Σκηνίτες δύο ταχυτήτων

Σκηνή, στρώμα, υπνόσακος και φύγαμε… Η γοητεία του ελεύθερου κάμπινγκ έγκειται, σύμφωνα με τους φανατικούς φίλους του, ακριβώς στην αίσθηση της ελευθερίας που παρέχει. Ολα γίνονται στη φύση με τα βασικά και απαραίτητα «εφόδια» του… πολιτισμένου κόσμου. Γίνονται όμως σεβαστά τα δάση και οι ακτές που φιλοξενούν τους κάμπερ από τους ίδιους; Πέραν του οικονομικού αποτυπώματος, οι τοπικοί παράγοντες εστιάζουν και στο περιβαλλοντικό.

«Πέρυσι είχαμε ένα περιστατικό πυρκαγιάς, υπήρξαν υπόνοιες ότι έγινε από υπαίθρια κατασκήνωση, αλλά δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αυτό. Ετρεξε πάρα πολύς κόσμος και πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ήταν συγκινητική η προσέλευσή τους» θυμάται ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο δήμαρχος Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου, ο οποίος, όπως λέει, έχει συμμετάσχει προσωπικά σε ελέγχους για παράνομους σκηνίτες, βασισμένος στην εμπειρία του, εκφράζει την πεποίθηση ότι «δεν σέβονται το περιβάλλον»: Ελλοχεύει διαρκώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς διότι δεν προσέχουν τίποτα. Βάζουν φωτιά μέσα στο δάσος για να ψήνουν… Και μιλάμε για ένα νησί με 85% δασοκάλυψη».

Τον προβληματισμό της για τους μη ευσυνείδητους κατασκηνωτές, που ενδεχομένως αμαυρώνουν την εικόνα του συνόλου τους, εκφράζει και η Λίλιαν Σταματάκη από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. «Δυστυχώς όλοι όσοι έρχονται δεν έχουν την ίδια περιβαλλοντική παιδεία και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε: Η Γαύδος διαθέτει ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που πρέπει να το προστατεύσουμε και να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές. Οι περισσότεροι κατασκηνωτές που έρχονται είναι ευαισθητοποιημένοι και μας βοηθούν σε αυτό το έργο, ωστόσο υπάρχει πάντα και μια προβληματική μειοψηφία» εξηγεί. Υπερήφανος για τους επισκέπτες των μοναδικών ακτών της Νότιας Κρήτης δηλώνει ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης. «Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί σέβονται το περιβάλλον, προσέχουν ιδιαίτερα να μην προκληθεί πυρκαγιά και μαζεύουν τα σκουπίδια τους. Οι παραλίες που έχουν ελεύθερους κατασκηνωτές είναι ίσως πιο καθαρές και από άλλες. Στο Κεδρόδασος, για παράδειγμα, δεν θα δείτε ίχνος σκουπιδιού ή γόπας» λέει, δίνοντας τον λόγο στη δήμαρχο Τήλου Μαρία Καμμά που συμφωνεί: «Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αποτελούν μια κοινότητα που σέβεται τον χώρο που τη φιλοξενεί, τους ανθρώπους, την κουλτούρα του νησιού και το περιβάλλον. Σαν δημοτική αρχή, ουδέποτε μας απασχολεί η καθαριότητα και η ευταξία στην παραλία της Ερίστου, ακριβώς επειδή τη φροντίζουν εξ ολοκλήρου οι κατασκηνωτές της».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.