Ο Τζόρτζιο Κιελίνι, πρώην διεθνής Iταλός ποδοσφαιριστής και θρύλος της Γιουβέντους, το πήρε απόφαση. Έγινε επιχειρηματίας και ήδη έκανε μια σημαντική επένδυση στο γυναικείο ποδόσφαιρο, συμμετέχοντας στο επενδυτικό ταμείο Mercury/13.
Αυτό το fund επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ως στόχο την εξαγορά και ανάπτυξη συλλόγων σε χώρες όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία.
Η επένδυση του Κιελίνι δεν αφορά μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά πηγάζει από την εμπειρία του στις ΗΠΑ, όπου είδε την εντυπωσιακή πρόοδο του γυναικείου ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα μέσω ομάδων όπως η Angel City FC. Αυτό τον ενέπνευσε να αναλάβει δράση στην Ευρώπη, όπου βλέπει τεράστιο πεδίο δράσης και ανάπτυξης.
Το Mercury/13, υπό την ηγεσία της Βικτουάρ Κοζέβινα και του Μάριο Μαλαβέ, στοχεύει στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις αθλήτριες και την ανάπτυξη του αθλήματος σε ανώτερο διεθνές επίπεδο.
Ταυτότητα και ευκαιρίες
Το Mercury/13 έχει ήδη αποκτήσει την Como Women στην Ιταλία και φιλοδοξεί να επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές λίγκες. Ο Κιελίνι είναι ο πρώτος διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής που επενδύει σε ένα πολυκλαδικό επενδυτικό σχήμα αφιερωμένο αποκλειστικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σε ένα έργο που δεν αποσκοπεί μόνο στη χρηματοοικονομική ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία μιας ξεχωριστής ταυτότητας για το άθλημα.
Η συμμετοχή του Ιταλού σταρ θεωρείται ένα σημαντικό βήμα, με το Mercury/13 να στοχεύει σε επενδύσεις, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ομάδες γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η στρατηγική υπόσχεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε αθλήτριες που συχνά παραμελούνται από την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα.
Πρόοδος και δυνατότητες
Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γυναικείο ποδόσφαιρο, τόσο από εμπορική άποψη όσο και από πλευράς ευκαιριών για τις αθλήτριες. Ο Κιελίνι επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να προωθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που μπήκα στο Mercury/13 ως επενδυτής. Είναι ένα fund που επικεντρώνεται στην υποστήριξη και στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Αφού πέρασα χρόνο στις ΗΠΑ, είδα την απίστευτη πρόοδο που κάνει το γυναικείο ποδόσφαιρο εκεί και πόσες δυνατότητες έχει ακόμα να αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Αυτό με ενέπνευσε και είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτού του project» έγραψε ο Κιελίνι στον λογαριασμό του στο Χ.
Αυξάνονται οι επενδύσεις
Η κίνησή του δεν είναι τυχαία. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την εμπορική του αξία, την προβολή και τη χρηματοδότηση.
Η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Πολλές από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Λιόν, έχουν ενισχύσει τις γυναικείες τους ομάδες και πρωταγωνιστούν σε όλες τις διοργανώσεις.
Ηδη έχει αυξηθεί η εμπορική αξία του γυναικείου ποδοσφαίρου με νέες χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και αυξανόμενη προβολή σε μεγάλες διοργανώσεις. H Women’s Super League στην Αγγλία καθώς και η γαλλική και η ισπανική λίγκα αποτελούν παραδείγματα όπου έχουν προστεθεί νέες επενδύσεις.
Η UEFA έχει θέσει σε εφαρμογή στρατηγικές που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αθλήματος, προσφέροντας περισσότερους πόρους για τις γυναικείες ομάδες και διοργανώσεις, όπως το UEFA Women’s Champions League, το οποίο προσελκύει αυξανόμενη τηλεθέαση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ παραμένουν ηγέτιδες στο γυναικείο ποδόσφαιρο, με την εθνική τους ομάδα να έχει κατακτήσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και το πρωτάθλημα NWSL να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης. Από κοντά είναι η Ισπανία που έχει κατακτήσει το τελευταίο Μουντιάλ, αλλά και το Πανευρωπαϊκό.
Έχει αναγνωρίσει ως επαγγελματική τη λίγκα της, η DAZN και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς εξασφάλισαν δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Primera División Femenina, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η Iberdrola, έχουν προσφέρει χορηγίες για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος σε Ασία και Λατινική Αμερική. Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στις γυναικείες εθνικές ομάδες και λίγκες. Η Ιαπωνία, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2011, έχει επενδύσει σε υποδομές και αναπτύσσει ταλέντα μέσω των γυναικείων ακαδημιών.
Οι μεγάλες προκλήσεις
Παρότι το άθλημα αναπτύσσεται, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Η ανισότητα στους μισθούς και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης είναι θέματα που συζητούνται έντονα. Ορισμένες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν το χάσμα, όπως η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία, που προσφέρουν ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες αθλητές στις εθνικές ομάδες.
Το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια φάση ταχείας ανάπτυξης, με αυξημένες επενδύσεις και μεγαλύτερη διεθνή προβολή, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με την εμπορική του βιωσιμότητα και την ανισότητα φύλου.