Αξιοσημείωτη αύξηση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνοντας ένα κορωνο-τοπίο πιο δυναμικό σε σύγκριση με το καλοκαίρι οπότε τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού ήταν πολύ χαμηλά. Aυτό αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αφορά την επικαιροποίηση της κατάστασης σχετικά με τη μετάδοση της COVID-19 στην Ευρώπη, την ανάδυση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και τις προβλέψεις εν όψει φθινοπώρου για τη δημόσια υγεία. Δείχνει όμως η νέα αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια καινούργια γενετική δυναμική του ιού;

Οπως λέει στο «Βήμα» ο επικεφαλής Ομάδας του Κέντρου σχετικά με τον Κορωνοϊό και τη Γρίπη Εντοάρτο Κολτσάνι, «παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη γενετική εξέλιξη του SARS-CoV-2 πιθανότατα έχουν συμβάλει στην παρατηρούμενη αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών, όπως είναι οι μεγάλες συναθροίσεις, η αύξηση των ταξιδιών το καλοκαίρι αλλά και η μείωση των επιπέδων ανοσολογικής προστασίας του πληθυσμού ενάντια στη λοίμωξη – όχι όμως και ενάντια στη σοβαρή νόσηση». Παρά ταύτα, σπεύδει να τονίσει ο ειδικός, «ο SARS-CoV-2 παραμένει ικανός να υφίσταται μεταλλάξεις που διευκολύνουν τη συνεχή κυκλοφορία του σε απρόβλεπτες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους».

 

Η «παραλλαγή υπό παρακολούθηση»

«Σταρ» μεταξύ των παραλλαγών του ιού όπως είναι γνωστό, είναι από τον περασμένο μήνα η BA.2.86 (έχει ονομαστεί «Pirola»), η οποία ανήκει στον κλάδο της Ομικρον και έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει στην πρωτεΐνη-ακίδα δημιουργώντας φόβους για διαφυγή από την ανοσία που έχει επαχθεί από τα εμβόλια. Φοβίζει το ΕCDC αυτή η νέα παραλλαγή; «Από τον Αύγουστο άρχισαν να αναφέρονται σποραδικά κρούσματα της BA.2.86 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτός αυτής. Παρότι πολύ λίγα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι υπάρχει μετάδοσή της στην κοινότητα σε χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, η παραλλαγή αυτή διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν γεννώντας την πιθανότητα αύξησης των επαναλοιμώξεων αν καταφέρει να «εκθρονίσει» τις παραλλαγές οι οποίες κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη» σημειώνει ο δρ Κολτσάνι και προσθέτει ότι η ανάδυση της BA.2.86 υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς ελέγχου του ιού «μέσω της ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να ανιχνεύονται οι τάσεις στη μετάδοση της COVID-19 και στη σοβαρή νόσηση».

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πάντως τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι η BA.2.86 συνδέεται με σοβαρότερη νόσηση ή με μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια σε σοβαρή νόσο σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Μάλιστα πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι πιθανώς τα άτομα που έχουν υβριδική ανοσία (μετά από εμβολιασμό, ιδίως αν αυτός έχει γίνει με ενισχυτική δόση και προηγούμενη νόσηση, κυρίως με τις πρόσφατες παραλλαγές) είναι περισσότερο προστατευμένα από τη λοίμωξη με τη BA.2.86. «Σε κάθε περίπτωση τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά με υποκείμενα νοσήματα ή όσα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης αν μολυνθούν».

Για αυτό και ο ειδικός του ECDC συστήνει σε όλους όσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να εμβολιαστούν ξανά αυτό το φθινόπωρο για την COVID-19. Και όχι μόνο για εκείνη, καθώς όπως λέει, παρατηρείται ήδη αύξηση της δραστηριότητας και της γρίπης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.