Με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος αποφάσισε να προχωρήσει στο «ξήλωμα» της διοίκησης της ΕΡΤ, ζητώντας την παραίτηση τόσο του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου, όσο και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού. Η απόφαση για τις «παραιτήσεις» ελήφθη στη «μυστική» συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εξαιτίας του ανοιχτού πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στα δύο στελέχη.
Η συνεδρίαση αποφασίστηκε και μετά την ένταση που επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΡΤ. Ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά το καλοκαίρι του 2017, εξαπέλυσε βέλη κατά του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή – τον οποίο επίσης είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε εδώ και καιρό στους κόλπους της διοίκησης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση εμπόλεμης ζώνης» ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. «Δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αν δείτε τις αποφάσεις μας θα αναρωτηθείτε πώς άντεξε αυτή η διοίκηση. Πέρασαν αυτές οι αποφάσεις με τη διπλή ψήφο του προέδρου και όλα αυτά όταν οι καταγγέλλοντες δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παρουσιάζονται ως μάρτυρες στα δικαστήρια κατά της ΕΡΤ» τόνισε χωρίς να μασάει τα λόγια του.
Το κλειδωμένο γραφείο
Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, την ημέρα που πήγε στην ΕΡΤ για να αναλάβει τα καθήκοντά του προσπάθησε μάταια να μπει στο γραφείο του, αλλά ήταν κλειδωμένο και τα κλειδιά χαμένα. «Την επομένη βρήκα στο γραφείο μου τον κ. Τσακνή να συσκέπτεται με μια ομάδα εργαζομένων για τα δικαιώματα των αγώνων Μουντιάλ. Κατάλαβα ότι σκοπός της σύσκεψης δεν ήταν η απόκτηση των δικαιωμάτων αλλά κάποιων αγώνων από ιδιωτικό κανάλι» ανέφερε, καταγγέλλοντας για «υπόγειες διεργασίες» και «μεθόδους παραδιοίκησης» όλους εκείνους που καταγγέλλουν τον ίδιο για τους ίδιους λόγους. «Παραιτήθηκε ο κ. Τσακνής και ανέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που σκοπό είχε τη συνέχιση των απόψεών του και εξέχουσα θέση είχαν αυτοί που συνέβαλαν για να συνταχθεί η σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΡΤ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «τεράστιο εσωτερικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό πρόβλημα. Η προηγούμενη διοίκηση διορίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και λειτούργησε επί δυόμισι έτη. Η παρούσα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου οφείλει να απαντήσει σε όσα καταγγέλλονται και ακούγονται. Εξελίσσεται και σήμερα ο πόλεμος που κάνουν γενικοί διευθυντές και αναπληρωτές. Υπάρχει συνεχώς ειδησεογραφία για τη διοίκηση που ασκεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΡΤ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να τα ακούει ο κ. Παππάς και να μένει αδιάφορος. Ο Κωστόπουλος κάνει μια καταγγελία που αφορά αυτή την κυβερνητική περίοδο». Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι οι ενημερωτικές εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη πολιτική ισορροπία.
Η κρίσιμη συνεδρίαση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τους κ.κ. Παππά και Κρέτσο, αλλά και την Τασία Χριστοδουλοπούλου, για τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και τα όσα φαιδρά αποκάλυψε ο κ. Κωστόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε ότι τα δύο στελέχη πρέπει να απομακρυνθούν από την ΕΡΤ. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι τις παραιτήσεις δεν τις ζήτησε ο κ. Παππάς, ο οποίος προφανώς προτίμησε να παραμείνει στο παρασκήνιο, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι όλα στην ΕΡΤ πάνε περίφημα και ότι δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Επίθεση Φίλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές κατά του κ. Παππά. Οπως είχε αναφέρει, «ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Οταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν από το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση», είχε τονίσει ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση «κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων, διαπιστώνοντας ότι πολιτικά αυτό που παράγεται δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».
Οι αστοχίες του διευθύνοντος συμβούλου
Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό μια σειρά αποφάσεων του κ. Κωστόπουλου είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η τοποθέτηση στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ προσώπων που, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ενώσεις συντακτών, ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και των πολυμέσων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω της εκπροσώπου τους, κυρίας Μαρίας Γεωργίου, είχαν ζητήσει την άμεση αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ και του νόμου, ώστε να αφαιρεθεί οριστικά η αρμοδιότητα ορισμού της από τον αρμόδιο υπουργό και να ανατεθεί σε ένα ευρύτερο σώμα υπό τη συναινετική εποπτεία της Βουλής.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και των πολυμέσων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω της εκπροσώπου τους, κυρίας Μαρίας Γεωργίου, είχαν ζητήσει την άμεση αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ και του νόμου, ώστε να αφαιρεθεί οριστικά η αρμοδιότητα ορισμού της από τον αρμόδιο υπουργό και να ανατεθεί σε ένα ευρύτερο σώμα υπό τη συναινετική εποπτεία της Βουλής.
Γεγονός είναι ότι μια σειρά τραγικών επιλογών για τα ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ βαραίνουν αποκλειστικά σχεδόν τον κ. Παππά, ο οποίος επέμενε να τοποθετεί στη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανθρώπους όχι μόνο άσχετους με το αντικείμενο, αλλά και απρόβλεπτους, όπως για παράδειγμα ο Διονύσης Τσακνής, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου και επέμενε να λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος. Επί της ουσίας, πάντως, οι επιλογές ηγεσίας στη δημόσια τηλεόραση, όπου ζει και βασιλεύει στο παρασκήνιο – και όχι μόνο – ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Καλφαγιάννης, έχουν ως στόχο τη μετατροπή της σε κομματικό παραμάγαζο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.