«Είχαμε στη διάθεσή μας προ τριετίας σειρά ενημερωτικών εγγράφων από την ΕΥΠ και άλλες Αρχές για υψηλή κάλυψη από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. – με τη μεσολάβηση τριών ιδιωτών από την Αθήνα και την Κρήτη αλλά και αλβανών ποινικών – για τους περισσότερους από τους 300 οίκους ανοχής στην Αττική με τζίρο περίπου 2-3 εκατομμύρια ευρώ! Και ανάμεσα σε αυτούς, για το κύκλωμα των 22 μαστροπών με 20 οίκους ανοχής που έγιναν στόχος της πρόσφατης σημαντικής επιχείρησης «Αμαρυλλίς» της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται ασφαλώς για μια επιτυχία των διωκτικών αρχών. Ομως υπάρχει εκτενής συζήτηση στο εσωτερικό της Αστυνομίας γιατί αυτό το καίριο πλήγμα στις συγκεκριμένες δραστήριες ομάδες σωματεμπόρων δεν είχε γίνει κατά πολύ νωρίτερα, αφού ήταν γνωστή η δράση τους και υπήρχε περίεργη ακινησία για χρόνια. Και αν αυτό συνέβη τώρα γιατί μπορεί να ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις από ΗΠΑ, Κολομβία και άλλες χώρες. Μάλιστα ήδη έχουν δημιουργηθεί «βαριές σκιές» για συγκεκριμένα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματικούς σχετικά με την αναφερόμενη πολυετή αδράνειά τους για τη δράση πολλών παράνομων κυκλωμάτων και ήδη έχουν υπάρξει κατά καιρούς μετακινήσεις. Με βασικό ερώτημα αν η αιφνιδιαστική τωρινή σύλληψη των αρχηγικών μελών του συστήματος σωματεμπορίας μπορεί να τους οδηγήσει σε αποκαλύψεις για τους «προστάτες» τους που θεωρούν ότι τους άφησαν, όπως ίσως πιστεύουν, εκτεθειμένους».
Οι διάδοχοι του συστήματος διαφθοράς
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε – μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» – πρώην υψηλόβαθμος παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με το άγνωστο παρασκήνιο για τις δραστηριότητες και τις διασυνδέσεις του κυκλώματος μαστροπών που εξαρθρώθηκε προ μερικών ημερών.
Προσδιορίζοντας ότι οι αρχές ασφαλείας δείχνουν να ταλανίζονται ίσως ακόμη από τους διαδόχους του μεγάλου συστήματος διαφθοράς με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχε δραστηριοποιηθεί την περίοδο 1997-2019. Τότε φέρεται να είχε δημιουργηθεί ένα αόρατο δίκτυο αστυνομικών σε κρίσιμες ερευνητικές υπηρεσίες που εισέπραττε – όπως προσδιοριζόταν σε ημιτελή έρευνα της ΕΥΠ το 2017 – μέσω διάφορων μεσαζόντων, ταμιών κ.λπ. ποσά της τάξης του 1.000.000 ευρώ ετησίως από 1.000 οίκους ανοχής, λέσχες και άλλους ύποπτους χώρους. Προκειμένου να μην υπάρχει αστυνομικός έλεγχος ή να υπάρχουν σχετικές προειδοποιήσεις πριν εμφανιστούν οι ένστολοι.
Μάλιστα, για την υπόθεση αυτή, ύστερα από την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, είχαν οδηγηθεί στο εδώλιο 27 συνολικά κατηγορούμενοι και ανάμεσα σε αυτούς αστυνομικοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ιδιοκτήτες οίκων ανοχής κ.λπ.
Με όλους όμως να απαλλάσσονται για τις περισσότερες κατηγορίες, ενώ εκκρεμεί και μια ακόμη δίκη ορισμένων εξ αυτών για ξέπλυμα χρήματος. Και είναι χαρακτηριστικό των συσχετισμών ότι μια 71χρονη που έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί στο πλαίσιο της πρόσφατης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: σε έναν οίκο ανοχής της στα Σεπόλια υπάρχουν και ενδείξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης του 12χρονου θύματος του Ηλία Μίχου) ήταν κατηγορούμενη και στη συγκεκριμένη έρευνα του 2017 για σχέσεις με επίορκους αστυνομικούς. Υποστηρίζοντας τότε «επί σειρά ετών είμαι εκδιδόμενο πρόσωπο, όπου νόμιμα ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ουδέποτε απασχόλησα τις Αρχές για τόσο σοβαρά αδικήματα».
Οι ένστολοι και οι φιλόδοξοι επίγονοι
Ο ίδιος παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη συμπληρώνει ότι «μετά την περίοδο 2018-2019, όπου το κύκλωμα αυτό διαλύθηκε (σ.σ.: ύστερα από τη δολοφονία δυο-τριών ηγετικών στελεχών του), εμφανίστηκαν ορισμένοι φιλόδοξοι επίγονοι, με μικρότερο ωστόσο πεδίο δράσης. Και ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, δύο αξιωματικοί με παρουσία σε κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες (σ.σ.: έχουν πλέον μετατεθεί, ενώ αρνούνται κάθε εμπλοκή). Οι ένστολοι αυτοί, σύμφωνα πάντα με τα ενημερωτικά έγγραφα, φέρεται να είχαν επαφές με τους ιδιώτες από την Αττική και την Κρήτη, ενώ επιχείρησαν να έχουν συνεργασία με αλβανό μεγαλοκακοποιό που κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών. Οπως και με ομοεθνή του ποινικό (σ.σ.: φέρεται να είχε τον ρόλο ταμία) που φέρεται να είχε παλιότερα επαφές με συμμορία Αλβανών στην πρωτεύουσα, η οποία είχε απασχολήσει προσφάτως την ΕΛ.ΑΣ. για αιματηρή συμπλοκή σε κατάστημα στη Νέα Ιωνία. Ακόμη κύριος μεσάζων εμφανίζεται, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ροή πληροφοριών, και ένας κατηγορούμενος για υπόθεση λαθρεμπορίου ποτών που γνώριζε από άλλες περιπτώσεις αστυνομικούς σε κρίσιμες υπηρεσίες. Ορισμένες από τις διεργασίες για την εμφάνιση αυτού του διάδοχου σχήματος διαφθοράς υπήρξε στην Κρήτη».
Η εκμετάλλευση των οίκων ανοχής
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν εξάλλου ότι στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 5-6 μεγάλα συστήματα ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης οίκων ανοχής, ορισμένα από τα οποία αλληλοσυνδέονται. Πρώτο είναι αυτό που εξαρθρώθηκε προσφάτως από την ΕΛ.ΑΣ. (σε δύο ομάδες) και ήλεγχε 20 studio – οίκους ανοχής σε Αθήνα, Αιγάλεω, Δάφνη, Καλλιθέα καθώς και στις οδούς Φυλής και Φωκαίας. Ακόμη υπάρχει άλλος ιδιοκτήτης και επόπτης οίκων ανοχής στη λεωφόρο Αθηνών, ένας τρίτος που κατηγορήθηκε κι αυτός στην προαναφερόμενη υπόθεση της ΕΥΠ και ελέγχει «ροζ» καταστήματα σε λεωφόρο Συγγρού και Πειραιά. Επίσης τέτοιου είδους ρόλος αποδίδεται σε μέλος του οργανωμένου εγκλήματος (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) που έχει έδρα στο επίνειο και συνεργάζεται με ιδιώτη από την περιοχή του Φαλήρου.
Κορίτσια από τη Λατινική Αμερική
Με τους ίδιους αστυνομικούς να συμπληρώνουν ότι το σύστημα «προστασίας» των οίκων ανοχής μπορεί να βοηθά, όπως έχει προκύψει κυρίως στο παρελθόν, τους μαστροπούς με αποφυγή ελέγχων κ.λπ. Ομως το σύστημα αυτό εξουδετερώνεται σε περιπτώσεις που καταγγέλλονται αιχμαλωσίες και βασανιστήρια των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από πολύμηνες έρευνες, οι 22 συλληφθέντες στην τωρινή επιχείρηση εξέδιδαν νεαρές κοπέλες από τη Λατινική Αμερική, κυρίως την Κολομβία, μέσω συνεργών που είχαν σε αυτές τις χώρες.
Είναι ενδεικτική η δικογραφία της υπόθεσης που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής». Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από mail που στάλθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από κάποια γυναίκα που δήλωσε θύμα του κυκλώματος, έγγραφα του προξενείου της Κολομβίας αλλά και σειρά τηλεφωνημάτων στην antitrafficking γραμμή της ΕΛ.ΑΣ.
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης
Οπως ανεφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. οι σωματέμποροι όχι μόνο άφηναν τις γυναίκες να ζουν υπό άθλιες συνθήκες παρακρατώντας σχεδόν όλα τα χρήματα που εβγαζαν. Αλλά, όπως συμπληρώνεται, «δεν χορηγούσαν σχεδόν ποτέ ρεπό στις εκδιδόμενες γυναίκες, ακόμα και σε περιπτώσεις που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υγείας (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα, πυρετό, κύστες) και προέβαιναν στην εξαναγκαστική γενετήσια εκμετάλλευσή τους με σκοπό τον προσπορισμό τεράστιων χρηματικών ποσών. Σε περίπτωση που οι γυναίκες αντιδρούσαν σε αυτού του είδους τις βαναυσότητες, οι προαναφερόμενοι τους επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 100 ευρώ». Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις που τα θύματα των σωματεμπόρων επικαλούνταν αξεπέραστα γυναικολογικά προβλήματα, οι μαστροποί τους ζητούσαν – όπως αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. – φωτογραφίες από το σώμα τους που να καταδεικνύει κάτι τέτοιο ή έσπευδαν γυναίκες-μέλη του κυκλώματος για να τις εξετάσουν!