Η Μπαρτσελόνα ήταν και είναι μια μεγάλη ομάδα. Βαριά φανέλα. Τίτλοι και δόξα ατελείωτη. Η εποχή του Λιονέλ Μέσι τη γιγάντωσε. Τη μετέτρεψε σε ένα παγκόσμιο brand. Πέρα από τα στενά όρια της Βαρκελώνης και της Ισπανίας.
Ο χρόνος όμως τρέχει. Πάει καιρός που έχει φύγει ο Αργεντινός από το «Καμπ Νόου». Οι «μπλαουγράνα» όμως ζουν ακόμη με την ανάμνηση της ομαδάρας που είχαν με τον Μέσι αρχηγό. Στο ενδιάμεσο βέβαια έχουν χάσει όλα τα μεγάλα τους αστέρια και παράλληλα έχουν πνιγεί στα χρέη από την κακοδιαχείριση ετών.
Το ανάθεμα στον Τσάβι
Η Μπαρτσελόνα δεν είναι πια αυτό που ο κόσμος λάτρεψε. Δεν θέλει κανείς να το καταλάβει. Το άνοιγμα προς τη European Super League έγινε καθαρά για οικονομικούς λόγους. Ο πρόεδρός της Ζουάν Λαπόρτα έχει πουλήσει όλα τα ασημικά, αλλά άκρη πάλι δεν βρίσκει.
Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα, γνωστοί και ως cules, βλέπουν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί όλο το ανάθεμα πέφτει πάνω στον Τσάβι. Τεράστιος παίκτης, θρύλος της Μπάρτσα και του ισπανικού ποδοσφαίρου ήταν το «καλό παιδί» που δέχθηκε να αναλάβει την ομάδα. H κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος και του ισπανικού Super Copa γέμισε ελπίδες τον λαό της Μπαρτσελόνα και χρυσόσκονη όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη που αναζητεί εναγωνίως τη μεγάλη επιστροφή της Μπάρτσα.
Απανωτά σοκ μέσα σε λίγες ημέρες
Δεν υπάρχει όμως το υλικό για να πετύχει πολλά για μεγάλο διάστημα. Η εφετινή πορεία είναι καταστροφική. Η οδυνηρή και βαριά ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1 στον τελικό του Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε το πρώτο ισχυρό σοκ.
Λίγες μέρες μετά ακολούθησε μια νέα συντριβή. Το 4-2 στην παράταση από την Αθλέτικ Μπιλμπάο την έβγαλε νοκ άουτ κι από το Κύπελλο.
Δύο χαμένοι τίτλοι μέσα σε λίγα 24ωρα, προτού το 5-3 από τη Βιγιαρεάλ στο Μονζουίκ προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις
Ο Τσάβι έφυγε «τσαλακωμένος» κι αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει. Ναι μεν έχει να λέει για το πόσο καλά πάνε τα παιδιά από τις Ακαδημίες, αλλά αυτό δεν αρκεί για το παρόν. Το μέλλον μπορεί να αποδειχθεί λαμπρό, αλλά το θέμα είναι ότι η Μπαρτσελόνα έχει μάθει να ζει με τρόπαια, διακρίσεις και μεγάλες στιγμές.
Οι γνωστές παγίδες και τα πολλά λάθη
Ο Ρόναλντ Κούμαν το είχε πει όταν έφευγε από την Καταλονία. «Η Μπαρτσελόνα σήμερα είναι αυτό που είναι. Μη ζείτε με το παρελθόν». Τότε τον αποδοκίμασαν. Σήμερα η Μπάρτσα ζει και πέφτει στις ίδιες παγίδες. «Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών και εφέτος κάνουμε πολλά» σχολίασε ο Τσάβι.
Καλή η θεωρία, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Η Μπαρτσελόνα είναι τέταρτη στο πρωτάθλημα, έντεκα βαθμούς πλέον μακριά από την πρωτοπόρο Τζιρόνα, αλλά μόλις δύο από τη θέση που την αφήνει εκτός Champions League. Δεν πείθει κανέναν. Συνεχίζει στο Champions League, αλλά το συναπάντημα με τη Νάπολι στους «16» τρομάζει.
Η αυτοκριτική δεν οδηγεί στη βελτίωση. Η απόλυση του προπονητή είναι πάντα η εύκολη λύση όταν η ομάδα δεν πάει καλά. Αυτή η Μπάρτσα – από απόψεως ποδοσφαίρου και οικονομίας – δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το μέλλον και να ξεχνά το παρόν. Γιατί χωρίς το παρόν δεν θα υπάρχει μέλλον. Ποδοσφαιρικά. Οικονομικά είναι ήδη υποθηκευμένο.
Δείχνει ανέτοιμη για τις προκλήσεις
Η αλήθεια είναι μία: Η Μπαρτσελόνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε μόλις στον Ιανουάριο, αλλά δεν υπάρχει προοπτική. Η «Baby» Barça με Λαμίν, Εκτορ Φορτ, Κουμπαρσί και Μαρκ Γιου υπόσχεται πολλά. Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι η εξέλιξη της ομάδας είναι καταστροφική επειδή το να εμπιστεύεσαι τη σεζόν σου σε 16χρονα αγόρια είναι απερίσκεπτο. Δεν είναι η σειρά τους.
Η διοίκηση γκρινιάζει γιατί η χρονιά φορτώθηκε στις πλάτες ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Την ίδια ώρα μένουν στην άκρη τα πανάκριβα αστέρια. Καμία εμπιστοσύνη στον Λεβαντόφσκι, μήτε στον Κουντέ των 60 εκατομμυρίων. Πήραν τον Βραζιλιάνο Βίτορ Ρόκε που ήρθε μετά βαΐων και κλάδων για να κάθεται στον πάγκο. Την ίδια ώρα το δώρο του προέδρου (Ζοάο Φέλιξ) παίζει ελάχιστα.
Στο περιθώριο τα 260 εκατομμύρια
Καλά είναι τα παιδιά της Ακαδημίας, αλλά όταν η καταχρεωμένη ομάδα έχει σπαταλήσει 260 εκατομμύρια ευρώ και τα βλέπει ουσιαστικά στο περιθώριο από προπονητικές αποφάσεις, ουδείς μένει στο απυρόβλητο για καιρό. Ο Μέσι δεν θα ξαναπαίξει ούτε ως «Ελ Σιντ» για την Μπαρτσελόνα, που φαίνεται ότι θα ψάχνει για καιρό να βρει την ταυτότητά της και τον δρόμο προς τους τίτλους.