Τρία ελληνικά ονόματα καθώς και στοιχεία για τα κινητά τηλέφωνα και τα mail τους, μέσω των οποίων στέλνονταν μηνύματα με link-παγίδες του παράνομου λογισμικού Predator, φέρεται να είναι πλέον, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην έρευνα των Αρχών για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.
Ο «συντονιστής»
Οι Αρχές έφτασαν σε αυτά τα τρία ονόματα ύστερα από την ανάλυση του τρόπου αποστολής των επίμαχων SMS από Ελλάδα και Ελβετία σε δεκάδες παραλήπτες-«στόχους» (πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ.) του Predator, με τη χρήση εταιρειών μαζικής αποστολής μηνυμάτων, και του τρόπου πληρωμής αυτής της υπηρεσίας. Συγκεντρώνοντας – με την καίρια συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – καθοριστικά στοιχεία για τους αποστολείς των επίμαχων μηνυμάτων προκειμένου να φτάσουν στον «συντονιστή» των υποκλοπών.
Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών με τη χρήση του εν λόγω παράνομου λογισμικού (σ.σ.: αποστέλλεται SMS με παραποιημένο ενημερωτικό link, το άνοιγμα του οποίου οδηγεί στην υφαρπαγή όλων των δεδομένων από τα κινητά) και την αποχώρηση του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, υπήρξε μεθοδική έρευνα των εισαγγελέων Αγγελικής Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου.
100 πρόσωπα
Τα στοιχεία αυτά για τους αποστολείς του Predator φαίνεται να προέκυψαν στη συνέχεια της ενημέρωσης – στις 28 Φεβρουαρίου 2023 – του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά το ζήτημα των υποκλοπών. Ο κ. Μενουδάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 SMS με «παγιδευμένα» links μέσω Predator, τα οποία, όπως είπε, στόχευσαν τουλάχιστον 100 πρόσωπα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα των δικαστικών λειτουργών και των υπευθύνων της Αρχής είναι ότι τα SMS με το link-υποκλοπέα στάλθηκαν από 2-3 ελληνικές εταιρείες (στο 80% του συνόλου των μηνυμάτων) μαζικής αποστολής SMS και το υπόλοιπο 20% μέσω παρόμοιας εταιρείας στην Ελβετία, αλλά και μέσω μιας πολυεθνικής επιχείρησης που παρέχει τέτοιου είδους ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που αποστέλλονται μηνύματα διαφημιστικού χαρακτήρα σε προεκλογικές περιόδους ή ευχετήρια.
Μεταφορά χρημάτων
Σημειώνεται ότι στην Ελβετία είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθούν οι διαδικασίες δικαστικών συνδρομών λόγω σχετικών επιλογών των Αρχών της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χώρας. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολούθησε ενδελεχής έρευνα των ελληνικών αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος που πληρώθηκαν αυτές οι μαζικές αποστολές των SMS-παγίδα, που δεν κοστολογούνται πάντως περισσότερο από 20-40 ευρώ ανά «σετ» μηνυμάτων. Διαπιστώθηκε λοιπόν με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία των εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν για να αποσταλούν ότι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατεγράφησαν τρία ελληνικά ονόματα που έδωσαν για την πιστοποίησή τους το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, τηλέφωνό τους, ενώ υπάρχουν και δεδομένα από τους τρόπους πληρωμής – με μεταφορά χρημάτων – αυτής της υπηρεσίας.
Υπάρχουν στοιχεία
Κρατικοί λειτουργοί δηλώνουν ότι «επιχειρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα να προσδιοριστεί περί ποιων προσώπων πρόκειται, αν τα στοιχεία τους είναι γνήσια και αν πίσω από αυτά υποκρύπτεται πρόσωπο για τον οποίο ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ο οργανωτής του Predator». Παρότι είναι προφανές ότι οι δράστες θα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα μη προσδιορισμού των ιχνών τους, υπάρχουν στοιχεία από τηλέφωνα, ηλεκτρονικά στίγματα αποστολής των mail και από δεδομένα μεταφοράς ποσών που μπορεί να οδηγήσουν στην άκρη του νήματος.