Στο τωρινό sms που ώθησε τους πρόσφυγες στα σύνορα αναφερόταν επιπλέον «η διοίκηση του «Καραβανιού της Ελπίδας» για τη μετανάστευση εργάζεται πυρετωδώς για την εξασφάλιση όλων των βασικών αναγκών των μεταναστών σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και καλούμε όλους τους μετανάστες να δεσμευτούν στους κανόνες της πορείας και να συγκεντρωθούν στα σύνορα για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Και παρακαλούμε να μη δημιουργήσουν προβλήματα και επεισόδια που θα βλάψουν τους μετανάστες που είναι στα σύνορα».
Την ίδια ώρα σε εμπιστευτική έκθεση που είχε συντάξει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση των διακινητών σημειώνεται ότι «κομβικό ρόλο διαδραματίζουν κυκλώματα τα οποία εδρεύουν και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη όπου έχει παρατηρηθεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης των μεταναστών και της διοχέτευσής τους ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο σε συγκεκριμένα σημεία επί τουρκικού εδάφους πλησίον ελληνικών συνόρων, καθώς και η ασφάλιση των συμφωνηθέντων χρημάτων σύμφωνα με τους κανόνες του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων, γνωστού ως «Hawala Banking». Αρχικά οι μετανάστες συγκεντρώνονται στα οικήματα ασφαλείας (safe houses) στα οποία συμπεριλαμβάνονται σπίτια, αποθήκες, ξενοδοχεία χαμηλού κόστους. Ακολούθως μεταφέρονται στα σύνορα».
Αναφέρεται ότι στη διάρκεια της απόπειρας εισβολής των προσφύγων η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε πληροφορίες ότι δουλεμπορικά κυκλώματα στην Αθήνα έπαιρναν προκαταβολές για τη διακίνηση μεταναστών (στη διαδρομή Εβρος – Θεσσαλονίκη, Αθήνα). Και αν οι αλλοδαποί δεν κατόρθωναν να περάσουν τον Εβρο, τα χρήματα επιστρέφονταν.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 1.300-1.700 διακινητές τουρκικής, αραβικής καταγωγής ενώ στις ελληνικές φυλακές κρατούνται συνολικά και 100 Ουκρανοί που «στρατολογούνται» ως λεμβούχοι ή πλήρωμα σε δουλεμπορικά πλοία. Η Europol διαθέτει πληροφορίες για σχεδόν 40.000 ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Επιπλέον, στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται σχετικά με τον ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης ότι «ως κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αναφερθούν οι καιρικές συνθήκες και οι πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και η εφαρμογή αυστηρών ελαστικών ή ανά περιόδους ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στην παράνομη διακίνηση μεταναστών». Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές για τις επικοινωνίες δουλεμπόρων με πρόσφυγες μέσω Viber, Whatsapp κι άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, για τις αναρτήσεις στο Facebook των δουλεμπόρων όπου εντοπίζουν «πελατεία». Στην έκθεση ακόμη συμπληρώνεται ότι «μόνιμη σύσταση των δουλεμπόρων προς τους πρόσφυγες είναι όταν εντοπιστούν από τις αρχές να τις παραπληροφορήσουν ως προς τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους και τη χώρα καταγωγής τους, αναφέροντας ως χώρες καταγωγής τη Συρία την Παλαιστίνη ή το Αφγανιστάν».