Στην κόντρα για εκτός σχεδίου, αυθαίρετα και δάση

Ο κλοιός πίεσης για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σφίγγει επίσης γύρω από τα ζητήματα της δόμησης στα εκτός σχεδίου αλλά και των αυθαιρέτων. Οι μηχανικοί εγκαλούν τους κ.κ. Χατζηδάκη – Οικονόμου για τις προθέσεις τους να καταργήσουν τις λεγόμενες παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή σε αγροτεμάχια κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Οι σχετικές ρυθμίσεις βρίσκονται ήδη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής.

Η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) θεωρεί ότι οδηγούν σε «απομείωση ή μηδενισμό της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών» και ζητά να προηγηθούν η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί Χάρτες, η χάραξη του αιγιαλού και γενικότερα όποια άλλη εκκρεμότητα υπάρχει για τη ρύθμιση του χώρου. Η άλλη πλευρά απαντά ότι πρέπει να μπει άμεσα τάξη στη δόμηση, διαφορετικά έως ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός θα δημιουργηθούν τετελεσμένα, πιθανώς και σε επιβαρυμένες περιοχές.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΤΕΕ ζορίζουν τον κ. Χατζηδάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τις πολεοδομικές παραβάσεις που εντάσσονται στην περίφημη «Κατηγορία 5», δηλαδή στα μεγάλα αυθαίρετα. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών φούντωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αποφάσισε να μη δώσει παράταση στην προθεσμία τακτοποίησής τους. Οι μηχανικοί επισήμαναν ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν περιλαμβάνονται μόνο μεγάλα αυθαίρετα αλλά και περιπτώσεις που αφορούν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι σήμερα δεν γνωρίζουν ότι η ιδιοκτησία τους ανήκει στην «Κατηγορία 5», όπως π.χ. νόμιμα ακίνητα που έχουν τοποθετηθεί εξαρχής εντός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου (π.χ. πρασιά, πεζοδρόμιο κ.λπ.) έστω και κατά 10 εκατοστά. Ο υπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει ρύθμιση που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις.

Στο μέτωπο των Δασικών Χαρτών, η απόφαση του ΥΠΕΝ για αναμόρφωσή τους προκάλεσε τριβές με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίου και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και με επτά οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό εκτάσεων. Γι’ αυτό έχουν καταθέσει δύο αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ. «Θρυαλλίδα» που οδήγησε σε αντιπαράθεση με περιβαλλοντικές οργανώσεις αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στο κεφάλαιο «καύση απορριμμάτων», με επίκεντρο τις αντιδράσεις στον Βόλο. Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται κατασκευή μονάδων θερμικής αξιοποίησης των σκουπιδιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.