Μέχρι σήμερα ο κανόνας ήταν πως τη διοργάνωση του Μουντιάλ αναλαμβάνει μία χώρα. Μόνο μία φορά φιλοξενήθηκε σε δύο χώρες, το 2002 σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Αλλά από εδώ και πέρα φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν.
Το 2026 το Μουντιάλ θα φιλοξενηθεί, επίσης για πρώτη φορά, σε τρεις χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό. Και το 2030 η FIFA αποφάσισε να σπάσει κάθε ρεκόρ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διοργανωθεί σε έξι χώρες από τρεις διαφορετικές ηπείρους!
Το κύριο μέρος της διοργάνωσης θα αναλάβουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο, όμως οι τρεις πρώτοι αγώνες της θα γίνουν στην Ουρουγουάη, στην Αργεντινή και στην Παραγουάη προκειμένου να εορταστεί με αυτόν τον τρόπο το Ιωβηλαίο. Το 2030 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1930.
Η απόφαση αυτή έχει τεθεί υπό έγκριση στο κογκρέσο της FIFA που θα συνεδριάσει την επόμενη χρονιά. Λογικά θα εγκριθεί. Αλλά είναι αρκετοί αυτοί που δεν τη βλέπουν με καλό μάτι.
Μία διοργάνωση σε δύο… εποχές
Ένα Μουντιάλ σε Ευρώπη, Αφρική και Νότια Αμερική είναι ένα Μουντιάλ που θα γίνει σε δύο εποχές του χρόνου ταυτόχρονα!
Στο Μοντεβιδέο, στο Μπουένος Αϊρες και στην Ασουνσιόν, όπου λογικά θα γίνουν οι τρεις πρώτοι αγώνες της διοργάνωσης, τον Ιούνιο θα είναι χειμώνας, οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους 18-19 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο το ίδιο διάστημα οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται πάνω από τους 30 βαθμούς.
Θα είναι χωρίς αμφιβολία δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές των ομάδων που θα πρέπει να παίξουν πρώτα στη Νότια Αμερική πριν έρθουν στην Ευρώπη να προσαρμοστούν σε τόσο απότομη αλλαγή καιρικών συνθηκών.
Το πρόβλημα με τους φιλάθλους
Ακόμα χειρότερα μοιάζουν τα πράγματα για τις μάζες των φιλάθλων, που κατά παράδοση ακολουθούν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους και αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας του Μουντιάλ.
Πώς θα μπορέσουν να προγραμματίσουν ταξίδια ανάμεσα σε τρεις ηπείρους; Και πόσο θα κοστίζουν τέτοια ταξίδια με τόσο πολλά και πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια;
«Πραγματικός εφιάλτης» σχολίασε στο BBC ένας Άγγλος οπαδός που συνηθίζει να ακολουθεί την Εθνική Αγγλίας στις μεγάλες διοργανώσεις. «Ήταν ήδη τρομακτική η κατάσταση στη Ρωσία το 2018 όταν έπρεπε να ταξιδέψουμε 18 ώρες με το τρένο για να πάμε από τη Μόσχα στη Σαμάρα. Τώρα θα είναι ακόμα χειρότερα. Δεν καταλαβαίνουν στη FIFA ότι στους φιλάθλους δεν αρέσουν οι διοργανώσεις που γίνονται σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε τρεις ή έξι».
Η γιγάντωση φέρνει συνδιοργάνωση
Παρά τις αντιδράσεις πάντως, η FIFA δεν πτοείται και προχωρεί κανονικά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Έτσι κι αλλιώς μετά την απόφαση που πήρε να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που μετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο από 32 σε 48 (απόφαση που θα ισχύσει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ της Βόρειας Αμερικής το 2026) φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο η συνδιοργάνωση.
Το Μουντιάλ αποκτά πλέον κολοσσιαίες διαστάσεις, οι ανάγκες σε υποδομές είναι πολύ μεγάλες και δύσκολα πια μία χώρα μπορεί να επωμιστεί μόνη της όλο το κόστος. Εκτός κι αν λέγεται Σαουδική Αραβία και έχει άφθονα πετροδόλαρα για ξόδεμα, οπότε αλλάζει το πράγμα. Γι’ αυτό άλλωστε έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 και καθώς η FIFA αποφάσισε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση να εξετάσει υποψηφιότητες μόνο από τις ζώνες της Ασίας και της Ωκεανίας, είναι το μεγάλο φαβορί.
Βαρύ το αποτύπωμα από τις μετακινήσεις
Τα πολλά και μακρινά αεροπορικά ταξίδια που απαιτούνται για τις μετακινήσεις ομάδων και φιλάθλων στη διάρκεια του Μουντιάλ αποτελούν πρόβλημα και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η διοργάνωση.
Η FIFA είχε δεσμευτεί ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα είχε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς μάλιστα δεν υπήρχε ανάγκη για μετακινήσεις σε μια τόσο μικρή σε έκταση χώρα.
Σύμφωνα όμως με έρευνες που έκαναν περιβαλλοντολόγοι, απέτυχε να τηρήσει αυτή τη δέσμευσή της. Ως εκ τούτου φαντάζει πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πετύχει κάτι τέτοιο στα Μουντιάλ του 2026 και του 2030, όπου οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το επιχείρημα της διεύρυνσης και τα… διευρυμένα έσοδα
Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο δήλωσε πρόσφατα πως η διεύρυνση του Μουντιάλ στοχεύει στο να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμα περισσότερες ομάδες από όλον τον κόσμο να δώσουν το «παρών» σε αυτό το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού και πως δεν είναι θέμα χρημάτων ή εξουσίας.
Όμως οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδα από το Μουντιάλ του 2026 με τις 48 ομάδες θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ, δεν τον κάνουν τόσο πιστευτό…