1. Η εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας σημαίνει ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε δράσεις που θα έχουν ως στόχο αφενός μεν τη μείωση των νέων λοιμώξεων από τους ιούς ηπατίτιδας B (ΗΒV) και ηπατίτιδας C (ΗCV) και αφετέρου τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τα νοσήματα αυτά. Επομένως ο στόχος είναι η πρόληψη και η θεραπεία.

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στα δύο αυτά νοσήματα: για την ηπατίτιδα B υπάρχει εμβόλιο αλλά όχι θεραπεία που να οδηγεί σε ίαση, ενώ στην ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά οι νέες θεραπείας οδηγούν σε πλήρη ίαση άνω του 90% των ασθενών. Η θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει επιπλέον και ως μέσο πρόληψης, μια και τα άτομα που επιτυγχάνουν ίαση δεν μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους.

2. O υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών για την ηπατίτιδα Β είχε ως αποτέλεσμα πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού σε παιδιά Ρομά και παιδιών προσφύγων. Μια και στη χώρα μας  οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών αποτελούν την κύρια γνωστή ομάδα μετάδοσης της ηπατίτιδας C, η πρόληψη μεταφράζεται σε δράσεις όπως διανομή καθαρού ενέσιμου εξοπλισμού και διασύνδεση των χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα για τα ναρκωτικά. Το σημαντικότερο στοίχημα αποτελεί η εύρεση των αδιάγνωστων ασθενών και η διασύνδεσή τους σε θεραπεία. Αυτό απαιτεί μια συστηματική και σταθερή προσπάθεια στα επόμενα έτη. Εξάλλου το σύνθημα για την εφετινή ημέρα ηπατίτιδας είναι η εύρεση των «χαμένων  εκατομμυρίων», δηλαδή η εύρεση των αδιάγνωστων ασθενών και η διασύνδεσή τους σε θεραπεία. Ειδικά για τους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, έχουν υλοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν τα τελευταία έτη προγράμματα σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ).

Η κυρία Βάνα Σύψα είναι αναπληρώτρια
καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.