Τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που βιώνουν πολλοί νέοι και νέες στην επιτυχημένη «επιχείρηση» του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύει το ρεπορτάζ του «Βήματος».
Ενας νέος, που εργάζεται σε παραθαλάσσια τουριστική επιχείρηση μεγάλου νησιού της χώρας, περιγράφει την καθημερινότητά του στη διάρκεια του καλοκαιριού, τις ώρες που δουλεύει, τη συμπεριφορά των εργοδοτών του, τις σχέσεις με τους συναδέλφους του.
Οπως λέει ο 21χρονος Γιώργος μιλώντας στο «Βήμα», αρχικά κοιμόταν με ένα ακόμη άτομο. Τελικά, λόγω των αυξανόμενων αναγκών, κατέληξε να μοιράζεται τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου που μένει με 3 ακόμη εργαζομένους. Κάποιοι κοιμούνται σε ράντσα, από όπου κρέμονται έξω τα πόδια τους. Υπάρχει πρόβλημα και στο μοίρασμα του μοναδικού μπάνιου, γιατί συνυπάρχουν και οι 4 διαμένοντες στον χώρο τις ίδιες ακριβώς ώρες. Ο επιχειρηματίας επαναλαμβάνει ότι πρέπει να κάνουν οικονομία στο air condition.
Μάλιστα, την επιχείρηση στην οποία δουλεύει, επισκέφθηκαν πρόσφατα κλιμάκια των ελεγκτικών φορέων της Πολιτείας. «Το μόνο που με ρώτησαν είναι πώς ονομάζομαι. Δεν πρόλαβα να αναφερθώ στη συμφωνία που κάναμε και δεν τηρείται» λέει Γιώργος. Οπως εξηγεί, υπέγραψε σύμβαση για 8ωρη εργασία, «αλλά εργάζομαι 12ωρο, καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, 14ωρο σε κάποιες περιπτώσεις». «Η επιχείρηση κολλάει τα μισά ένσημα (για 4ωρη εργασία) χωρίς ποτέ να πληρώνει υπερωρίες». Οι πληρωμές γίνονται με καθυστερήσεις 7 έως και 10 ημερών, και μόνο «αφού πάμε πολλές φορές και το ζητήσουμε». Υπάρχουν ωστόσο και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο μαγαζί, που πληρώνονται «μαύρα». Ο Γιώργος λέει ότι ο επιχειρηματίας στον οποίο εργάζεται «δεν σέβεται τους εργαζομένους», οπότε κάθε χρόνο αναζητεί νέο προσωπικό. «Οι κοπέλες «σπάνε» ψυχολογικά περισσότερο, καθώς υποχρεώνονται να ντύνονται με σορτς ανασηκωμένα, ώστε να έχουν τα οπίσθιά τους έξω» περιγράφει χαρακτηριστικά.
Πάντως, οι υπάλληλοι των ελεγκτικών σωμάτων την ημέρα διενέργειας του ελέγχου της συγκεκριμένης επιχείρησης «την πέρασαν πίνοντας ποτά κερασμένα από τον επιχειρηματία».
«Συζητούσαν και γελούσαν σαν να ήταν φιλαράκια… Στο τέλος παρέδωσε σε έναν από αυτούς διακριτικά έναν φάκελο. Δεν γνωρίζω τι περιείχε. Δεν σκοπεύω να κάνω καταγγελία, γιατί γνωρίζω ότι έχω να κάνω με μαφία και θα μπλέξω. Δεν σκοπεύω να συνεχίσω να εργάζομαι στον κλάδο. Τον Σεπτέμβρη θα επιστρέψω Αθήνα για την εξεταστική, παρότι το αφεντικό δεν θέλει να φύγω. Θα δώσω τα μαθήματα που δεν με άφησε να δώσω τον Ιούνιο».
Στο στόχαστρο ελέγχων
«Συνεχίσουμε να κάνουμε εποχικούς, προγραμματισμένους ή έκτακτους ελέγχους, που υλοποιούνται από τον Μάιο, με έμφαση στην εστίαση και στον τουρισμό» τονίζει στο «Βήμα» πηγή από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που αντικρούει το επιχείρημα ότι σε περιφέρειες, όπως αυτή των Κυκλάδων, «τρεις υπάλληλοι δεν επαρκούν».
«Το αφήγημα της υποστελέχωσης, υπολειτουργίας και διάλυσης του σώματος καταρρίπτεται από τους αριθμούς, που δείχνουν ότι οι έλεγχοι συνολικά αυξάνονται. Ως ανεξάρτητη αρχή για πρώτη φορά στην ιστορία ανά μήνα δημοσιεύουμε τους αριθμούς των ελέγχων. Το 2022 έγιναν 65.000 έλεγχοι συνολικά. Φέτος στόχος είναι να γίνουν 66.000 έλεγχοι. Από τα ήδη υπάρχοντα νούμερα κι αυτός ο αριθμός θα ξεπεραστεί και θα κυμανθεί από 66.500 έως 68.000. Το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό παρ’ όλα αυτά, αλλά οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και ποιοτικοί. Το να ελέγξουμε το ίδιο περίπτερο 5 φορές δεν εξυπηρετεί κάτι» προσθέτει, φέρνοντας το παράδειγμα της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με κλιμάκιο της αστυνομίας στην Αν. Αττική, «όπου βρέθηκαν 45 άνθρωποι να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες, θύματα κυκλώματος trafficking. Ο έλεγχος δεν προέκυψε από καταγγελία, αλλά μέσα από την ανάλυση δεδομένων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Υπήρχαν αναντιστοιχίες που κίνησαν υποψίες».
«Επιπλέον, έχουμε σύμμαχο τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία. Μεγάλο μέρος των ελέγχων γίνεται με τάμπλετ, γεγονός που εγγυάται διαφάνεια και ομαδοποίηση των καταγραφών» συνοψίζει η ίδια πηγή.