Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν -ακόμα0 ουρανοξύστες, ενδιαφέρον έχει η ιστορία των λίγων ψηλών κτιρίων στην πρωτεύουσα. Ιδού τα κυριολεκτικά κορυφαία κτίρια της Αττικής και ολόκληρης της χώρας μέχρι να έχουμε μπροστά μας τα νέα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό.

Hilton: Στο τέλος του 2025 για το αναγεννημένο Hilton Athens – πλέον «The Ilisian» – θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ζωής ως ένα καινοτόμο πολυδιάστατο συγκρότημα όπου θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών. Το εμβληματικό κτίριο των 18 ορόφων, με ύψος 65 μέτρα, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1958-1963, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου.

Το 2003 οι αρχιτέκτονες Αλ. Τομπάζης και Χ. Μπουγαδέλλης πραγματοποίησαν μια «μινιμαλιστική» παρέμβαση με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη.

Πύργοι Αθηνών: Πάντως οι ουρανοί… σκίστηκαν επί δικτατορίας, το 1968, με την ψήφιση του Ν. 395 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως», ο οποίος επέτρεπε την ανέγερση υψηλών κτιρίων υπό προϋποθέσεις, καθώς και την ελεύθερη διάταξή τους στο οικόπεδο για λόγους λειτουργίας, φωτισμού και υγιεινής. Ηταν η αρχή της «εποχής Βικέλα». Ηταν τότε που ο Ιωάννης Βικέλας, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Κυμπρίτη, σχεδιάζει ένα συγκρότημα δύο πύργων 103 και 65 μέτρων για τη στέγαση γραφείων και καταστημάτων.

Ο Πύργος Αθηνών των 28 ορόφων στους Αμπελοκήπους, στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων, εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου στη χώρα. Δίπλα στον πρώτο ουρανοξύστη της Αθήνας χτίστηκε ένας μικρότερος πύργος με 12 ορόφους.

Πύργος ΟΤΕ: Χρονικά ακολούθησε ο Πύργος του ΟΤΕ, ύψους 76 μέτρων, στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε το 1970 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Αναστασιάδη. Οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης σε άσπρο και μαύρο αναμεταδόθηκαν από αυτό το κτίριο, που είναι το μοναδικό με περιστρεφόμενο δάπεδο στην Ελλάδα.

Συγκρότημα Δίφρος: Το 1971 σχεδιάζεται και ένας άλλος πύργος, το συγκρότημα κατοικιών Δίφρος στο Χαλάνδρι, του Αλέξανδρου Τομπάζη. Με τέσσερα ανισοϋψή κτίρια που συνδέονται ανά δύο και δημιουργικά επηρεασμένο από τον ιαπωνικό μπρουταλισμό και μεταβολισμό, το συγκρότημα των 18 ορόφων περιλαμβάνει 43 διαμερίσματα των 3-6 δωματίων και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Πύργος Πειραιά: Περίπου την ίδια εποχή ολοκληρώνεται ο Πύργος του Πειραιά με ύψος 88 μέτρα, αν και για να λειτουργήσει χρειάστηκε μισός αιώνας. Με 19.000 τ.μ. γραφείων, 7.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και 700 τ.μ. χώρων εστίασης, ο Πύργος του Πειραιά των 22 ορόφων, τον οποίο «ανέστησε» η κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea, άρχισε να φιλοξενεί τους νέους χρήστες του πριν από λίγους μήνες. Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά ανέρχεται στα 1,01 εκατ. ευρώ, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Πύργος Απόλλων: Ο Πύργος Απόλλων, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 64, στους Αμπελοκήπους, είναι μέχρι σήμερα το υψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα με ύψος 80 μέτρα. Στα ασανσέρ του πύργου των 25 ορόφων, ο οποίος ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 1973, δεν υπάρχει «κουμπί» για τον 13ο όροφο. Μάλλον οι κατασκευαστές του το είχαν για γρουσουζιά, ακολουθώντας την παράδοση των μεγάλων αμερικανικών κατασκευών του είδους. Οι κορυφαίοι όροφοι του πύργου καθώς και η πισίνα στην ταράτσα ήταν για πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένοι, ωστόσο το καλοκαίρι του 2023 ανακαινίστηκαν και πλέον αξιοποιούνται από επιχείρηση εστίασης.

Μέγαρο ΟΤΕ: Το διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι με 18 ορόφους και ύψος 72 μέτρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο στη χώρα (δυνατότητα στέγασης 4.200 εργαζομένων). Η απόφαση για τη δημιουργία του επιβλητικού γραφειακού συγκροτήματος των 64.785 τ.μ., ελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 και χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Κτίριο ΕΥΠ: «Κυρία Κατεχάκη» ονομαζόταν το κτίριο του υπουργείου Δημοσίας Τάξης επί της οδού Π. Κανελλοπούλου 4, ύψους 65 μέτρων, που φιλοξενεί υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το κτίριο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1978, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Καψαµπέλη.

Ξενοδοχείο President: Το President, με ύψος 68 μέτρα και 22 ορόφους, κρατάει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ του ψηλότερου ξενοδοχείου της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της χώρας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1978.

Atrina: Η κατασκευή του Atrina Center, ύψους 80 μέτρων, ολοκληρώθηκε το 1981 από τον Μπάμπη Βωβό, άλλοτε «βασιλιά των γυάλινων πύργων».