Το «plan B» της Αριστοτέλους

Το σχέδιο στην οδό Αριστοτέλους συμπεριλαμβάνει και τους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να ιδιωτεύσουν. Οπως σημειώνουν στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία εγγραφής θα παραμένει «ανοιχτή» για τους… νεοεισερχομένους στον ιδιωτικό κλάδο (το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λειτουργία του ιατρείου τους), δημιουργώντας έτσι ένα ελαστικό πλαίσιο.

Παράλληλα, το «plan B» στην οδό Αριστοτέλους προβλέπει και την είσοδο γιατρών άλλων ειδικοτήτων, με έμφαση στη διαχείριση κυρίως χρονίως πασχόντων. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ενώ επιπρόσθετα απορρίπτουν αιτήματα που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες – είτε δηλαδή αυτός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι.

Τα σημεία τριβής όμως δεν σταματούν εδώ: Οι ιδιώτες γιατροί διαμαρτύρονται και για τις «γκρίζες ζώνες» στο καθηκοντολόγιό τους. Οπως για παράδειγμα τι θα γίνεται με έκτακτα περιστατικά εκτός ωαρίου, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται ιδιωτική αμοιβή από τον νομοθέτη. Και παρότι αναγνωρίζουν πως οι απολαβές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, δεν παραβλέπουν ότι υπολείπονται του ποσού που έχουν να λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο.

Μοιραία πίσω από τις κλειστές πόρτες μαίνεται ένα σκληρό «μπρα ντε φερ», με όλους τους εμπλεκομένους να πιέζουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους παρότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο θεσμός του προσωπικού γιατρού παίρνει… σάρκα και οστά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.