Στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά όχι για τη Novartis

Για ποια αδικήματα παραπέμπονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη - Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου έβγαλε εκτός κάδρου τις κατηγορίες που συνδέονταν με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας

Σε τροχιά δύο Ειδικών Δικαστηρίων, με κατηγορουμένους πρώην υπουργούς επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθεί το επόμενο δικαστικό έτος που ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων, λόγω και της ιδιότητας των κατηγορουμένων, εκ των πραγμάτων, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία, έχει αντίκτυπο και στο πολιτικό σκηνικό, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι συνεδριάσεις των ανώτατων δικαστών θα συμπέσουν χρονικά με την προεκλογική περίοδο.

Και ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα που αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) και ως συμμέτοχο στην πράξη αυτή τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την κλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου, λίγο πριν από την επίσημη λήξη του δικαστικού έτους που συνεπάγεται και την αποχώρηση των ανώτατων δικαστών λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στον Αρειο Πάγο, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδειξαν με το δικό τους βούλευμα τον δρόμο που οδηγεί στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτή τη φορά κατηγορούμενος είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

 

Εκτός κάδρου
η υπόθεση Novartis

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο βούλευμα, και οι πέντε ανώτατοι δικαστές που συμμετείχαν στο Συμβούλιο – τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του ΣτΕ – ομόφωνα έβγαλαν εκτός του κάδρου του Ειδικού Δικαστηρίου όλα τα αδικήματα που συνδέονταν με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Επί της ουσίας οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των περίπου 300.000 σελίδων της δικογραφίας αποφάνθηκαν πως όλοι οι χειρισμοί της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis και η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα (για εννέα εξ αυτών έχουν εκδοθεί διατάξεις αρχειοθέτησης της δικογραφίας) έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου.

Υπό αυτό το πρίσμα οι δικαστές ομόφωνα αποφάσισαν μεν την παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τρόπο που διεξήγαγε την έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Η πράξη που την οδηγεί στο εδώλιο – της αποδίδεται μάλιστα με οριακή πλειοψηφία (3-2) – αφορά το γεγονός ότι δεν διαβίβασε αμελλητί κατά το Σύνταγμα στη Βουλή τις αναφορές βουλευτών του ΠαΣοΚ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων επί των ημερών της υπουργίας των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού, με αποτέλεσμα όταν η δικογραφία έφτασε τελικά στο Κοινοβούλιο να έχει συμπληρωθεί η αποσβεστική προθεσμία, γεγονός που δεν επέτρεψε τον ενδεχόμενο περαιτέρω έλεγχο.

Για ηθική
αυτουργία

Ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα αυτό φέρεται ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος παραπέμπεται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που συνδέεται με τις καταγγελίες για παρέμβαση στο έργο τους τριών πρώην συναδέλφων του, της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ραΐκου, του τέως αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου και της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη κατά τον χρόνο που είχαν στα χέρια τους σημαντικές δικογραφίες με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο.

Με βάση το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από το σύνολο των κατηγοριών οι δύο άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης καθώς και όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι στο πλαίσιο της πολυετούς ανακριτικής διαδικασίας κλήθηκαν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

Οι δηλώσεις
των παραπεμφθέντων

«Η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς» δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος για το βούλευμα με βάση το οποίο απαλλάσσεται από όλες τις άλλες πράξεις που του είχαν αποδοθεί με βάση και τη δίωξη από τη Βουλή.

«Η με οριακή πλειοψηφία παραπομπή μου ως εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία μου για το «αδίκημα» της τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας για το βαθύ τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί της» αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη, κάνοντας λόγο για «μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση» που δείχνει ότι «το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» Novartis κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεών μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου».

Η ώρα της κρίσης για την τραγωδία στο Μάτι

Λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, περισσότερους από τριάντα εγκαυματίες και ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές, φτάνει η ώρα της κρίσης για τους υπαιτίους, οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών 21 από τους αρχικά 24 κατηγορουμένους για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Οι δικαστές ακολούθησαν την πρόταση που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης, ο οποίος είχε ασκήσει και την έφεση κατά του πρωτόδικου βουλεύματος, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τελικά, οι δικαστές παραπέμπουν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας 21 κατηγορουμένους, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη – τότε – των Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας και άλλους να δικαστούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες. Βεβαίως μεταξύ εκείνων που θα δικαστούν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι και ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά για να κάψει χόρτα, προκαλώντας με την εγκληματική του συμπεριφορά τη βιβλική καταστροφή.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος το οποίο ξεκαθαρίζει το νομικό τοπίο, τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν τώρα πια τον προσδιορισμό της δίκης, προκειμένου η Δικαιοσύνη, ως μόνη αρμόδια, να αποδώσει ποινικές ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών και να τιμωρήσει εκείνους που τελικά θα κριθούν ένοχοι.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων αλλά και των μαρτύρων, αναμένεται να είναι πολύμηνη και ενδέχεται για την ταχύτερη ολοκλήρωσή της να επιλεγεί ως τόπος εκδίκασης η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, εκεί όπου διεξήχθη μέχρι πρόσφατα και η δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.