Πρωτεΐνη. Απλή στην παρασκευή και με έντονη γεύση. Το ζητούμενο από πολλούς αθλητές. Το θέμα είναι πώς τη μαγειρεύεις. Ακολούθως είναι το ποιος γευματίζει. Αν σε λένε Κιλιάν Εμπαπέ τότε τα γούστα σου γίνονται πρωτοσέλιδο. Ποιο είναι το αγαπημένο πιάτο του άσου της Παρί Σεν Ζερμέν;
Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με μπλε τυρί. Ήδη είναι must και περιλαμβάνεται στο βιβλίο συνταγών των παικτών της πρωταθλήτριας Γαλλίας, του περίφημου σεφ με δύο αστέρια Michelin, Νταβίντ Τουτέν.
Πέρασε ώρες για να φτάσει στην απόλυτη γεύση. Το κατάφερε στο εστιατόριο λίγα μέτρα από το παριζιάνικο μνημείο Les Invalides. Ετοίμασε το πιάτο βασισμένος σε ένα καπρίτσιο του Γάλλου άσου: «Ο Κιλιάν Εμπαπέ λατρεύει το βόειο κρέας, ειδικά το ωμό» σκέφτηκε ο Τουτέν και άρχισε να «ζωγραφίζει» στην κουζίνα.
Δούλεψε την υφή του καρπάτσιο (για τους μη ειδήμονες, πρόκειται για ιταλικό παρασκεύασμα ωμού κρέατος κομμένο πολύ λεπτό), τη γεύση του μπλε τυριού με ονομασία προέλευσης Termignon και το φυτικό μέρος του πιάτου, που ενσαρκώνει η ρόκα.
Όλα αυτά περιχυμένα με μια σάλτσα βινεγκρέτ. Όχι από άλλο πλανήτη, αλλά σίγουρα ιδιαίτερο.
Συνταγές με… ερωτηματολόγιο
«Εδώ βρίσκουμε το βοδινό και το τυρί, που είναι σημαντικές πρωτεΐνες για τον οργανισμό και την αντοχή, από αθλητική άποψη» είπε ο σεφ, ο οποίος έγραψε το «Στο τραπέζι με την PSG» (εκδόσεις Amphora) μαζί με τον Ισπανό διατροφολόγο του παριζιάνικου συλλόγου, Χουάν Χοσέ Μορίλας.
Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει συνολικά 70 (εύκολες στην προετοιμασία) συνταγές που προέρχονται από τα γούστα δέκα παικτών της Παρί, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων σχετικά με τις γαστρονομικές προτιμήσεις τους.
Εκτός από το καρπάτσιο, ο Εμπαπέ επέλεξε ένα μενού που βασίζεται σε έθνικη επιρροές: τηγανητό κοτόπουλο με ζυμαρικά και μοτσαρέλα, αλλά και σαλάτα του Καίσαρα, σπαγγέτι καρμπονάρα και γλώσσα a la «meunière» συνοδευόμενη από βραστές πατάτες και ζωμό λεμονιού.
Συνεπείς με τα γούστα τους
Για τον Τουτέν, οι παίκτες είναι ως επί το πλείστον δεκτικοί σε άλλες γεύσεις που δεν είναι αυτές της χώρας καταγωγής τους. «Προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς με αυτό που τους αρέσει, ένας Γάλλος παίκτης μπορεί να λατρεύει ένα ιταλικό πιάτο και ένας Ιταλός ένα γαλλικό ή ισπανικό, αν και υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ δεμένοι στην κουλτούρα τους».
Ο Πορτογάλος Βιτίνια, ο Ιταλός Τζίτζι Ντοναρούμα, ο Νοτιοκορεάτης Kανγκ-Ιν Λι έχουν πιο κλασικούς ουρανίσκους. Ο παλιός άσος της Πόρτο επιλέγει, για παράδειγμα, τρία καθαρά πορτογαλικά μενού: «porco à alentejana» (χοιρινό με μύδια), μπακαλιάρο μπράντο και «francesinha» (ένα πολυθερμιδικό σάντουιτς που συνοδεύεται από κρασί πόρτο).
Αλλά και το γαστρονομικό έμβλημα της Βραζιλίας, η «feijoada», εμφανίζεται ως ένα από τα κεντρικά πιάτα στο βιβλίο. Τη ζήτησαν τόσο ο Πορτογάλος Ντανίλο όσο και ο Βραζιλιάνος Μαρκίνιος, για τον οποίο ο σεφ επινόησε μια χορτοφαγική εκδοχή της συνταγής (το… πρωτότυπο περιέχει χοιρινό).
Αυτή η sui generis «feijoada» έχει ψιλοκομμένα κολοκυθάκια και κουρκουμά, καθώς και μερικά φύλλα δάφνης.
Ο Ντεμπελέ και η ποικιλομορφία
Οι γαστρονομικές προτιμήσεις του Ουσμάν Ντεμπελέ έχουν επίσης περίοπτη θέση στο βιβλίο. Ο Tουτέν ανέδειξε ένα από τα αγαπημένα πιάτα του πρώην εξτρέμ της Μπαρτσελόνα: ζυμαρικά ριγκατόνι, με ψιλοκομμένο κοτόπουλο και μαύρες ελιές.
Σύμφωνα με τον διάσημο σεφ, όπως και με τον Εμπαπέ, η επιλογή του Ντεμπελέ, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία και έχει ρίζες από το Μάλι, τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, αποκαλύπτει «την τεράστια ποικιλομορφία» των παικτών της Παρί Σεν Ζερμέν. Σε όλα τα επίπεδα.
To βιβλίο με τίτλο «A Table With PSG» (στα γαλλικά) έχει 192 σελίδες και περιλαμβάνει όλα όσα γαστρονομικά συζήτησαν ο Τουτέν με τους Εμπαπέ, Μαρκίνιος, Χακίμι, Ντοναρούμα, Ράμος και Βιτίνια.
«Eμαθα πολλά γράφοντας αυτό το βιβλίο. Μερικές φορές χρειάστηκε να μιλήσω με άλλους συναδέλφους σεφ από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία για να καταλάβω καλύτερα κάποια πιάτα» παραδέχθηκε ο Νταβίντ Τουτέν, που ξεχώρισε στον οδηγό Michelin το 2015 και το 2019.
Η οπτική της Παρί
Όπως σημειώνει η ίδια η Παρί στην περιγραφή του βιβλίου που έχει τιμή 33 ευρώ και πωλείται και από το επίσημο eshop της: «Ποτέ μια γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα δεν επιχείρησε την περιπέτεια ενός βιβλίου μαγειρικής που εμφανίζει τα χρώματά της.
Χάρη στην Παρί Σεν Ζερμέν και την επιθυμία της να προσφέρει καινοτόμα έργα που συνδέονται με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, το έργο έχει πλέον ολοκληρωθεί! Προορισμένη για το κοινό, αυτή η νέα δουλειά θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να παρακινήσει τους νέους να τρώνε πιο υγιεινά, όπως κάνουν και τα αγαπημένα τους αστέρια.
Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου καθώς και για τους καλοφαγάδες ή τους γονείς που θέλουν να παρακινήσουν τα παιδιά τους να τρώνε καλύτερα, αυτό το νέο βιβλίο, προσβάσιμο σε όλους, προσφέρει 70 γκουρμέ συνταγές που μαγειρεύονται τόσο εύκολα όσο και διατροφικά ισορροπημένες. Στο τραπέζι με την PSG, τον ιδανικό συμπαίκτη για να εξασφαλίζει τη νίκη σε κάθε γεύμα».
Καλή όρεξη!