Ψυχικό: Τι έδειξε άγνωστη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία του τοπογράφου – Τα νέα ερωτήματα

Η άγνωστη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου, η προσαγωγή του έλληνα ποινικού, τα άνομα συμφέροντα στη Μύκονο και οι σχέσεις διαπλοκής.

Οι αντιδικίες και τα συμφέροντα για τουλάχιστον 100 ακίνητα-φιλέτα στο Νησί των Ανέμων, το παιχνίδι των οικοδομικών αδειών και της χρήσης των ειδικών χωροταξικών σχεδίων, οι διαμάχες εργολάβων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και την ανέγερση κτιρίων, η αδειοδότηση της λειτουργίας περίπου 300 μπαρ. Και, ακόμη, οι προσδιορισμοί των αιγιαλών και η διεκδίκηση συγκεκριμένων περιοχών με απαγόρευση οικοδομικής δραστηριότητας, η ενόχληση από τις προσβάσεις που έχουν ιδιώτες σε πολεοδομικές υπηρεσίες, οι συγκρούσεις για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και τις «χρυσές» ξαπλώστρες σε τουλάχιστον 10 παραλίες του νησιού.

Τα παραπάνω και ο πόλεμος των συμφερόντων που κρύβεται πίσω από τη διαχείρισή τους – με διακύβευμα ποσά που μπορεί να υπερβαίνουν τα 500.000.000 ευρώ ετησίως – φαίνεται ότι κατευθύνουν τελικά τη δράση της επονομαζόμενης «μαφίας της Μυκόνου». Τα μέλη της οποίας και πιθανώς κλιμάκωσαν τη δράση τους (έπειτα από τουλάχιστον 20 ξυλοδαρμούς επιχειρηματιών και παραγόντων, μεταξύ αυτών και του προϊσταμένου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μυκόνου) με την εν ψυχρώ δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό πριν από πέντε ημέρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον έχει εστιάσει την έρευνά της σε έναν 43χρονο έλληνα ποινικό που είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή το 2009 του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, για τη δολοφονία ιδιώτη την ίδια περίοδο, αλλά και για ληστεία κατά τη διάρκεια απόδρασης από περιφερειακή φυλακή της χώρας πριν από μερικά χρόνια. Η Ασφάλεια Αττικής ερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία αφού εντοπίστηκε να παρακολουθεί σε προγενέστερο χρόνο το θύμα, ενώ εξετάζονται τυχόν σχέσεις του με ιδιώτες στη Μύκονο, όπου μάλιστα έδινε «παρών» τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας «υπηρεσίες ασφαλείας». Ο ίδιος μετά την προσαγωγή του αρνείται κάθε εμπλοκή στην ανθρωποκτονία. Πάντως η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχει σαφείς ενδείξεις για τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του 54χρονου, πάλι από το σύστημα συμφερόντων της Μυκόνου.

Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα

Μέχρι σήμερα οι Αρχές Ασφαλείας δεν έχουν σαφή ενδεικτικά στοιχεία για τους λόγους και τα ακριβή κίνητρα της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου. Στην έρευνά τους εξετάζουν μέχρι και την αγορά των ακινήτων που είχε στην ιδιοκτησία του το θύμα, κυρίως σε περιοχές της Ιου ή και σε άλλες περιοχές, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρχαν σχετικές προστριβές. Μάλιστα, οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για τη διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας δεν αποκλείεται να επεκταθούν και στο συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια – μετά τη δολοφονία το 2021 του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ – που φαίνεται να υπάρχει «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος ατόμου χωρίς ποινικές εμπλοκές και εκτός… μαφίας! Ο φόβος των Αρχών, δε, είναι ότι μπορεί να υπάρξει εγκληματική συνέχεια στα παραπάνω λόγω των άνομων συμφερόντων στη Μύκονο – κι όχι μόνο.

Χωρίς συνεργό

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν ο εκτελεστής που επέβαινε σε μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού είχε στήσει ενέδρα έξω από την εταιρεία τεχνικών μελετών -είχε ιδρυθεί το 2018 – του άτυχου 54χρονου στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Οι αστυνομικοί αναλύουν τουλάχιστον τρία βίντεο που καταγράφουν τη στιγμή της δολοφονίας του άτυχου άνδρα, κατά την οποία ο δράστης (υπολογίζεται 30-40 ετών), που φορούσε κράνος, πυροβολεί τον τοπογράφο τουλάχιστον 15 φορές χρησιμοποιώντας δύο πιστόλια.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει καταθέσεις από τρία πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του θύματος αλλά και από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Μύκονο, συμβολαιογράφους κ.λπ. που διαχειρίζονταν ακίνητα στο νησί. Ωστόσο, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ποιος ήταν ο 54χρονος

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ., ο 54χρονος θεωρούνταν επί σειρά ετών ο πιο δραστήριος τοπογράφος στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αφού χρησιμοποιούσε drones για τις υψομετρικές καταγραφές και τις πλήρεις αποτυπώσεις υψηλής ακριβείας. Η δυνατότητα αυτή του έδινε επαγγελματικό προβάδισμα, με το δεδομένο ότι πολλά ακίνητα σε νησιά ήταν σε ορεινές περιοχές κ.λπ. Ακόμη, λόγω της εμπειρίας που είχε, φέρεται ως στενός συνεργάτης του Δήμου Μυκόνου και ένας εκ των συντακτών του νέου σχεδίου δόμησης του Νησιού των Ανέμων.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι θα οδηγούσε σε επαναπροσδιορισμούς στην αιγιαλίτιδα ζώνη και πιθανόν σε αλλαγές χαρακτηρισμών στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νησιού που έχουν προσδιοριστεί ως αδόμητα ή περιορισμένης δόμησης με βάση το καθεστώς που εδραιώθηκε με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου το 2005 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2009.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο άτυχος τοπογράφος την τελευταία επταετία φέρεται να είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεοδομίας αλλά και εργολάβους του νησιού, επιδεικνύοντας παράλληλα προσωπικό ενδιαφέρον και για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και ισχυρισμούς που δεν έχουν διασταυρωθεί, «ο 54χρονος ίσως προχωρούσε σε συγκεκριμένες μελέτες για τυχόν αυθαιρεσίες και εμπόδια νομιμοποίησης σε ακίνητα τεράστια αξίας, κάτι που εκμεταλλεύονταν άλλοι επιχειρηματίες για την απόκτησή τους και την πώλησή τους έναντι πολλαπλάσιας τιμής. Για αυτά τα ακίνητα υπήρχαν διαμάχες ή άλλαζαν χέρια στο Καλό Λιβάδι, στην Ελιά, στη Λια αλλά και στη Χώρα της Μυκόνου».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, ωστόσο, ως σήμερα δεν έχουν με κανένα τρόπο επιβεβαιωθεί, ενώ και η οικογένεια του θύματος σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «η επαγγελματική και κοινωνική ζωή του δολοφονηθέντος συζύγου και πατέρα μας υπήρξε απολύτως σύννομη και άμεμπτη και όσες αναφορές γίνονταν σε αυτόν γίνονταν αποκλειστικά με θετικό πρόσημο. Το ήθος και η ακεραιότητά του γνώριζαν καθολικής αναγνώρισης όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και κοινωνικά».

Ο κύκλος της παρανομίας

Πάντως, ο κύκλος της παρανομίας και της εγκληματικής δράσης της «μαφίας της Μυκόνου», θύμα της οποίας εξετάζεται αν έπεσε ο 54χρονος, φαίνεται ότι ήταν χωρίς τέλος. Σύμφωνα με πόρισμα που εκδόθηκε το 2022 από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), «κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2018 έως και το α’ εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο πλήθος των αιτήσεων – καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές και οικοδομικές εργασίες στη νήσο Μύκονο (533 το έτος 2018, 576 το έτος 2019 και 617 το έτος 2020)».

Το ίδιο πόρισμα ανέφερε ακόμη ότι υπήρχαν ερωτήματα για τη νομιμότητα οικοδομικών εργασιών στις περιοχές Καπαριές, Δραφάκι, Κόρφο, Πλατύ Γιαλό, Μαράθι, Γλάστρο και Αγγελικά – Βρύση (ή Μεγάλη Αμμος).

Μάλιστα, η ΕΑΔ είχε στείλει έγγραφο προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Σύρου «για άμεσες ενέργειες ως προς τη βεβαίωση των προστίμων αυθαιρέτων που είχαν καταστεί οριστικά, για εντατικοποίηση των ελέγχων στη Μύκονο ιδίως κατά το α’ εξάμηνο κάθε έτους και για επανέλεγχο κάποιων οικοδομικών αδειών που διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί με πλημμέλειες».

Ο ξυλοδαρμός στην Κηφισιά

Μετά τον περυσινό ξυλοδαρμό στην Κηφισιά του προϊσταμένου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Μυκόνου Μανώλη Ψαρρού έγιναν έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση κυκλωμάτων (με προσβάσεις σε ελεγκτικές υπηρεσίες των Κυκλάδων, νομικών, αστυνομικών κ.λπ.) στο νησί, τα οποία φέρονταν να προχωρούν σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και να απειλούσαν όσους δημιουργούσαν εμπόδια στη δράση τους.

Ομως, τα ερωτήματα για τον κύκλο των ύποπτων ενεργειών στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων (και ίσως όχι μόνο) δεν σταματούν εδώ. Μάλιστα στις 20 Ιουνίου 2023 είχε σταλεί ανώνυμο mail σε ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και όπως είναι φυσικό δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί λόγω του ανώνυμου χαρακτήρα του. Το μήνυμα αυτό ωστόσο αναφερόταν σε δύο επιχειρηματίες του νησιού με τις χαρακτηριστικές φράσεις «έχουν θέσει σε ισχύ συμβόλαια θανάτου ή εντολές ξυλοδαρμού για λόγους εκφοβισμού σε βάρος επτά ατόμων. Ανάμεσα σε αυτούς ένας ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος της Μυκόνου, ένας παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας ακόμη αρχαιολόγος και ένας δικηγόρος».

Ωστόσο, σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβανόταν ο δολοφονηθείς τοπογράφος.

Παράλληλα, σε άλλη καταγγελία που είχε καταγραφεί αναφέρεται ότι «απήχθη εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ακολούθησαν απειλές σε βάρος του, ώστε να εξασφαλιστεί η «συνεργασία» του». Αλλες καταγγελίες της περιόδου αναφέρονταν σε δικηγόρο στην περιοχή των Κυκλάδων «που κατασκεύαζε πλαστές καταγγελίες από δήθεν δυσαρεστημένους Μυκονιάτες, δημιουργώντας εχθρικό κλίμα ανάμεσα στις επιχειρήσεις ιδίου συμφέροντος, ενώ χρησιμοποιούσε άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπλοκάρουν τη λειτουργία άλλων μαγαζιών».

Η ταυτοποίηση του δράστη

Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2023 ταυτοποιήθηκε ένας 34χρονος Αλβανός ως δράστης επίθεσης και άγριου ξυλοδαρμού τον Σεπτέμβριο του 2020, στην περιοχή Τουρλό, ενός 44χρονου ιδιώτη που κατήγγειλε παρανομίες στο νησί.

Ο 34χρονος Αλβανός κατηγόρησε στη συνέχεια ομοεθνή του ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του ίδιου ιδιώτη που κατήγγειλε τις παρανομίες, αλλά και ενός δικηγόρου.

Στα παραπάνω δεν υπήρξε δικαστική συνέχεια αφού οι καταγγελίες του 34χρονου αποδόθηκαν σε σκοπιμότητες λόγω της εμπλοκής του σε μια ληστεία.

Η επίθεση σε Αμερικανό

Ανάλογο περιστατικό συνέβη και προ μερικών μηνών με την επίθεση και τον ξυλοδαρμό εις βάρος αμερικανού επιχειρηματία (για το περιστατικό αυτό υπήρξε παρέμβαση και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα), ο οποίος επιζητούσε συνεργασία με έλληνα ιδιοκτήτη εστιατορίου για την εκμετάλλευση χώρου με ξαπλώστρες σε παραλία του νησιού.

Τέλος, πέρυσι ένας εργολάβος κατηγορήθηκε από τις Αρχές της Μυκόνου ότι συνέχιζε την οικοδομική δραστηριότητα παρά την αναστολή στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στο νησί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.