Ο κ. Ευάγγελος Δρίβας, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, αστυνομικός δημιουργός του Report Animal Abuse Greece, στην οποία δίνονται οδηγίες και βοήθεια για το πώς μπορεί να γίνει πρόσφορη καταγγελία κακοποίησης ζώου, έχει εκπονήσει μια σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό «Εγκληματολογία». Αντικείμενό της: «Η διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στην κακοποίηση/βιαιότητα ζώων και τη διαπροσωπική βία. Το εγκληματικό-ψυχολογικό προφίλ του δράστη» και σε αυτήν ο κ. Δρίβας επιχειρεί μια βιβλιογραφική μελέτη ανάμεσα σε 158 άρθρα και έρευνες από πανεπιστήμια και φορείς από το 1961.

Ζητάμε να μας μιλήσει για τα συμπεράσματά του. «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό συσχετίζεται η διαπροσωπική βία με τη βιαιότητα κατά ζώου» λέει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα συνδέεται με το άλλο γραμμικά, ότι δηλαδή η κακοποίηση ζώων είναι ο προθάλαμος για την κακοποίηση ανθρώπων ή το αντίστροφο. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και πιο πολυπαραγοντικά. Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι το ότι τα άτομα που κακοποιούν είτε έχουν γενικότερα μια παράνομη συμπεριφορά, είτε παρουσιάζουν ένα σύνολο βίαιων συμπεριφορών».

Κακοποιητής, όπως λέει ο κ. Δρίβας, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, άνδρας ή γυναίκα, οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης ή οποιουδήποτε εκπαιδευτικού επιπέδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «προϊστορία» του. «Ενας κακοποιητής είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει μάρτυρας ή θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή μάρτυρας σε κακοποίηση ζώου από μέλος της οικογένειάς του. Επίσης, να έχει υπάρξει δράστης ή θύμα εκφοβισμού, να έχει επιδείξει επαναλαμβανόμενη βία στο παρελθόν προς ανθρώπους και ζώα» σημειώνει.

Τα ψυχικά χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών «παρουσιάζουν ελλιπή διαχείριση θυμού και παρορμήσεων, ελλιπή ενσυναίσθηση προς ανθρώπους και ζώα. Διακρίνονται από αναλγησία ή ψυχρότητα και ελαττωμένη ή παντελή απουσία μεταμέλειας και παρουσιάζουν σαδιστική συμπεριφορά» τονίζει ο κ. Δρίβας.