Το ζήτημα των ασφαλιστηρίων υγείας και των μεγάλων αυξήσεων των τιμολογίων έχει εξελιχθεί σε ισχυρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και βεβαίως για τους πολίτες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αυξήσεις 15% στα διά βίου συμβόλαια ασφάλισης υγείας, ενώ θα θεσμοθετηθεί νέος δείκτης για το θέμα, με το ΠαΣοΚ ωστόσο να κάνει λόγο για ανεπαρκείς και καθυστερημένες ανακοινώσεις και ευθύνη της κυβέρνησης στις αυξήσεις.
Αντιδράσεις
Τα υψηλά κόστη για την παροχή αμφισβητούμενων υπηρεσιών στον υπερευαίσθητο τομέα της Υγείας προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όταν την ίδια στιγμή ως ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους. Κι αυτό από τη στιγμή που, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, μόνο για υπηρεσίες υγείας οι πολίτες καταβάλλουν από την τσέπη τους ετησίως πάνω από 4 δισ. ευρώ. Η αρμόδια τομεάρχης του ΠαΣοΚ Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις υπέρογκες αυξήσεις και χαρακτήρισε «ανεπαρκείς, καθυστερημένες και όψιμες» τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Το ΠαΣοΚ αναμένεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Αμφισβήτηση
Μάλιστα, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα φαίνεται ότι θέτουν σε αμφισβήτηση τους πολιτικούς σχεδιασμούς που θέλουν τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας να λειτουργεί επικουρικά προς το δημόσιο σύστημα καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες. Κι αυτό γιατί οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την εξασφάλιση ότι θα προστρέξουν στην ιδιωτική κλινική, τα διαγνωστικά κέντρα και τον ιδιώτη γιατρό σε περίπτωση ανάγκης και θα έχουν την κάλυψη μέσα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, το κόστος του οποίου θα είναι λογικό και θα αντεπεξέρχεται στα όσα πληρώνουν.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ – με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα – με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ ο οποίος προσδιόριζε τα κόστη. Ο νέος δείκτης ωστόσο δήλωσε ότι θα ισχύσει μετά από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2026.
Κόστη 4 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι Ελληνες καταβάλλουν από την τσέπη τους περί τα 5-6 δισ. ευρώ ως ιδιωτικές δαπάνες υγείας ετησίως. Αν από αυτά αφαιρέσουμε τη φαρμακευτική περίθαλψη, τα κόστη για νοσηλείες, εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο το 15%-17% καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Να επισημάνουμε δε ότι σε επίπεδο ιδιωτικών δαπανών υγείας η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27 με συμμετοχή σε ποσοστό της τάξης του 34%, στο σύνολο των δαπανών για υγεία, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι 15%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, το 2023 οι συνολικές αποζημιώσεις υγείας από τις εταιρείες-μέλη διαμορφώθηκαν στα 710 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Διέξοδος για την ελάφρυνση των ιδιωτικών εξόδων για υγεία ήταν για αρκετούς πολίτες ως σήμερα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όμως μοιάζει είναι δυσβάστακτο, κοντράροντας μάλιστα στην καθημερινότητα και τις υποχρεωτικές κρατήσεις τους για περίθαλψη. Σε αυτό το φόντο, πολλές είναι οι καταγγελλόμενες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα συμβόλαιο υγείας υπόσχεται παροχές που τελικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια
Τι προηγήθηκε; Οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τη δικαιολογία ότι σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων, προχώρησαν σε υπέρογκες ανατιμολογήσεις των συμβολαίων τους. Οι αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας έφτασαν να προκαλούν απόγνωση στους ασφαλισμένους, που ενίοτε διακόπτουν την ασφάλειά τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν – κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές κάνουν αυξήσεις 12%-14%.
Διαθέτοντας το δικαίωμα ελέγχου του προφίλ υγείας του κάθε ασφαλισμένου, οι ασφαλιστικές βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μην καταβάλουν και τα ποσά αποζημίωσης που δικαιούνται οι σφαλισμένοι. Οι εκπρόσωποι των κλινικών διατείνονται ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 2%-3% στις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων προς τις ασφαλιστικές, κάτι που αμφισβητείται από την πλευρά των ασφαλιστικών.
Καθυστερήσεις
Παράλληλα κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους, που συχνά φτάνουν ακόμα και τον έναν χρόνο, ενώ κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι βάζουν κόφτη σε καινοτόμες επεμβάσεις.
Πολλά παραδείγματα και καταγγελίες πολιτών έφτασαν το τελευταίο διάστημα στο «Βήμα» σχετικά με τις απορρίψεις αποζημίωσης ιατρικών πράξεων. Χαρακτηριστική η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία υπεβλήθη σε επέμβαση για θυρεοειδή αλλά η ασφαλιστική αρνήθηκε να την αποζημιώσει με τη δικαιολογία ότι προ πενταετίας στο πλαίσιο τακτικού προληπτικού ελέγχου είχε κάνει εξετάσεις, οι οποίες όμως δεν υπέδειξαν βλάβη!
Να επισημανθεί ότι στο παρελθόν δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις όπου πολλές ασφαλιστικές διαπίστωναν υπερτιμολογήσεις στα κόστη που συνόδευαν το εξιτήριο ενός ασφαλισμένου από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Κάτι το οποίο έχει επίσης διαπιστώσει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με καταχρηστικά κόστη από ιδιώτες. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να είναι γενικευμένες.
Το σύστημα DRGs
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε ήδη τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας ως προς το σκέλος της αντικειμενικής και τυποποιημένης κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και νοσηλίων που χρεώνουν οι κλινικές, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις ασφαλιστικές. Ουσιαστικά, σε κυβερνητικό επίπεδο, ζητήθηκε από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) να επισπεύσει τη διαδικασία δημιουργίας του συστήματος DRGs μέσω του οποίου ομαδοποιούνται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα οι περιπτώσεις των ασθενών και κωδικοποιούνται.
Το σύστημα αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχει ήδη δημιουργηθεί και από την αρχή του 2025 εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί για τις ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχουν ήδη μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΚΕΤΕΚΝΥ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων και στόχος ήταν να εφαρμοστεί μέσα στο 2025. Φαίνεται όμως πλέον ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι αόριστος και θα πρέπει όλες οι κλινικές να συμμετέχουν, να δώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε και το ΚΕΤΕΚΝΥ να προχωρήσει στη δημιουργία των κωδικών και τιμολογήσεων. Κι αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα.
Η φορολογία
Στην εφαρμογή των DRGs αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν να επανεξεταστεί ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Επιτακτικά έχει τεθεί από τις ασφαλιστικές και η επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Πηγές από τον χώρο των ιδιωτικών κλινικών τονίζουν ότι αναζητείται φορέας, στον οποίο να αναθέσουν τη διενέργεια μελέτης, προκειμένου να διαφανεί ότι δεν ευθύνονται οι κλινικές για τις αυξήσεις και ότι δεν έχουν επιβαρύνει τον κλάδο.