Νέα ψηφιακά έργα που ξεπερνούν τα 620 εκατ. ευρώ αναμένονται ως το τέλος του χρόνου για να ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη Δικαιοσύνη και την Υγεία ως τη ναυτιλία και την ευφυή γεωργία. Πατώντας γκάζι σε κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έχει ανεβάσει μανίκια για να προλάβει τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για μια δεκάδα έργων. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν η Δικαιοσύνη με 126,7 εκατ. ευρώ, το «Smart Readiness» με 145 εκατ. ευρώ και οι υποδομές Cloud με 175,8 εκατ. ευρώ.
Δικαιοσύνη 2.0
Με στόχο να μπει στην εποχή του e-Justice ως το 2025, η Δικαιοσύνη μετρά δύο ακόμη έργα στον κατάλογο των διαγωνισμών που θα προκηρύξει η ΚτΠ μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα δικαστήρια, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Θα εγκατασταθούν δηλαδή οι απαραίτητες, κεντρικές και τοπικές τεχνολογικές υποδομές για την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση των πρακτικών συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας σε 110 αίθουσες ακροαματικής διαδικασίας πανελλαδικά.
Ηχογράφηση
Περιλαμβάνεται επίσης η παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης/αποηχογράφησης των πρακτικών με το υφιστάμενο σύστημα ως 120.000 ώρες ανά έτος. Η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 36 μήνες.
Ακολουθεί το έργο της ψηφιοποίησης έντυπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων, προϋπολογισμού 96,7 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του μεγάλου προγράμματος e-Justice. Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνει η σάρωση των αρχείων 368 δικαστηρίων της χώρας, εκ των οποίων τα 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα 80 σε νησιά, ενώ θα εφαρμοστεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.
Διαχείριση
Θα αναπτυχθεί επίσης εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση του ψηφιοποιημένου υλικού, που θα «επικοινωνεί» με τα συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ετσι, θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα χάρτινα αρχεία, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την αναζήτηση στα κατά τόπους δικαστήρια και Εισαγγελίες.
Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων της ΕΕ, στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboards) βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σειρά δεικτών σχετικά με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, ενώ είναι από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών, με άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.
Επιτάχυνση
Για να αλλάξει αυτή η εικόνα, το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιείται το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων για τη Δικαιοσύνη, άνω των 300 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Οπως πρόσφατα είπε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κώστας Τσιάρας, ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης των υποθέσεων σε πρώτο βαθμό από την εισαγωγή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης έχει μειωθεί από 2.000 ημέρες σε λιγότερες από 700 πλέον.
Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού πινακίου στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά το Πρωτοδικείο Αθηνών. Σύντομα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επεκταθεί στο Εφετείο Αθηνών και στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Πειραιά και Χαλκίδας.
Τηλεδιασκέψεις
Σε αυτή την κατεύθυνση, υλοποιείται ήδη από την ΚτΠ το έργο για την καθιέρωση της τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και του ηλεκτρονικού πινακίου, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ.
Θα εξασφαλιστεί έτσι η δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων από πιστοποιημένους χώρους, με δυνατότητα εικόνας και ήχου, με σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, απελευθερώνοντας αστυνομικούς από τις διαδικασίες μεταγωγών, αλλά και στην προστασία ευάλωτων μαρτύρων.
€1,3 δισ. από την Κοινωνία της Πληροφορίας
Ως βασικός εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Κοινωνία της Πληροφορίας υλοποιεί μια μεγάλη βεντάλια σημαντικών έργων που ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται το πολύπαθο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ των 620 εκατ. ευρώ, που ξεκόλλησε ύστερα από «φρένο» έξι ετών, το εμβληματικό Gov-ERP, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ήταν και το πρώτο ψηφιακό έργο που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, οι «Εξυπνες Πόλεις» με 90 εκατ. ευρώ και η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής με 24 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «τρέχει» τη δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω vouchers και επιχορηγήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ.
«Εξωστρεφής γεωργία» και υπολογιστικό νέφος
«Πολύτιμο σύμμαχο στην τιτάνια προσπάθειά μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο προς δύο κατευθύνσεις: από τη μία είναι η χρηματοδότηση όλων εκείνων των έργων που δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και από την άλλη είναι η δυνατότητα που μας δίνει να κινηθούμε με ταχύτητα προς το αύριο και να απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των ελλήνων ερευνητών, πληροφορικών, μηχανικών» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σταύρος Ασθενίδης, μιλώντας στο «Βήμα».
Οπως εξηγεί, ο στόχος είναι μέσα στους προσεχείς μήνες να προκηρυχθούν τα σημαντικότερα από τα έργα που διαχειρίζεται η ΚτΠ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ψηφιοποιήσεις αρχείων που θα βάλουν τις βάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, θα ψηφιοποιηθούν τα ιατρικά αρχεία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ακόμη τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με 23 εκατ. και το αρχείο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 5 εκατ. ευρώ.
Αναμένονται επίσης το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εξωτερικών, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και η «Εξωστρεφής γεωργία», ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με σειρά καινοτόμων εργαλείων.
Πιο κοντά σε 120.000 κτίρια θα έρθουν οι οπτικές ίνες με το έργο «Smart Readines», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση υποδομών καλωδίωσης μέσω voucher. Σημαντική θέση στη φουρνιά έργων που θα «κλείσουν» το 2022 κατέχει το υπολογιστικό νέφος.
Πρόκειται για το έργο παροχής υποδομών και υπηρεσιών Public Cloud σε δημόσιους φορείς, με προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το «G-Cloud Next Gen», ύψους 58 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κυβερνητικού νέφους.