Μυστήριο παρέμενε ως αργά την Παρασκευή ο υπεύθυνος για το σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς για το μόνο που ήταν βέβαιες οι γαλλικές αρχές ήταν πως επρόκειτο για συντονισμένη εγκληματική ενέργεια.
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή δημιουργήθηκαν προβλήματα σε τρεις γραμμές των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV (προς Μπορντό, Λιλ και Στρασβούργο), που περιλάμβαναν και εμπρησμό, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές του δικτύου. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης, διατάραξε σε μεγάλο βαθμό τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες προκαλώντας προβλήματα σε όσους είχαν εισιτήρια για την τελετή.
Χθες όμως προβλεπόταν να κυκλοφορήσουν τα δύο στα τρία τρένα προς Μπορντό και το 80% των δρομολογίων προς Λιλ, όλα με καθυστέρηση μίας-δύο ωρών (λόγω μείωσης της ταχύτητας), ενώ τα δρομολόγια προς Στρασβούργο αναμενόταν να επανέλθουν κανονικά. Οσο για το Eurostar προς Λονδίνο, που επίσης επηρεάστηκε, μέχρι σήμερα αναμενόταν να ακυρωθεί μόνο το ένα στα πέντε δρομολόγια. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «προετοιμασμένες και οργανωμένες» και έδειχναν «καλή γνώση του δικτύου» διότι οι δράστες «γνώριζαν πού να χτυπήσουν». Η εταιρεία των γαλλικών τρένων SNCF έκανε λόγο για «επίθεση κατά της Γαλλίας».
Αστυνομία και στρατός
Ως αποτέλεσμα του σαμποτάζ στα τρένα, η Γαλλία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας. Οι Αρχές κινητοποιούν 35.000 αστυνομικούς καθημερινά -για την τελετή έναρξης 45.000-, καθώς και 10.000 στρατιώτες για την περιοχή του Παρισιού, συν 1.800 αστυνομικούς από περίπου 40 χώρες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές.
Η διατάραξη των δρομολογίων του TGV προστέθηκε στα προβλήματα μετακίνησης που έχουν δημιουργηθεί στο Παρίσι εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τους Ολυμπιακούς. Μεγάλο μέρος του κέντρου της πρωτεύουσας παραμένει κλειστό στα αυτοκίνητα, πολλοί σταθμοί του μετρό δεν λειτουργούσαν στη διάρκεια της προχθεσινής τελετής έναρξης, ενώ έκλεισαν και όλες οι γέφυρες του Σηκουάνα.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Παρισιού έχουν προμηθευτεί ειδικές κάρτες για να κυκλοφορούν στη διάρκεια των Αγώνων, ενώ οι Αρχές προέτρεψαν όσους δεν έχουν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν κάποιο άθλημα να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια.
«Εχουν τοποθετηθεί παντού κιγκλιδώματα. Χθες (σ.σ.: Πέμπτη) στην Πλατεία της Βαστίλλης αναγκάστηκα να κατεβώ στο μετρό και να ανεβώ από άλλη έξοδο γιατί δεν επιτρεπόταν να διασχίσω την πλατεία με τα πόδια» λέει στο «Βήμα» κάτοικος του Παρισιού. Οι Παριζιάνοι παραπονιούνται για την ακρίβεια. Οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό σχεδόν διπλασιάστηκαν, τα μπιστρό και τα καφέ του κέντρου αύξησαν τις τιμές τους αλλά, στον αντίποδα, «εμφανίστηκαν οι πρώτοι τουρίστες στο Σεν Ντενί» προσθέτει η κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας που εργάζεται στην υποβαθμισμένη αυτή συνοικία του Παρισιού όπου ζουν σχεδόν μόνο μετανάστες αλλά πλέον φιλοξενεί το Ολυμπιακό Χωριό.