Η επένδυση του Κατάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, καθώς συνδέεται με ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας του κράτους μέσω του αθλητισμού. Από το 2011 οι Άραβες έχουν δαπανήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη γαλλική ομάδα. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν την απόκτηση κορυφαίων παικτών, την αναβάθμιση του «Παρκ ντε Πρενς» και τη διαχείριση καθημερινών λειτουργικών εξόδων.
Παράλληλα, η Qatar Airways, κρατικός αερομεταφορέας του Κατάρ, αποτελεί κύριο χορηγό της ομάδας, ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείο. Αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων ήταν η αύξηση των εσόδων του παριζιάνικου συλλόγου κατά 700%.
Η «τρύπα» και η επιτήρηση
Παρά την οικονομική ανάπτυξη, ο σύλλογος έχει καταγράψει συνολικές ζημίες άνω των 760 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο αυτή. Οι μεγάλες δαπάνες για μεταγραφές και μισθούς παικτών θεωρούνται βασικοί παράγοντες αυτών των ζημιών. Για παράδειγμα, η μεταγραφή του Νεϊμάρ το 2017 κόστισε 222 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, το Financial Fair Play (FFP) της UEFA δημιούργησε προκλήσεις για την Παρί, αναγκάζοντάς την να εξισορροπήσει τα έσοδα με τις δαπάνες. Η UEFA έχει επιβάλει πρόστιμα στον σύλλογο για παραβιάσεις των κανονισμών, με αποτέλεσμα την ανάγκη για μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση.
Τι λείπει μόνο από την Παρί Σεν Ζερμέν
Η QSI επικεντρώθηκε στην εμπορική ανάπτυξη, υπογράφοντας πολυάριθμες χορηγικές συμφωνίες. Η φανέλα της Παρί είναι μία από τις πιο εμπορικές στον κόσμο, με εταιρείες όπως η Nike, η Jordan Brand και η Qatar Airways να αποτελούν βασικούς συνεργάτες. Οι συνεργασίες αυτές έχουν συμβάλει στη διεθνοποίηση του brand «PSG», ιδιαίτερα στην Ασία και στην Αμερική.
Η επένδυση του Κατάρ έχει οδηγήσει σε κυριαρχία στο γαλλικό πρωτάθλημα, με πολυάριθμους τίτλους της Ligue 1 και του Κυπέλλου Γαλλίας. Το 2025 δε μπήκε με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ στην Ντόχα, χάρη στο 1-0 επί της Μονακό με το γκολ του Ντεμπελέ στο 92′.
Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει κατακτήσει ακόμα το Champions League, κάτι που παραμένει ο βασικός στόχος της QSI. Η έλλειψη επιτυχίας στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της στρατηγικής των υψηλών δαπανών.
Η επένδυση του Κατάρ στη γαλλική ομάδα συνδέεται άμεσα με την πολιτική «ήπιας ισχύος» του κράτους. Μέσω του ποδοσφαίρου το Κατάρ επιδιώκει να ενισχύσει τη διεθνή του εικόνα και να διαφοροποιήσει την οικονομία του, μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ανάληψη του Μουντιάλ 2022 ήταν ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.