«Ένας γεννημένος διασκεδαστής, ένα αποφασισμένο αουτσάιντερ, ένα πραγματικά μοναδικό άτομο». Με αυτή τη φράση ο οργανισμός της Formula 1 περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 20 Μαρτίου μετά από μάχη με τον καρκίνο, αλλά θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο cult μορφές που πέρασαν ποτέ από τις πίστες της.

Γεννημένος στο Δουβλίνο στις 30 Μαρτίου του 1948, σχεδόν δύο χρόνια πριν από την ίδρυση αυτού που σήμερα ονομάζουμε «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1», ο Έντμουντ Πάτρικ Τζόρνταν φλέρταρε αρχικά με την ιδέα να γίνει ιερέας ή να ασχοληθεί με την οδοντιατρική, για να ενταχθεί τελικά στην Τράπεζα της Ιρλανδίας το 1967, αποκτώντας εκεί πολύτιμες εμπειρίες που αργότερα του φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες προκειμένου να κρατήσει όρθιες τις ενίοτε άφραγκες επιχειρήσεις του.

Ο μύθος αναφέρει ότι κόλλησε το μικρόβιο των αγώνων αυτοκινήτου παρακολουθώντας για πρώτη φορά καρτ στην τότε φημισμένη ανάβαση του Bouley Bay στο Jersey, μια εμπειρία που τον έφερε στη θέση του οδηγού σε διάφορες μορφές αγώνων μέχρι τη δεκαετία του 1980 όταν αποφάσισε να ιδρύσει την Eddie Jordan Racing, αποσπώντας την προσοχή περισσότερο με τη συμπεριφορά του και λιγότερο με τις επιτυχίες της ομάδας.

Κυνηγός της δημοσιότητας, γνώριζε ακριβώς πότε και πώς να κάνει θόρυβο προκαλώντας ποικίλα σχόλια με δηλώσεις του όπως εκείνη στην οποία χαρακτήριζε τα αυτοκίνητα των ομάδων του «διαφημιστικές πινακίδες υψηλής ταχύτητας». Ο αστείος κυνισμός που του αποδίδεται και η αμφιλεγόμενη σχέση του με τα χρήματα τον έφεραν πολύ κοντά στον Μπέρνι Εκλστοουν, τον άνθρωπο που θεμελίωσε τη σύγχρονη επιχειρηματική εικόνα της Formula 1.

Φίλοι για πάντα

AP Photo/Dita Alangkara

Την ημέρα του θανάτου του Έντι Τζόρνταν, o «θείος Μπέρνι» δήλωνε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο εκλιπών φίλος του «ήταν ένας τίμιος, αξιόπιστος τύπος. Κάποιος που θα εμπιστευόμουν με οτιδήποτε έχω. Δεν υπάρχει κανείς στη Formula 1 σήμερα που να μοιάζει με τον Έντι. Ήταν αυτός που θα βοηθούσε όποιον μπορούσε να βοηθήσει. Είχε πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ήταν πάντοτε έτοιμος για ένα παιχνίδι και ένα αστείο. Έλεγε ό,τι ήθελε να πει, έκανε ό,τι ήθελε να κάνει και δεν ανησυχούσε πολύ για τη γνώμη του κόσμου».

Ο ίδιος ο Τζόρνταν δεν αρνήθηκε ποτέ ότι ασχολήθηκε με διάφορα, όπως για παράδειγμα η πώληση σχολικών βιβλίων ή ληγμένου καπνιστού σολομού για να χρηματοδοτήσει την εμπλοκή του στους αγώνες, ωστόσο η εκτόξευση της φήμης του ήρθε το 1991 όταν δημιουργώντας την Jordan Grand Prix εισήλθε στο πολύχρωμο τσίρκο της Formula 1 όπου έμελλε να αντέξει ως το 2005.

Εκείνη την πρώτη χρονιά αναζητώντας χρήματα από κάθε πιθανή και απίθανη πηγή για να επιβιώσει η ομάδα, έδωσε την ευκαιρία στον τότε πρωτάρη Μίκαελ Σουμάχερ να κάνει το ντεμπούτο του στο Grand Prix του Βελγίου και να οδηγήσει το μονοθέσιο της Jordan Ford αντικαθιστώντας τον Μπερτράν Γκασό που εκείνες τις ημέρες βρέθηκε στη φυλακή για τον ξυλοδαρμό ενός οδηγού ταξί στο Λονδίνο.

AP Photo/Alastair Grant

Οδηγώντας για πρώτη φορά στην πίστα του Spa ο Σουμάχερ έκανε στα δοκιμαστικά έναν εκπληκτικό έβδομο χρόνο αλλά εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο του αγώνα «καίγοντας» τον συμπλέκτη του μονοθεσίου του. Αρκούσε ωστόσο εκείνη η παρουσία του για να πάρει την ίδια στιγμή μεταγραφή στην Benetton, με τον Έντι Τζόρνταν να βρίσκει παρηγοριά στα 150.000 δολάρια που του είχε δώσει τότε η Mercedes (ως χορηγός του Σουμάχερ) για να πάρει τον γερμανό οδηγό στην ομάδα του έστω και για ένα Grand Prix.

O Τζόρνταν δεν κράτησε ποτέ κακία ούτε στον Έκλστοουν, που μεσολάβησε τότε για τη μεταγραφή του «Schumi» στην Benetton ούτε στον ίδιο τον Σουμάχερ, με τον οποίο έμειναν φίλοι έως το δραματικό ατύχημα του τελευταίου στις Αλπεις τον Δεκέμβριο του 2013. Οταν μάλιστα ζήτησε από τη σύζυγο του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Κορίνα, να τον δει μετά το ατύχημα και εκείνη αρνήθηκε, όπως έκανε με όλους πλην του Ζαν Τοντ, ο Τζόρνταν είπε «την καταλαβαίνω, θα είμαι για πάντα φίλος τους».

Αυτός ήταν ο ιρλανδός «ρόκερ» της Formula 1 με το προκλητικό χαμόγελο και έτσι θα τον θυμούνται οι φίλοι του σπορ.

AP Photo/Frank Augstein