Το γνωρίζαμε εξ αρχής: όποια κι αν είναι η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League, η τελική απόφαση για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός που διακόπηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» την περασμένη Κυριακή θα βγει από την Επιτροπή Εφέσων της ΕΠΟ.
Ολα όσα συνέβησαν μετά τη διακοπή του ντέρμπι την περασμένη Κυριακή είναι ενδεικτικά των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάθαμε ότι ένας ποδοσφαιριστής που ισχυρίζεται ότι μια κροτίδα του προκάλεσε πρόβλημα ακοής δεν πήγαινε στα εφημερεύοντα ιατρεία που βρίσκονται πέντε λεπτά μακριά από το «Καραϊσκάκης» αλλά περίμενε δυόμισι ώρες στα αποδυτήρια αρκεί να μεταφερθεί σε συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο.
Ο γιατρός και οι απειλές
Μάθαμε πως παράγοντας ενός ματς (σε σημείο που να το κρίνει και με την εισήγησή του) είναι ο γιατρός του αγώνα, που τρία-τέσσερα χρόνια πριν δεν έμπαινε ούτε καν στα αποδυτήρια των ομάδων. Μάθαμε πως τον γιατρό αυτόν και την οικογένειά του μπορείς να τους απειλείς ανενόχλητος γιατί οι αθλητικοί εισαγγελείς στην Ελλάδα ασχολούνται με τις υποκλοπές (δεν πρόκειται για αστείο – ο εισαγγελέας που ασχολείται με το γνωστό σκάνδαλο και την αθλητική τάξη είναι ο ίδιος).
Μάθαμε ότι οι διαιτητές μπορεί να μη συντάξουν το φύλλο αγώνα (το κύριο τεκμήριο κρίσης της υπόθεσης) στο γήπεδο, αλλά να το κάνουν στο ξενοδοχείο και έπειτα από τρεις μέρες να στείλουν και συμπληρωματική έκθεση σε όποιον τη ζητήσει. Μάθαμε επίσης ότι μολονότι ο έλεγχος των οπαδών των ομάδων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο έχει περάσει στην αστυνομία αποκλειστικά (με διακήρυξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν) εν τούτοις για ρίψεις εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη αποκλειστικά η γηπεδούχος ομάδα. Μάθαμε κυρίως ότι οι οπαδοί των ομάδων αγαπάνε τις νίκες στα χαρτιά: τις θεωρούν τεράστιες νίκες επιβολής. Την περασμένη Κυριακή η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε ένα απλό τουίτ με το οποίο ενημέρωνε ότι η αποστολή της ομάδας είναι ακόμα στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκης» μία ώρα μετά τη διακοπή: κάτω από αυτό υπήρξαν 3,5 χιλιάδες τοποθετήσεις οπαδών του ΠΑΟ με ακραία λεκτική βιαιότητα που καλούσαν τον Γιάννη Αλαφούζο προσωπικά να μην επιτρέψει στην ομάδα να βγει και να αγωνιστεί ό,τι κι αν συμβεί.
Νίκες με κάθε τρόπο
Η ιστορία της διακοπής του ντέρμπι είναι η ιστορία μιας χώρας στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία όσων δηλώνουν οπαδοί ομάδων δεν νοιάζονται σχεδόν για τίποτα άλλο πέρα από νίκες – με οποιονδήποτε μάλιστα τρόπο. Πέρυσι όταν είχε προκύψει η αστεία εκείνη ιστορία με τις μετρήσεις των δοκαριών στο γήπεδο του Περιστερίου και την ένσταση της ΑΕΚ να κερδίσει το ματς με τον Ατρόμητο στα χαρτιά, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό αποφασίστηκε από τα πειθαρχικά όργανα πως τα ματς πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα. Τότε είχε υπάρξει και ψηφοφορία στη Λίγκα, με τις 12 από τις 14 ομάδες να δηλώνουν ενάντιες στις νίκες στα χαρτιά και μόνο την ΑΕΚ και τον Παναιτωλικό να απουσιάζουν.
Εφέτος ο δικηγόρος του ΠΑΟ (και πρώην πρόεδρος της Λίγκας) Λεωνίδας Μπουτσικάρης είπε ότι ναι μεν ο ΠΑΟ είναι ενάντια στο να κρίνονται τα ματς στα δικαστήρια, πλην όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και τι να έλεγε; Αν κάποιος στον ΠΑΟ τολμούσε να πει ότι θέλει το ματς να συνεχιστεί θα έπεφτε θύμα λιντσαρίσματος.
Το περασμένο καλοκαίρι όταν έγιναν οι αλλαγές στον Κανονισμό Αγώνων Πρωταθλήματος (όπως κάθε χρόνο) τέθηκε το ζήτημα να ακυρωθεί ως ποινή η νίκη μιας ομάδας στα χαρτιά. Μολονότι λίγους μήνες πριν 12 στις 14 ΠΑΕ είχαν συμφωνήσει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλό, δεν συμφώνησαν στη σχετική αλλαγή: δυστυχώς οι ΠΑΕ δεν συμφωνούν και σε όσα δηλώνουν σύμφωνες.
Σαν ιατρικό σεμινάριο
Στην εκδίκαση της υπόθεσης ακούστηκαν πάρα πολλά. Στιγμές-στιγμές νόμιζες ότι παρακολουθείς ιατρικό σεμινάριο με θέμα τα προβλήματα ακοής – ακούστηκαν εκφράσεις όπως «ο νυσταγμός είχε βελτιωθεί στο 60λεπτο, είναι διαταραχή του λαβυρίνθου», πράγματα δηλαδή εντελώς ακατανόητα, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε διαφωνία και για το τι ακριβώς αποτελεί πάθηση και τι τραυματισμός! Υπήρξαν επίσης αναφορές σε «νυσταγματογραφήματα, το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να αλλοιωθεί», σε «ακουόγραμμα με σόναρ, που είναι αντικειμενική εξέταση (sic)», σε πίτσες που οι παίκτες του ΠΑΟ έτρωγαν ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του διαιτητή. Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι θέμα θεατρικής παράστασης: σίγουρα δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.
Οι τρεις βεβαιότητες
Στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν τρεις βεβαιότητες. Η πρώτη ότι έπεσε μια κροτίδα – πράγμα που όλοι καταδίκασαν συμφωνώντας ότι αποτελεί δυσάρεστη αλλά όχι πρωτοφανή πράξη. Η δεύτερη ότι ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα δεν καταλόγισε ευθύνες στον γηπεδούχο Ολυμπιακό για τις συνθήκες του γηπέδου και η τρίτη ότι ο γιατρός του αγώνα δεν εισηγήθηκε ποτέ τη διακοπή του αγώνα λόγω του προβλήματος του Χουάνκαρ. Η συνέχεια στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ορεξη να υπάρχει να ειπωθούν ακόμα πιο περίπλοκα πράγματα…