Ο Νίκος Γκάλης από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα και στον Αρη, και ο Ανέστης Πεταλίδης έβαλε το… μπουλντόγκ του, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, να τον μαρκάρει στην προπόνηση, έδειξε το τι πρόκειται να επακολουθήσει. «Ανέστη, αυτός δεν παίζεται, απλά…» είπε ο «Τίγρης» στον προπονητή του Αρη, τον οποίο ο Νίκος Γκάλης τον πήγε σε άλλο επίπεδο.
Μία πρόγευση δόθηκε το 1981 στο κλειστό του Πλάτωνα στη Νίκαια, όπου στον αγώνα Ιωνικού Νικαίας – Αρη 113-114 ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέτυχε 73 πόντους για τον Ιωνικό και ο Νίκος Γκάλης 62 για τον Αρη. Οταν αυτό το εκρηκτικό δίδυμο έγιναν συμπαίκτες ήρθε η απογείωση. Με τον Αρη ο Γκάλης πήγε σε τρία φάιναλ φορ, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και 4 νταμπλ ενώ 7 φορές βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό πήρε ένα ακόμα Κύπελλο και πήγε σε ένα ακόμα φάιναλ φορ, ίσως στο μοναδικό (Τελ Αβίβ 1994) που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά απέναντί του στον ημιτελικό βρήκε τον προπονητή με τον οποίο έζησαν ατελείωτες νύχτες θριάμβου στον Αρη.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης με τον Ολυμπιακό σταμάτησε το όνειρο του Γκάλη στην τελευταία του ευκαιρία καθώς λίγο αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο του 1994, θα τελείωνε άδοξα την καριέρα του φεύγοντας με ταξί από το Μετς σε έναν αγώνα με τους Αμπελοκήπους και μετά από τσακωμό του με τον Κώστα Πολίτη, τον έναν από τους δύο αείμνηστους προπονητές που είχε κόντρα (ο άλλος ήταν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς που είχε ορκιστεί φεύγοντας από τον Αρη να μην ξανασυνεργαστεί στο μέλλον με τον Γκάλη).
Με την εθνική ομάδα έκανε εκπληκτικά πράγματα επίσης, με αποκορύφωμα τον θρίαμβο του 1987, όταν η Εθνική αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ΣΕΦ. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ.
Σε ατομικό επίπεδο, αναδείχθηκε 4 φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ και μία φορά σε Μουντομπάσκετ. Το 2007 εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA.