Τη δημιουργία ενός «στρατού» 10.000 συνοριοφυλάκων (από 1.500 που είναι σήμερα) μέχρι το 2020, με ισχυρή εκπροσώπηση από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, σχεδιάζει o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), που θα εξελιχθεί σε μια δεύτερη αρχή ασφαλείας σε κάθε κράτος της Ευρώπης που σχετίζεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μια ευρωπαϊκή δύναμη που θα έχει τον κύριο ρόλο επιχειρήσεων στα σύνορά μας με αυξημένες αρμοδιότητες που θα αφήνουν τις ελληνικές υπηρεσίες σε δεύτερο ρόλο, σε αυτόν του «εντολοδόχου». Σύμφωνα με έγγραφο εκτασης 163 σελίδων που έχει σταλεί στις ελληνικές αρχές και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η νέα αυτή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή θα έχει τρεις κατηγορίες προσωπικού και θα επιβάλλει αποφάσεις στις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Αφήνοντας τον συμπληρωματικό – εποπτικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα.
Η Frontex ιδρύθηκε το 2004 – με έδρα στη Βαρσοβία – για να διαχειριστεί τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Το 2015, που ξεκίνησε ο κύριος όγκος του μεταναστευτικού ρεύματος μετά τον πόλεμο της Συρίας, αριθμούσε 300 μέλη και εφθασε τα 1.500. Τωρα όμως θα δημιουργηθεί μια πανίσχυρη δύναμη 10.000 ατόμων, με «συνεισφορές» απ’ όλα τα κράτη-μέλη.
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που στάλθηκε στις ελληνικές υπηρεσίες και είναι υπό επεξεργασία, η νέα δύναμη της Frontex θα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία θα είναι το «επιχειρησιακό προσωπικό» που θα προσληφθεί και θα υπάγεται απευθείας στη Frontex (από 750 άτομα το 2019 σε 3.000 άτομα το 2025).
Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το προσωπικό «μακροπρόθεσμης απόσπασης» στη Frontex που θα αναπτυχθεί στα σύνορα και θα φθάσει από 1.500 άτομα το 2020 σε 3.000 άτομα μέχρι το 2025.
Στην τρίτη κατηγορία θα είναι το προσωπικό ετοιμότητας σε κάθε χώρα που διατίθεται σε τακτικές όσο και σε έκτακτες επιχειρήσεις και το οποίο θα αριθμεί 7.000 άτομα μέχρι το 2020. Η αρχική «συμμετοχή» της ΕΛ.ΑΣ. θα αριθμεί τα 233 άτομα, όμως θα υπάρξει αύξησή της το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πιο ισχυρή δύναμη θα προέρχεται από τη Γερμανία με 1.052 άτομα, ακολουθεί η Γαλλία με 795, η Ισπανία με 518 και η Πολωνία με 467.
Στο έγγραφο υπάρχει ειδική αναφορά για τις «ενισχυμένες εξουσίες που εκχωρούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που αφορούν «κρίσιμες» καταστάσεις καθώς και συνθήκες μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών στις συστάσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού». Ακόμη υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στη δημιουργία νέων συνθηκών ελέγχου των συνόρων, νέων κανονισμών λειτουργίας και δημιουργίας νέων επιχειρησιακών σχεδίων.
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος