Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση: 100 χρόνια από το 1922» διοργανώνει ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Αρτης «O Σκουφάς» σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αρτα. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του υπουργείου Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Αρτας.

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου θα ομιλήσει για «Το Ζωοδοτικό πνεύμα του Ελληνισμού της Ανατολής πριν και μετά το 1922». Επίσης ο κ. Ν. Αναστασόπουλος θα αναφερθεί στη «Δίκη των έξι στον Τύπο της εποχής: ειδήσεις και θέσεις» και ο κ. Σπ. Γ. Πλουμπίδης στη «Γένεση του Μικρασιατικού Ζητήματος (1914-1915)». Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Οι συνέπειες τη Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ελληνισμό της πόλης και ιδιαίτερα στον αθλητισμό». Θα ακολουθήσει συζήτηση και μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Αρτας με τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Την επόμενη ημέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 09.30 με ομιλία του κ. Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με θέμα την «Ιδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Σπύρου Μιχαλέα με αντικείμενο τη «Διερεύνηση του νοσολογικού φάσματος κατά τον Μεσοπόλεμο στην Κεντρική Μακεδονία: Ιστορική και Επιδημιολογική μελέτη στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος»», ενώ αμέσως μετά ο κ. Γεώργιος Ι. Ορφανός θα παρουσιάσει τη μελέτη «Η Πελοπόννησος του Μεσοπολέμου ως τόπος υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η αθρόα είσοδος, ο πρώτος καιρός και οι απογραφές (1923-1928)». Θα ακολουθήσει ομιλία της κυρίας Αννα Ψόφιου με θέμα «Η κοινωνική ταυτότητα των προσφύγων, ο ρόλος της αφομοίωσης και η συνειδητοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας στο ιστορικό γίγνεσθαι». Θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλειμμα.

Ακολούθως ο κ. Λάμπρος Φλιτούρης θα ομιλήσει για την «Ευρώπη των προσφύγων: αλλαγές συνόρων και μετακινήσεις πληθυσμών από τον Μεγάλο Πόλεμο στον Μεσοπόλεμο» και στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Σκουλίδας θα παρουσιάσει «Μερικές σκέψεις για τις μετακινήσεις πληθυσμών στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ού αιώνα». Κατόπιν ο κ. Βαλέρι Ισμαγκίλοβ θα ομιλήσει για «Τα γεγονότα του 1922 με τα μάτια των σοβιετικών διπλωματών στην Τουρκία» και ο κ. Αρης Ραβανός θα αναφερθεί στο «έλλειμμα ηγεσίας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με ομιλία της κυρίας Ρενάτας Δαλιανούδη, με θέμα «Η πρόσληψη του κοσμοπολιτισμού και του πολυ-εθνοτισμού της Σμύρνης του 20ού αι., όπως και του ξενιτεμού των προσφύγων του 1922, μέσα από τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Η περίπτωση της μουσικής του Αντρέα Κατσιγιάννη για το θεατρικό έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» και το soundtrack για την ομότιτλη ταινία». Ακολούθως ο κ. Δημοσθένης Φιστουρής θα ομιλήσει για τη «Μικρασιατική Καταστροφή σε δύο μουσικές όψεις: από τη βεβιασμένη μουσική αφαίμαξη της Ρωμιοσύνης στην αναζωογόνηση της Νεοελληνικής Eντεχνης Μουσικής» και η κυρία Eλλη Λεμονίδου για την «Επίδραση των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη δημιουργία ενός κεντρικού μνημονικού αφηγήματος για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό». Θα ακολουθήσει διάλειμμα και συζήτηση.

Ακολούθως ο κ. Κώστας Κωσταβασίλης θα αναφερθεί στις «Οψεις και οπτικές της ενσωμάτωσης: πρόσφυγες στην Αρτα», ο κ. Δημήτριος Β. Ντούτσης στην «Εκπαίδευση των προσφύγων στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου (1925-1940)» και ο κ. Δημήτρης Κολιός στους «Πρόσφυγες στον Δήμο Πρέβεζας το χρονικό διάστημα 1930-1960». Θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση στο Τουριστικό Περίπτερο Αρτας.

Η τελευταία ημέρα

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10.30 με ομιλία του κ. Αλέξανδρου Μακρή με θέμα «Μεταξύ νίκης και ήττας: Οψεις της μνήμης των παλαιών πολεμιστών για τη Μικρασιατική Εκστρατεία», ενώ στη συνέχεια παρουσιάσει ομιλία με θέμα «Από τα παρχάρια του Πόντου στην ξεχασμένη Ηπειρο». Θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλειμμα.

Ακολούθως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα μιλήσει για «Το νομικό καθεστώς της Ελληνικής Θράκης κατά τη συνθήκη της Λωζάννης», ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες των κ.κ. Σωτήρη Ριζά για την «Πολιτική και Στρατηγική της Ελλάδας στη Μικρά Ασία», Βλάση Αγτζίδη για τον «Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή» και Παντελή (Λάκη) Βίγκα για τις «Νεοσύστατες Ορθόδοξες κοινότητες της Τουρκίας και τη σχέση τους με την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης». Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των μελών της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και επίσημων προσκεκλημένων.