Ο πρώτος αγώνας του 2025 το τριήμερο (24-26/1) που προηγήθηκε στο Μόντε Κάρλο, με νικητή τον Sebastien Ogier, σηματοδότησε τη στροφή σε μια «γήινη», λιγότερο κοστοβόρα πραγματικότητα, η οποία ελπίζουμε να μην αφαιρέσει τίποτα από τη μαγεία του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι.

Ο θεσμός που περιλαμβάνει το δικό μας ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αλλάζει στα σημεία για τη φετινή αγωνιστική περίοδο περιλαμβάνοντας νέους αλλά και περισσότερους αγώνες, παρά την επιθυμία για μείωση του κόστους που επέβαλε τη μη χρήση της plug-in υβριδικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα Rally1 των εργοστασιακών συμμετοχών των M-Sport Ford, Hyundai και Toyota.

Ελάτε να δούμε αναλυτικά μαζί τι αλλάζει και τι πρέπει να περιμένουμε από το WRC το 2025.

Στα αυτοκίνητα

Αν και τα αγωνιστικά της κορυφαίας κατηγορίας Rally1 μοιάζουν παρόμοια με αυτά της προηγούμενης χρονιάς, το 2025 η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το σύστημα κίνησης καθώς θα κινούνται αποκλειστικά από υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες εσωτερικής καύσης 1,6 λίτρων, οι οποίοι τροφοδοτούνται με 100% ορυκτά καύσιμα ειδικού τύπου που παρέχονται από τον συνεργάτη του παγκοσμίου πρωταθλήματος, την εταιρεία P1 Fuels.

Στα ελαστικά

Τη θέση της Pirelli ως αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών του WRC παίρνει από εφέτος η εταιρεία Hankook Tire & Technology από τη Νότια Κορέα. Με πορεία μεγαλύτερη των οκτώ δεκαετιών στην κατασκευή ελαστικών (καθώς ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Μάιο του 1941), η Hankook παρέχει ελαστικά για όλες τις κατηγορίες του θεσμού (WRC, WRC2, WRC3 και FIA Junior WRC) με στόχο να διαφημίσει την τεχνογνωσία της στο πεδίο των υψηλών επιδόσεων καθώς τα ειδικά ελαστικά που προορίζονται για χρήση και στους 14 αγώνες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τη βέλτιστη απόδοση σε όλες τις επιφάνειες (χώμα, άσφαλτος, χιόνι, χαλίκι) και τις καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα η Hankook θα εξοπλίσει τις ομάδες με τη ναυαρχίδα της, το Ventus Z215, για στεγνή και υγρή άσφαλτο, το Ventus Z210, για υγρές συνθήκες ασφάλτου, και το Dynapro R213, για όλους τους γύρους με χαλίκι. Επιπλέον, η εισαγωγή των ελαστικών Winter i*cept SR20 για το Ράλλυ Μόντε Κάρλο και των ελαστικών Winter i*Pike SR10W για τις χιονισμένες συνθήκες του Ράλλυ Σουηδίας (από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου) διασφαλίζει βελτιωμένη πρόσφυση στις χειμερινές επιφάνειες σε αγωνιστικές ταχύτητες.

Παράλληλα η Hankook υποστηρίζει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula E (με αμιγώς ηλεκτρικά μονοθέσια), συμμετοχή που την καθιστά μία από τις λίγες μάρκες που ιστορικά έχουν προμηθεύσει ελαστικά ταυτόχρονα σε δύο μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα της FIA (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου).

Στο σύστημα βαθμολόγησης

Το 2025 φέρνει ένα βελτιωμένο και πιο ανταγωνιστικό σύστημα βαθμών στο WRC. Η νέα δομή απλοποιεί τους πόντους που απονέμονται σε κάθε αγώνα, ανταμείβοντας με την ακόλουθη σειρά βαθμών όσους τερματίσουν από την πρώτη ως τη δέκατη θέση κάθε ράλλυ: 25 – 17 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1.

Σε αντίθεση λοιπόν με το 2024, δεν θα αποδίδονται πλέον βαθμοί για τις θέσεις που θα καταλαμβάνουν τα πληρώματα το Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι οι νικητές των ράλλυ θα αποκομίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο των διαθέσιμων βαθμών. Ωστόσο ακόμη και αν κάποιοι αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκαταλείψεων τις πρώτες μέρες του αγώνα, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη «Super Sunday», όπου τα πέντε πρώτα πληρώματα μπορούν να κερδίσουν επιπλέον βαθμούς (5 – 4 – 3 – 2 – 1) για τις προσπάθειές τους.

Επίσης η εμβληματική «Wolf Power Stage» παραμένει αμετάβλητη, προσφέροντας ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό φινάλε για τις ομάδες που θα παλέψουν για έως και πέντε επιπλέον πόντους (5 – 4 – 3 – 2 – 1, ανάλογα με τη σειρά τερματισμού τους στην πρώτη πεντάδα) στην τελευταία διαδρομή κάθε αγώνα.

Στη σύνθεση των ομάδων

Η φετινή αγωνιστική περίοδος προβλέπεται συναρπαστική, καθώς πέραν της αντιπαλότητας των εργοστασιακών ομάδων, θα υπάρξουν νέοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε παλαιότερους και νεότερους οδηγούς που είτε έμειναν στην περσινή ομάδα τους είτε μετακινήθηκαν.

Για παράδειγμα, ο Adrien Fourmaux άφησε πίσω του την M-Sport Ford και μεταγράφηκε στη Hyundai αναζητώντας καλύτερους όρους ανταγωνισμού που θα τονώσουν το προφίλ του ως σταθερού διεκδικητή μιας θέσης στο βάθρο των νικητών.

Ο Sami Pajari μετά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία WRC2 κάνει εφέτος το άλμα καταλαμβάνοντας μια θέση πλήρους απασχόλησης στην πολυπρωταθλήτρια Toyota GAZOO Racing. Δίπλα του στο μπάκετ του συνοδηγού θα έχει και πάλι τον Marko Salminen σε μια κίνηση επανένωσης.

Ο Josh McErlean κάνει ντεμπούτο στην κατηγορία WRC Rally1, φορώντας τη φόρμα της M-Sport Ford, σε μια σταθερά ανοδική πορεία μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στην κατηγορία WRC2. Μαζί του σε ρόλο συνοδηγού ο Eoin Treacy.

Εξω από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη μεταγραφή του Pablo Marcos από την M-Sport Ford, στην οποία βρέθηκε το 2024, στη Hyundai ως Team Manager για τη νέα σεζόν. Τον ίδιο ρόλο είχε εκεί και την περίοδο 2021-2023.

Πάνω από όλα ωστόσο ο Kalle Rovanpera επιστρέφει σε φουλ αγωνιστικό πρόγραμμα μετά την επιλεκτική περσινή συμμετοχή του με συνοδηγό τον Jonne Halttunen και φιλοδοξία να προσθέσει έναν τρίτο παγκόσμιο τίτλο οδηγών στο ενεργητικό του (μετά από αυτούς του 2022 και του 2023) σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Στις τοποθεσίες των αγώνων

Το 2025 θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν του WRC από το 2008, με 14 αγώνες από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο. Για να συμβεί αυτό το WRC θα ταξιδέψει σε νέα σημεία αλλά και θα επιστρέψει σε ιστορικές για τη φήμη του διαδρομές.

Σε αυτό το πλαίσιο η Σαουδική Αραβία κάνει το ντεμπούτο της στο φινάλε της σεζόν, προσθέτοντας ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο στην ιστορία του θεσμού καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μέση Ανατολή θα φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος.

Επίσης το ράλλυ των Καναρίων Νήσων, στην Ισπανία, αλλάζει επίπεδο και από τη σταθερή συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC) της FIA, εντάσσεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι του WRC δημιουργώντας νέες προκλήσεις για πληρώματα και ομάδες.

Η Παραγουάη εισέρχεται στο WRC φιλοξενώντας τον πρώτο από τους δύο αγώνες της Νότιας Αμερικής, συνθέτοντας έτσι ένα δίδυμο ράλλυ με τον αγώνα στη Χιλή που θα πραγματοποιηθεί μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Σπουδαίο γεγονός και για πολιτικούς / γεωγραφικούς λόγους θεωρείται η επιστροφή της Εσθονίας στο ημερολόγιο του WRC μετά από μια σεζόν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ERC), δίνοντας έτσι στους οπαδούς τού σπορ την ευκαιρία να βιώσουν τον ξέφρενο αγωνιστικό ρυθμό του εσθονού διεκδικητή του τίτλου, Ott Tänak, στην πατρίδα του.

Σε ό,τι αφορά τώρα το πρωτάθλημα FIA Junior WRC, βλέπουμε το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης να γίνεται ο νέος «τελικός», αποδίδοντας διπλούς βαθμούς καθώς το EKO Ράλλυ Ακρόπολις μεταφέρθηκε από τον Σεπτέμβριο στην παραδοσιακή του ημερομηνία, τον Ιούνιο. Επίσης το Ράλλυ Πορτογαλίας επιστρέφει και φιλοξενεί τον δεύτερο γύρο του θεσμού από τις 15 έως τις 18 Μαΐου.

Σε κανονισμούς και υποδομές

Φέτος επιστρέφουν επίσης οι Ζώνες Απομακρυσμένης Εξυπηρέτησης (RSZ) σε επιλεγμένα ράλλυ. Αυτά τα παράθυρα σέρβις διάρκειας 20 λεπτών, τα οποία θα πραγματοποιούνται μακριά από το Service Park (στο κέντρο κάθε αγώνα), θα δίνουν στις ομάδες την ευκαιρία να εκτελούν βασικές επισκευές και ρυθμίσεις, με μια κρίσιμη ωστόσο παράμετρο: οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εξοπλισμό και εξαρτήματα που μεταφέρονται μέσα στο ίδιο το αγωνιστικό αυτοκίνητο, μαζί με ένα περιορισμένο σύνολο εργαλείων, όπως βάσεις αξόνων, αμορτισέρ και άξονες μετάδοσης κίνησης.

Μόνο τρεις μηχανικοί, συν τον οδηγό και τον συνοδηγό θα μπορούν να εργαστούν πάνω στα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των RSZ. Επίσης ένας άλλος νέος κανονισμός επιτρέπει στα πληρώματα της ίδιας ομάδας να βοηθούν το ένα το άλλο. Ετσι εάν ένα πλήρωμα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, μπορεί πλέον να λάβει φυσική βοήθεια από τους συναθλητές του, με την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα και των δύο πληρωμάτων έχουν οριστεί να αγωνιστούν για τους βαθμούς του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • 22-26/1
    ΡΑΛΛΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ
  • 13-16/2
    ΡΑΛΛΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • 20-23/3
    ΡΑΛΛΥ ΣΑΦΑΡΙ (KΕΝΥΑ)
  • 24-27/4
    ΡΑΛΛΥ ΚΑΝΑΡΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  • 15-18/5
    ΡΑΛΛΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
  • 5-8/6
    ΡΑΛΛΥ ΣΑΡΔΗΝΙΑΣ
  • 26-29/6
    ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
  • 17-20/7
    ΡΑΛΛΥ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • 31/7-3/8
    ΡΑΛΛΥ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
  • 28-31/8
    ΡΑΛΛΥ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ
  • 11-14/9
    ΡΑΛΛΥ ΧΙΛΗΣ
  • 16-19/10
    ΡΑΛΛΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • 6-9/11
    ΡΑΛΛΥ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
  • 27-30/11
    ΡΑΛΛΥ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

  • TOYOTA GAZOO RACING WRT
    Elfyn Evans – Scott Martin
    Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen
    Takamoto Katsuta – Aaron Johnston
    Sebastien Ogier – Vincent Landais
    Sami Pajari – Marko Salminen
  • HYUNDAI SHELL MOBIS WRT
    Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe
    Ott Tanak – Martin Jarveoja
    Adrien Fourmaux – Alexandre Coria
  • M-SPORT FORD WRT
    Gregoire Munster – Louis Louka
    Josh McErlean – Eoin Treacy