Euro 2024, Τελικός: Το άστρο του Γιαμάλ κόντρα στους ανθεκτικούς Άγγλους

Ο Λαμίν Γιαμάλ θα προσπαθήσει να οδηγήσει την Ισπανία στην κατάκτηση του Euro 2024, ενώ οι Άγγλοι θέλουν να πάνε το τρόπαιο επιτέλους στο... σπίτι.

Αυτό το EURO ποιος θα το πάρει; Μήπως τελικά έφτασε η ώρα για να… γυρίσει σπίτι; Γούστο θα έχει… Οι Άγγλοι έχουν τα… πνευματικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου ως εφευρέτες του, κατά την κοινώς παραδεκτή θεωρία τουλάχιστον, όμως τίτλους σε μεγάλες διοργανώσεις ως έθνος δεν έχουν. Ένα Μουντιάλ κατάφεραν να κερδίσουν το 1966, σε μια διοργάνωση της οποίας ήταν οι οικοδεσπότες, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ο γνωστός σοβινισμός που τους διακρίνει, δεν τους αφήνει σε ησυχία όσο παραμένουν άτιτλοι.

Γι’ αυτό, εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθούν μετ’ επιτάσεως να φέρουν το ποδόσφαιρο πίσω στην πατρίδα του. Κοινώς να σηκώσουν καμιά κούπα. Και ειδικά το EURO, το οποίο δεν έχουν κερδίσει ποτέ. Στην προσπάθειά τους αυτή το έχουν διοργανώσει δύο φορές τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Το 1996 εξ ολοκλήρου, αλλά την πάτησαν στον ημιτελικό από τη Γερμανία. Στα πέναλτι. Και το 2021 φιλοξενώντας τους ημιτελικούς και τον τελικό στο Γουέμπλεϊ. Έφτασαν ως τον τελικό, αλλά έχασαν από την Ιταλία αυτή τη φορά. Και πάλι στα πέναλτι.

Μήπως τελικά τα φέρει έτσι η ζωή και τα καταφέρουν στον σημερινό τελικό που γίνεται όχι στο Λονδίνο, αλλά στο Βερολίνο; Η Ισπανία πάντως δεν αστειεύεται.
Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική της φάσης των ομίλων με την ξεγυρισμένη «τριάρα» που έριξε στους Κροάτες, έκανε σαφές σε όλους ποια ομάδα παίζει την καλύτερη μπάλα στο τουρνουά. Και όσο περνούσε ο καιρός η εντύπωση αυτή παγιωνόταν.

Το άστρο του Γιαμάλ

Την Ισπανία χαίρεσαι να τη βλέπεις. Με συμπαγή άμυνα, με τον Ρόδρι να δεσπόζει στο χώρο του κέντρου και τον Λαμίν Γιαμάλ να κρατάει την μπαγκέτα και να πρωταγωνιστεί σε ό,τι καλό γίνεται στην επίθεση. Αυτός ο απίθανος πιτσιρικάς, που αύριο κλείνει τα 17 του χρόνια, έχει αφήσει άφωνο όλο τον πλανήτη.

Αυτά που κάνει δεν τα έκαναν στην ηλικία του ούτε ο Μέσι ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και τούτο δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα. Άλλωστε ο μικρός ξεπέρασε μέχρι και τον Πελέ! Με τη συμμετοχή του στον ημιτελικό με τη Γαλλία σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε ημιτελικό Euro ή Μουντιάλ σπάζοντας το ρεκόρ του Βραζιλιάνου θεού της μπάλας, ο οποίος είχε παίξει στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1957 όταν ήταν 17 ετών και 245 ημερών. Έγινε επίσης ο νεότερος σκόρερ σε Euro και θα γίνει σήμερα ο νεότερος παίκτης που θα έχει παίξει ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Μπορεί και ο νεότερος που θα σηκώσει την κούπα. Διότι αυτός ο συνδυασμός από νιάτα, φρεσκάδα και ποδοσφαιρική ποιότητα επιτρέπει στους Ισπανούς να ελπίζουν βάσιμα ότι αρχής γενομένης από σήμερα, θα αναβιώσει η χρυσή γι’ αυτούς τετραετία 2008-2012. Τότε που με Τσάβι, Ινιέστα, Φάμπεργκας, Πουγιόλ, Κασίγιας, Ράμος και τα άλλα παιδιά η «φούρια ρόχα» είχε κερδίσει τρεις σερί κούπες (τα Euro 2008, 2012 και το Μουντιάλ του 2010) κυριαρχώντας απόλυτα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Στο δρόμο τους προς τον αποψινό τελικό πάντως ήταν πειστικοί. Μετά τον περίπατο και το 3/3 στην πρώτη φάση με αντιπάλους Κροατία, Ιταλία και Αλβανία, απέκλεισαν χωρίς μεγάλη δυσκολία τη Γεωργία στους «16» νικώντας με 4-1. Στα προημιτελικά έδειξαν το χαρακτήρα τους επικρατώντας της Γερμανίας με 2-1 στην παράταση χάρη σε ένα γκολ του Μερίνο στο τελευταίο λεπτό, ενώ με 2-1 νίκησαν και τη Γαλλία στον ημιτελικό. Με το γκολ-έργο τέχνης του Γιαμάλ να συζητιέται ακόμα.

Οι Άγγλοι αποδείχτηκαν ανθεκτικοί

Αντίθετα η Αγγλία είναι θαύμα που έφτασε στο σημείο να διεκδικεί την κούπα. Αγκομαχώντας πέρασε από πρώτη φάση με αντιπάλους τις Δανία, Σλοβενία, Σερβία και από εκεί και μετά έπρεπε να γίνει της… ανατροπής για να προχωρήσει.

Με τη Σλοβακία στους «16» χρειάστηκε το τρομερό ψαλιδάκι του Μπέλιγχαμ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για να ισοφαρίσει 1-1 και να πάρει τη νίκη στην παράταση με τον Κέιν. Με την Ελβετία στα προημιτελικά την παρτίδα έσωσε ο Σάκα ισοφαρίζοντας 1-1 στο 80’ για να έρθει η πρόκριση μετά στα πέναλτι. Και στον ημιτελικό με την Ολλανδία το απίθανο γκολ του Ουότκινς στο 90’ ολοκλήρωσε μια ακόμα ανατροπή και τσέκαρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Η Αγγλία δεν έχει παίξει καθόλου καλό ποδόσφαιρο σε αυτή τη διοργάνωση. Έχει… ξενερώσει τους φίλους της και ο προπονητής Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έχει βρεθεί στο στόχαστρο κοινού και δημοσιογράφων για τις επιλογές του. Προχθές, μάλιστα, η ιστοσελίδα του BBC είχε θέσει στον «αέρα» ερώτημα προς τους αναγνώστες της για το αν θα πρέπει να μείνει ο προπονητής στη θέση του ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι Άγγλοι στις αντιξοότητες αυτής της διοργάνωσης ούτε και την εύνοια της παράδοσης. Η Αγγλία έχει αντιμετωπίσει δύο φορές την Ισπανία σε τελική φάση Euro. Κι έχει νικήσει και τις δύο. Το 1980 με 2-1 για τη φάση των ομίλων. Και το 1996 στα πέναλτι (τελικό σκορ 0-0) για τα προημιτελικά. Σε εκείνη την ομάδα των Άγγλων βασικός κεντρικός αμυντικός ήταν ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.