Περίπου πενήντα διεθνείς εμπειρογνώμονες, Γάλλοι, Ελληνες, προερχόμενοι από τα Δυτικά Βαλκάνια και άλλες χώρες, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεδρίου με σκοπό να εργαστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, που ήταν κλειστές για το κοινό, αφορούσαν τη σφαιρική προσέγγιση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας
Στόχο είχαν την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, ειδικότερα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή. Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονταν έλληνες και γάλλοι εμπειρογνώμονες, οι εκπρόσωποι της Europol, της Eurojust, του European Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), της Integrative Internal Security Governance (IISG), καθώς και εκπρόσωποι των γειτονικών χωρών και των χωρών της περιφέρειας, όπως η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Κόσοβο, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Σλοβενία.
Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτισαν εκπρόσωποι των ελληνικών και των γαλλικών αρχών. Από τη γαλλική πλευρά χαιρετισμό απεύθυνε ο πρέσβης Ζαν Κλοντ Μπρινέ, υπεύθυνος για θέματα οργανωμένου εγκλήματος, ενώ μέρος στο συνέδριο πήρε επίσης ο Κριστιάν ντε Ροκινί, αναπληρωτής διευθυντής της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (Deputy Head of anti-drug French National Office – OFAST).
«Το Βήμα της Κυριακής» συνομίλησε με τους δύο γάλλους αξιωματούχους για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σχετικά με τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αρχές, μας είπαν ότι «χωρίς να αποτελεί τη μοναδική είσοδο προς την Ευρώπη, η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σημαντική οδός για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Σήμερα, με τους χερσαίους και θαλάσσιους διαδρόμους που ξεκινούν από την Ανατολή και τον Νότο, η περιοχή αποτελεί κέντρο διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών που υποδιαιρείται σε τρεις τρόπους όδευσης, ανάλογα με το είδος του ναρκωτικού».
Οι δρόμοι των ναρκωτικών
Οπως εξηγούν, «υπάρχει η βαλκανική οδός της αφγανικής ηρωίνης που χρησιμοποιείται από τις αλβανόφωνες και τουρκόφωνες εγκληματικές οργανώσεις. Επίσης υπάρχει η βαλκανική οδός της νοτιοαμερικανικής κοκαΐνης, που εισάγεται μαζικά από τις σλαβόφωνες εγκληματικές οργανώσεις, γνωστές με την ονομασία «Καρτέλ των Βαλκανίων». Τέλος, υπάρχει επίσης η ζώνη παραγωγής και εξαγωγής κάνναβης στην Αλβανία, που είναι και η πρώτη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη. Αυτά τα ναρκωτικά τα βρίσκει κανείς στη συνέχεια στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο επίπεδο της δημόσιας ασφάλειας και της υγείας, χωρίς να μιλάμε για τη συναφή εγκληματικότητα που τα συνοδεύει».
Τζίρος πολλών εκατομμυρίων
Σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και τον ετήσιο τζίρο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών επισήμαναν ότι «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την αξία του παράνομου εμπορίου που εξ ορισμού προσπαθεί να διαφεύγει από τον έλεγχο των Αρχών. Κρίνοντας από τις ποσότητες που κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περιφέρεια και που, κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, η αξία των ναρκωτικών που κυκλοφορούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Κομβικής σημασίας η συνεργασία
Στην ερώτηση για το πώς θεωρούν τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών στην καταπολέμηση του προβλήματος και τι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να γίνει προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι «η συνεργασία αποτελεί αναγκαιότητα και όλοι το συνειδητοποιούν. Η Γαλλία, ειδικότερα, επιθυμεί να προαγάγει αυτή τη συνεργασία με την περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων, των χωρών δηλαδή που υιοθετούν σήμερα μεταρρυθμίσεις για να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες τους, να υιοθετήσουν τα μέτρα και τις διαδικασίες ώστε να έρθουν στο επίπεδο των ευρωπαϊκών στάνταρντ. Είναι ένας τρόπος για να προοδεύσει με συγκεκριμένο τρόπο η περιφερειακή ολοκλήρωση και να υπάρξει συνοδεία στις αναγκαίες εργασίες με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική των εταίρων μας».
Προσθέτουν δε ότι «με παρόμοιο τρόπο, η Γαλλία έχει επίσης δραστηριοποιηθεί ήδη από το 2018, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε ένα περιφερειακό διάβημα στήριξης του οδικού χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων 2024 για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πυροβόλων όπλων. Τον περασμένο Μάιο, οι αρχηγοί της αστυνομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με τον γενικό διευθυντή της γαλλικής αστυνομίας και με τη Europol και κατέληξαν ότι παρόμοια συνεργασία πρέπει να αναπτυχθεί επίσης και για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».
Η συνάντηση στην Αθήνα
Το σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας. Οπως τονίζει ο κ. Μπρινέ, «από όσα διημείφθησαν στην Αθήνα, στέκομαι, πρώτον, στη σημασία της δημιουργίας δεσμών εμπιστοσύνης με τους συμμετέχοντες, αστυνομικούς ή δικαστικούς, είτε οι χώρες τους είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε όχι: είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη δράση τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την απειλή των ναρκωτικών. Στη συνέχεια, υπάρχει συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας σφαιρικής αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις προβληματικές που συνοδεύουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπως είναι το θέμα της βίας, της διαφθοράς και ειδικότερα η χρηματοοικονομική συνιστώσα με την κατάσχεση προϊόντων εγκλήματος και καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επίσης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα επιχειρησιακά μέσα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, ειδικότερα στον τομέα των πληροφοριών για τις εγκληματικές οργανώσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα δίκτυα λαθρεμπορίας είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδόμηση αυτών των δικτύων».