Την αγωνία του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ και για τις απειλές που δέχεται από ριζοσπαστικές ομάδες μεταφέρει μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα» ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Β’, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την ΕΕ ως προς το ζήτημα αυτό. Οπως λέει ο κ. Θεόφιλος, η Ιερουσαλήμ είναι πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική, και πρέπει να διασφαλιστεί, και για τις επόμενες γενιές, ότι θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους.
Ενημέρωση τις Βρυξέλλες
«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να επισκεφθούμε διάφορα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ευαισθητοποιήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους» είπε ο κ. Θεόφιλος για τον λόγο επίσκεψής του στη βελγική πρωτεύουσα. Οι επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους περιλάμβαναν συνάντηση με τον έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιμον Γκίλμορ και τον ειδικό αντιπρόσωπο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Σβεν Κόπμανς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι χριστιανικές κοινότητες και οι εκκλησίες υφίστανται καθημερινά εκδηλώσεις μίσους και περιστατικά εκφοβισμού από δύο ισραηλινές ριζοσπαστικές ομάδες, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επεισόδια καταστροφής χριστιανικών συμβόλων και μνημείων αλλά και οι βανδαλισμοί εκκλησιών, όπως η εκκλησία της Πεντηκοστής, θέτοντας σε κίνδυνο τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ. Εκτιμάται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς συρρίκνωσης του χριστιανικού πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ, αν δεν αντιστραφεί η τάση αυτή, η χριστιανική κοινότητα, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, φτάνοντας πλέον μόνο γύρω στο 1% του πληθυσμού της πόλης από 11% τη δεκαετία του ’50, θα εξαφανιστεί μέσα σε μία γενιά.
Ρωτάμε τον κ. Θεόφιλο πόσο τον ανησυχούν οι εξελίξεις αυτές. «Δεν είμαστε οι κύριοι της Ιστορίας, ο Παντοδύναμος είναι ο Κύριος. Φυσικά, ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανησυχώ περισσότερο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας, ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ. Η άνοδος ριζοσπαστικών ομάδων σε όλον τον κόσμο αποτελεί απειλή για τα έθνη μας, και στην Ιερουσαλήμ ριζοσπαστικές ομάδες επιθυμούν να δουν τη χριστιανική κοινότητα να συρρικνώνεται. Πιστεύουμε σε μια πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Ιερουσαλήμ. Ο κόσμος θέλει η Ιερουσαλήμ να παραμείνει ανοιχτή σε όλους και να είναι μια ταπετσαρία αυτής της ποικιλομορφίας, και πρέπει να το διασφαλίσουμε για τις μελλοντικές γενιές» απαντά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Το θέμα επρόκειτο επίσης να συζητήσει ο κ. Θεόφιλος σε συναντήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.
«Στηρίζουμε τους νέους μας»
Οσον αφορά ερώτηση σε σχέση με τις συνεχείς κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στους νέους, επεξήγησε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων λαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των νέων, αλλά και τη στήριξη των κοινοτήτων. «Στην Ιερουσαλήμ, υποστηρίζουμε τους νέους μας με πολλούς τρόπους. Εχουμε ένα ζωντανό πρόγραμμα Προσκόπων και πολλοί νέοι συμμετέχουν σε αυτό δίνοντάς τους την αίσθηση ότι ανήκουν και υπηρετούν την ντόπια κοινότητα. Το Πατριαρχείο διαθέτει επίσης 18 σχολεία στους Αγίους Τόπους και στηρίζουμε τα παιδιά βοηθώντας οικογένειες με τα δίδακτρα και παρέχοντας την καλύτερη διδασκαλία. Τα σχολεία μας είναι μεταξύ μερικών με τις υψηλότερες επιδόσεις στις περιοχές μας. Και όταν οι μαθητές φεύγουν από το σχολείο, βοηθάμε τους νέους με στέγαση. Το Πατριαρχείο πρωτοστατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα οικιστικής ανάπτυξης στην Ιερουσαλήμ για δεκαετίες. Για την ανάπτυξη αυτή, έχουμε επίσης δώσει επιχορηγήσεις ύψους 20 εκατ. δολαρίων στην κοινότητά μας για να βοηθήσουμε, για να εξασφαλίζουν στεγαστικά δάνεια και να αγοράζουν τα δικά τους σπίτια. Μπορείτε να δείτε ότι δεν υποστηρίζουμε μόνο τους ανθρώπους ως παιδιά, αλλά και κατά την εφηβεία τους και μέχρι την ενηλικίωση».
Ειδικότερα για την κλιματική αλλαγή δήλωσε ότι «ως χριστιανοί και σύμφωνα με τη Βίβλο, θα πρέπει να φροντίζουμε τον πλανήτη, καθώς είναι δημιούργημα του Θεού. Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές της γης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σύμφωνα με την Αγία Γραφή αλλά και πρακτικά».