Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, θέλοντας να αντιστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων. Προσπαθούν να κάνουν τον τόπο τους ελκυστικό ώστε νέοι άνθρωποι να ξαναζωντανέψουν τις γειτονιές τους. Αναλαμβάνουν ακόμη και ρόλο… οικογενειάρχη, προικίζοντας εν έτει 2023 νεαρά κορίτσια. Δήμοι ανά την Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις επόμενες δεκαετίες.
Με το Δημογραφικό να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μείζονα ζητήματα, που απαιτούν άμεσες και δραστικές λύσεις, δήμοι στη χώρα προσπαθούν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους, οικογένειες, ακόμη και ψηφιακούς νομάδες από άλλες χώρες. Αλλωστε, οι δημογραφικές προβολές των επιστημόνων δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια για… χαμόγελα, σε ό,τι αφορά τη γήρανση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το 2030 η Ελλάδα να διεκδικεί τον – αρνητικό – τίτλο της γηραιότερης χώρας της ΕΕ.
Είναι ενδεικτικό πως σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό των 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 22,5% και το αντίστοιχο ποσοστό των 85 ετών και άνω στο 3,6%. Κάτω όμως από τους εθνικούς αυτούς μέσους όρους, σύμφωνα με την έκδοση «Δημογραφικά Νέα» του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποκρύπτονται σημαντικές διαφοροποιήσεις καθώς σε 10 νομούς το ποσοστό των άνω των 65 ετών φτάνει το 28% ενώ σε δύο από αυτούς η αναλογία υπερβαίνει ακόμη και το 30%, ποσοστό ανάλογο με το αναμενόμενο σε εθνικό επίπεδο το 2050 που υπολογίζεται σε 30-31%!
Τα μέτρα που λαμβάνουν δήμοι και φορείς παρόλο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι αποσπασματικά και δεν μπορούν να ανακόψουν τη φθίνουσα πορεία. H κεντρική λήψη μέτρων – όχι, όμως, οριζόντια αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ποικιλομορφία της χώρας – κρίνεται από τους επιστήμονες απαραίτητη, διαφορετικά, προειδοποιούν, μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς πληθυσμιακή ανανέωση, θα συνεχίσει να έχει φθίνουσα πορεία και γερασμένο πληθυσμό.
Δήμος Αγράφων: Επίδομα σε μητέρες και κίνητρα σε ψηφιακούς νομάδες
Ο Δήμος Αγράφων είναι από τους γηραιότερους δήμους της χώρας καθώς υπολογίζεται πως το 70% των μόνιμων κατοίκων του είναι ηλικιωμένοι. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις νέες οικογένειες, η δημοτική αρχή πήρε μέσα στη χρονιά την απόφαση να δώσει επίδομα 1.500 ευρώ στις μητέρες – δημότισσες Αγράφων – που γέννησαν το 2022. «Και το 2024 θα διπλασιαστεί αυτό το ποσό. Αυτή η χρηματική ενίσχυση έρχεται ως επισφράγισμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, όπου κάθε παιδί στον δήμο γεννιέται δωρεάν – καλύπτεται ακόμη και η καισαρική τομή καθώς και η εξωσωματική γονιμοποίηση» εξηγεί στο «Βήμα» ο δήμαρχος της ορεινής περιοχής Αλέξης Καρδαμπίκης.
Προσθέτει, ωστόσο, πως το μέτρο αυτό δεν αφορά πολλές οικογένειες, «κάθε φορά είναι μετρημένες στα δάχτυλα, και γνωρίζουμε πως με αυτή την κίνηση δεν θα αντιστραφεί το αρνητικό δημογραφικό κλίμα αλλά θεωρήσαμε πως έπρεπε να κινητοποιηθούμε γιατί στη δική μας περίπτωση η γήρανση του πληθυσμού είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αγράφων έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να προσελκύσει νέους ανθρώπους, που θα επιλέξουν τον τόπο αυτόν για μόνιμη κατοικία. «Στοχεύουμε στους ψηφιακούς νομάδες, είτε τους… εγχώριους είτε επαγγελματίες με καταγωγή από χώρα του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτόν, βελτιώνουμε τις υποδομές μας, για να μπορέσουν μεμονωμένα άτομα, ακόμη και οικογένειες, να εγκατασταθούν μόνιμα» αναφέρει.
Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων: Ανοίγουν σπίτια για πολύτεκνες οικογένειες
Κάποτε είχαν 500 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα τα Αντικύθηρα μετρούν μόλις 25 άτομα που επιμένουν να μένουν στο μικρό νησί ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Τα Αντικύθηρα… ζητούν απεγνωσμένα κόσμο για να μην ερημώσουν.
Και ήδη, εδώ και τέσσερα χρόνια ο Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, έχει βάλει σε τροχιά ένα πρόγραμμα για εγκατάσταση πέντε πολύτεκνων οικογενειών στο μικρό νησί, έκτασης περίπου 20 τετρ. χλμ. «Με το πρόγραμμα αυτό θα αγοραστούν και θα ανακαινιστούν πλήρως πέντε κατοικίες για να υποδεχθούν τις τυπικές αυτές οικογένειες, που έχουν ήδη επιλεγεί. Πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν πάρει την απόφαση να φύγουν από το αστικό κέντρο και να ζήσουν σε ένα μικρό νησί. Μάλιστα, θα τους δοθεί και ένα αρχικό βοήθημα για το πρώτο διάστημα» λέει ο δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων και πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ Στράτος Χαρχαλάκης.
Η προσπάθεια να μην ερημώσει το μικρό νησί έχει πέσει συχνά… θύμα παραπληροφόρησης. Τα τελευταία 24ωρα διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγαίνοντας και εκτός συνόρων και φτάνοντας ακόμη και σε πακιστανικά μέσα, η πληροφορία πως δίνονται σε Πακιστανούς που θέλουν να εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα 500 ευρώ κάθε μήνα, σπίτι και οικόπεδο στο νησί.
«Πρόκειται για fake news, που ανά τακτά διαστήματα βγαίνουν ξανά στην επικαιρότητα, προκαλώντας σύγχυση» εξηγεί ο κ. Χαρχαλάκης.
Δήμος Μεγαρέων: «Προίκα» από το παρελθόν για 10 κοπέλες
Μπορεί ο θεσμός της προίκας να έχει καταργηθεί προ πολλού και να είναι κάτι εντελώς ξένο για την Ελλάδα του 2023, παρ’ όλα αυτά ένας δήμος της Αττικής αποφάσισε – ακολουθώντας την επιθυμία δωρητή του – να προικοδοτήσει 10 νεαρές κοπέλες. Η απόφαση αυτή του Δήμου Μεγαρέων, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Το εντυπωσιακό είναι πως η πρόσκληση σε νεαρές κοπέλες να υποβάλουν αίτηση απευθύνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 10 έτη.
Οπως εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Σταμούλης, «το 1963 ο συμπολίτης Αθανάσιος Στυλ. Γκίνης είχε δωρίσει στον Δήμο Μεγαρέων κάποια ακίνητα, τα οποία ύστερα από σειρά διαδικασιών εκποιήθηκαν και με τα χρήματα αυτά και τους τόκους μέσω του “Ιδρύματος Γκίνη” γινόταν από παλιότερα προικοδότηση κορασίδων, σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος. Ετσι, λοιπόν, και εφέτος αποφασίστηκε από το Ιδρυμα να γίνει προικοδότηση μέχρι 10 κορασίδων, με προτεραιότητα στις ορφανές Μεγαρίτισσες».
Παρά τις προσπάθειες του δήμου, με αίτημα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, να αλλάξει τόσο η ονομασία από «προικοδότηση» σε οικονομική ενίσχυση όσο και το ποσό – που είναι 500 ευρώ και θα καταβληθεί μετά την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γάμου –, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ετσι, οι κοπέλες από τα Μέγαρα, ηλικίας 15-40 ετών, με ετήσιο εισόδημα έως 5.712 ευρώ, χωρίς περιουσιακή κατάσταση και άγαμες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Βέβαια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.