Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Μπάγερν Μονάχου, στην αίθουσα Rudi-Sedlmayer-Halle, τον λόγο πήρε ένας ηλικιωμένος κύριος με φιλικό και χαμογελαστό πρόσωπο, ο Βάλτερ Μένεκες. Με γηρασμένη, αλλά περήφανη φωνή ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Μπάγερν είπε: «Οι παίκτες μας στο μπόουλινγκ βρίσκονται στη Säbener Strasse για 41 χρόνια και έχουν περισσότερη επιτυχία από ποτέ. Η δε σκακιστική μας ομάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της».

Αυτή είναι η Μπάγερν Μονάχου: ένα ποδοσφαιρικό σωματείο που καυχιέται για την επίτευξη κύκλου εργασιών που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, διατηρώντας ταυτόχρονα έναν ισχυρό δεσμό με την τοπική κοινότητα. Ένας «μεγάλος οικογενειακός οργανισμός», στον οποίο συνυπάρχουν επαγγελματίες κορυφαίου επιπέδου και ερασιτέχνες.

Ο τρόπος διοίκησης

Η επαγγελματική ομάδα της Μπάγερν διοικείται από την εταιρεία FC Bayern München AG, η οποία ελέγχεται κατά 75% από τον σύλλογο FC Bayern München eV, ο οποίος αριθμεί πλέον 382.000 μέλη. Η μετοχική σύνθεση ολοκληρώνεται με τρεις γερμανικούς βιομηχανικούς κολοσσούς – Adidas, Audi και Allianz – που κατέχουν από 8,33% έκαστος, λειτουργώντας παράλληλα και ως χορηγοί.

Η διακυβέρνηση βασίζεται σε ένα δυαδικό σύστημα: το εποπτικό συμβούλιο και το συμβούλιο διαχείρισης. Το εποπτικό συμβούλιο εκλέγεται από τα μέλη του συλλόγου FC Bayern München eV, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία και διορίζει το συμβούλιο διαχείρισης.

Αυτή η ισορροπία αποτρέπει παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις αρχές, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Γιαν-Κρίστιαν Ντρέσεν: «Η Μπάγερν ήταν πάντα συνώνυμο της οικονομικής σταθερότητας συνδυασμένης με την απόλυτη επιτυχία, εντός και εκτός γηπέδου. Αυτό μας χαρακτηρίζει».

Τα 382.000 μέλη πληρώνουν ετήσιες συνδρομές που κυμαίνονται από 30 έως 60 ευρώ, αποφέροντας έσοδα περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σύλλογος ασχολείται με κοινωνικές πρωτοβουλίες και ερασιτεχνικά αθλήματα, από πινγκ πονγκ μέχρι χάντμπολ, με επτά συνολικά τμήματα και 2.300 αθλητές ηλικίας από 8 μηνών έως 94 ετών.

Σημαντική συμβολή είχαν επίσης οι τρεις χορηγοί, Adidas, Audi και Allianz, οι οποίοι επένδυσαν συνολικά 277 εκατομμύρια ευρώ (77 εκατ. από την Adidas, 90 εκατ. από την Audi, 110 εκατ. από την Allianz), χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την κατασκευή του Allianz Arena.

Χωρίς τραπεζικά χρέη

Η Μπάγερν γιορτάζει 32 συνεχόμενους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς τραπεζικά χρέη και με καθαρή περιουσία ρεκόρ στα 571 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη σεζόν 2023-24 ο σύλλογος κατέγραψε κέρδη 43 εκατομμυρίων ευρώ – το δεύτερο υψηλότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του μετά το 2018-19 (που ήταν 53 εκατ. ευρώ). Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε 765 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς τα έσοδα από μεταγραφές), ενώ από τις χορηγίες και τη διαφήμιση προήλθαν 227 εκατομμύρια ευρώ. Το εμπορικό τμήμα του συλλόγου, συνολικά, απέφερε έσοδα 362 εκατομμυρίων ευρώ, κατατάσσοντας την Μπάγερν στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Κατά την τελευταία δεκαετία η Μπάγερν έχει διανείμει 87 εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα. Το 2023-24, το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε αύξηση μερίσματος κατά 33%, από 30 σε 40 λεπτά ανά μετοχή.

Από αυτά 9 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στον σύλλογο FC Bayern München eV και 3 εκατομμύρια στους χορηγούς (Adidas, Audi και Allianz).

Παρότι ο κύκλος εργασιών της Μπάγερν δεν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αν εξαιρεθούν τα έσοδα από μεταγραφές, το μοντέλο διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης του συλλόγου αποτελεί υπόδειγμα. Στόχος της είναι να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ αγωνιστικής και οικονομικής επιτυχίας παραμένοντας ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) κοινότητα.