Το ερώτημα που διχάζει

Απόσπαση και επανατοποθέτηση ή in situ ανάδειξη; Ιδού η απορία που ήδη από το 2013 ταλανίζει και έχει καταφέρει να διχάσει αρχαιολόγους, μηχανικούς και πολιτικούς, λαμβάνοντας πια και χαρακτηριστικά ιδεολογικής βεντέτας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σταθμός Βενιζέλου βρίσκεται «χαμένος» μεταξύ συρμού και αποβάθρας ήδη από το 2013. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας υπέγραψε, ύστερα και από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων, με τις προτάσεις να συγκλίνουν στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον της υπουργικής απόφασης. Πράγματι, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εκδόθηκε η απόφαση του Τμήματος Αναστολών που έκανε εν μέρει δεκτή την κρινόμενη αίτηση και ανέστειλε την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.

Εν συνεχεία, η υπόθεση ξαναγυρίζει στο ΚΑΣ, το οποίο γνωμοδοτεί υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Ωστόσο, αν και διαφαινόταν αρχική συμφωνία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε και κατά της νεότερης υπουργικής απόφασης. Μετά από πλήθος αναβολών, το 2016 η υπουργική απόφαση Τασούλα κρίνεται νόμιμη και συνταγματική από το ΣτΕ.

Η άνοδος όμως του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 έφερε ανατροπή στο έργο με την επιλογή της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων με την παράλληλη κατασκευή του σταθμού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.