Τα τεστ για COVID μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021 μπορεί εμμέσως πλην σαφώς να ρίχνουν νέο φως στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.
Και αυτό γιατί όσοι μετείχαν στην επιχείρηση παρακολούθησης δεκάδων στόχων με το λογισμικό Predator φαίνεται να «αποκαλύπτονται» από τις… απλές εξετάσεις για την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία Intellexa με έδρα το Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», τα στοιχεία έχουν κατατεθεί ήδη, εδώ και έναν μήνα, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές προανακριτικές πράξεις ώστε να αποκαλυφθούν τα ονόματα όσων λειτούργησαν το Predator.
Περίεργες συμπτώσεις
Συγκεκριμένα, με βάση mail και αρχεία που προήλθαν μέσα από την Intellexa προκύπτει πως μικροβιολογικό εργαστήριο βιοπαθολόγου ιατρού (όλα τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) που εδρεύει στο Νέο Ψυχικό ήταν αυτό που διενεργούσε τα τεστ COVID για το προσωπικό που βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις της Intellexa.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι περίεργες συμπτώσεις, καθώς το εν λόγω εργαστήριο, που απέχει σχεδόν 20 χιλιόμετρα από την έδρα της Intellexa στο Ελληνικό, γειτνιάζει (για την ακρίβεια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων) με την έδρα του ιδιοκτήτη της Krikel Γιάννη Λαβράνου στο Νέο Ψυχικό.
Το εν λόγω εργαστήριο εξυπηρετούσε το προσωπικό του γραφείου του κ. Λαβράνου, καθώς συνηθίζεται για πρακτικούς λόγους η διεξαγωγή των τεστ COVID να γίνεται από μικροβιολογικά εργαστήρια που είναι κοντά στην έδρα κάθε επιχείρησης. Εκεί λοιπόν επελέγη το εργαστήριο του Ν. Ψυχικού. Στην περίπτωση της Intellexa, με έδρα το Ελληνικό, πώς εξηγείται; Μήπως αναδεικνύεται η σχέση με τον κ. Λαβράνο και την εταιρεία-κλειδί στο Ελληνικό;
Από τη διαρροή των στοιχείων που προήλθε μέσα από την Intellexa προκύπτει ότι το εν λόγω εργαστήριο διενήργησε στις 4 Νοεμβρίου 2020 τεστ COVID σε 18 άτομα, στις 12 Απριλίου 2021 πραγματοποίησε σχετικούς ελέγχους σε 29 άτομα, στις 11 Μαΐου 2021 διενήργησε τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού σε 39 άτομα και στις 28 Ιουλίου 2021 ήλεγξε 28 άτομα.
Ομως η έρευνα των δικαστικών αρχών έχει εστιασθεί στη λίστα των εξετασθέντων για κορωνοϊό της εταιρείας Intellexa και για έναν επιπλέον λόγο: Εκείνο τον καιρό η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να απασχολούσε μόνο εννιά άτομα (τέσσερις Ελληνες, τέσσερις Ισραηλινούς και μία Αλβανίδα που είχε πολιτογραφηθεί Ελληνίδα).
Ωστόσο, από τη σύγκριση των αριθμητικών δεδομένων διαπιστώνεται ότι τα τεστ COVID έγιναν σε πολλαπλάσια άτομα και σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε καν οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι. Και αυτό γιατί (σύμφωνα με άλλα στοιχεία) εκείνη την περίοδο είχαν μεταβεί – κάποιοι εξ αυτών – στο εξωτερικό.
Και έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται αλλού και συγκεκριμένα στελέχη της ΕΥΠ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Krikel μήπως τα υπόλοιπα «πλεονάζοντα» καταγεγραμμένα τεστ COVID στα γραφεία της Intellexa αφορούν την εξέταση εκείνων που εκπαιδεύονταν στα γραφεία του Ελληνικού ή βοηθούσαν στην ανάλυση δεδομένων.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η βάση συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων από τις υποκλοπές τουλάχιστον 100 προσώπων με το Predator βρισκόταν κυρίως σε «βάση» της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον θεωρείται το γεγονός ότι στο ίδιο εργαστήριο πραγματοποιούνταν τεστ για κορωνοϊό όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και σε επισκέπτες της εταιρείας Krikel στο Ν. Ψυχικό όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Λαβράνου. Και από τα ενημερωτικά στοιχεία αυτών των τεστ έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσει κανείς τις… επαγγελματικές ιδιότητες αυτών των επισκεπτών. Τα αποτελέσματα των τεστ φέρονται να έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Ν. Ψυχικού. Κατά συνέπεια, όλα τα δεδομένα βρίσκονται στο αρχείο του.
Ταυτοποιήσεις
Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση μέσω των εν λόγω στοιχείων να ταυτοποιηθούν πιθανόν όλοι όσοι εργάζονταν και εκπαιδεύονταν στις εγκαταστάσεις της Intellexa. Πέρα δηλαδή από τους ήδη καταγεγραμμένους υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι «Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με το εργαστήριο για να πληροφορηθεί τους πιθανούς λόγους επιλογής του, για το αν εχει πλήρη δεδομένα των εξετασθέντων και αν έχει κληθεί από τις δικαστικές αρχές να παρέχει τα σχετικά δεδομένα, χωρίς ωστόσο να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση.
Ακόμη, ζητήθηκε από τον κ. Ζήση να διαπιστωθεί και το ποιος πλήρωσε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το εργαστήριο. Και αυτό διότι – σύμφωνα με πληροφορίες – ειδικό ρόλο στη διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών της Intellexa είχε συγκεκριμένο πρόσωπο, που ήταν στενός συνεργάτης του κ. Γιάννη Λαβράνου και ο οποίος κατά συγκεκριμένες μαρτυρίες είχε συχνή παρουσία στο Ελληνικό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τo εν λόγω πρόσωπο είναι για πάνω από μια δεκαετία ο εξ απορρήτων του Λαβράνου και γνωρίζει τα πάντα για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία. Κατά συνέπεια θεωρείται «κλειδί».
Η αστυνομικός
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση φέρνουν στο επίκεντρο της υπόθεσης, εκτός από τους κ.κ. Δημητριάδη, Λαβράνο και Μπίτζιο, και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επίσης μια γυναίκα αξιωματικό της Αστυνομίας, πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, η οποία έχει συνυπογράψει πληροφοριακά δελτία για τις παρακολουθήσεις προσώπων, που εν συνεχεία επικυρώθηκαν με διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ, κυρίας Βασιλικής Βλάχου, η οποία και αυτή βρέθηκε στο «στόχαστρο» του… Predator.