«Ενας φανατικός ισλαμιστής που έχει συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις και ίσως αποτελεί απειλή για τη χώρα μας μπορεί να αναγνωριστεί από 18 ενδεικτικά σημεία σε έναν έλεγχό του. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται η απόλυτη έλλειψη προσωπικών αντικειμένων – εκτός από μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, κωδικοποιημένα ονόματα, αριθμοί και στοιχεία επικοινωνίας στο κινητό του, έγγραφα και συστατικές επιστολές από αμφίβολα θεσμικά όργανα και ΜΚΟ ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, κατοχή των ελεύθερων λογισμικών και εφαρμογών TOR και Orbot που βοηθούν τους χρήστες να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο με ανωνυμία».
Αυτές είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις σε απόρρητο εγχειρίδιο που έχει δοθεί –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπίζουν σε διασυνοριακούς ελέγχους ή στα κέντρα των πόλεων αλλοδαπούς από τη Μέση Ανατολή που ενδεχομένως εμπλέκονται σε φονικές επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές της Χαμάς, του ΙSIS και άλλων.
Και αυτό λόγω της διάχυτης ανησυχίας για νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές σε όλη την Ευρώπη λόγω του συνεχιζόμενου «λουτρού αίματος» στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Με κύριο φόβο αυτοί οι «αόρατοι τζιχαντιστές» να επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους στην Ελλάδα αλλά και να μετακινηθούν προς άλλες χώρες της Ευρώπης για να προχωρήσουν σε αιματηρές επιθέσεις.
Ο εντοπισμός υπόπτων
Ωστόσο σημαντικές είναι οι επισημάνσεις και οι υποδείξεις στο συγκεκριμένο έγγραφο για τον τρόπο που θα εντοπίζονται ύποπτοι για ένοπλες επιθέσεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου βέβαια η πλειονότητα των προσφύγων είναι φιλήσυχοι και επιζητούν μόνο ένα καλύτερο μέλλον.
Ως ενδείξεις πιθανής ένταξης αλλοδαπών σε ομάδες εξτρεμιστών καταγράφονται «η συμμετοχή σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ή εξεγέρσεις, η σύνδεση με κάποιο μέλος εξτρεμιστικής ομάδας, η συμμετοχή σε κλειστές συζητήσεις και συναντήσεις, η προσκόλληση σε άτομο με ηγετικό ρόλο ή «πνευματικό» σύμβουλο σε μια ομάδα, η διάδοση κηρυγμάτων μίσους, η άρνηση συνεργασίας με τους υπαλλήλους του φυλακτικού και του διοικητικού προσωπικού, ο περιορισμός της επικοινωνίας με άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, η μυστικότητα σε ομαδικές δραστηριότητες».
Επίσης όσον αφορά την προσπάθεια των αστυνομικών για να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν αλλοδαπούς με προηγούμενη συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή ασφαλώς εστιάζουν σε εννέα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι «ζημιές στα αφτιά πιθανόν από χρήσεις εκρηκτικών πυροβόλων όπλων αλλά και οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τις θέσεις πυροβολισμού. Οπως φέρ’ ειπείν το σημάδι από το σκοπευτικό που δημιουργείται λόγω ανάκρουσης του όπλου ή μώλωπες από το κοντάκι όπλου στο στήθος».
Οι κυκλικές διαδρομές
Επιπλέον σε αυτό το εγχειρίδιο για τα στελέχη των διωκτικών αρχών περιλαμβάνονται 25 κριτήρια για να εντοπίζουν ενδεχόμενη προσπάθεια «εξαπάτησής» τους από τους εξεταζομένους που προσπαθούν να κρύψουν το παρελθόν τους ή τους σκοπούς τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι «η επιδεικτική μη κατανόηση των ερωτημάτων, ανικανότητα να δώσει ο αλλοδαπός προσοχή στη διαδικασία ελέγχου, αδυναμία να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα, έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού του και άλλα».
Τέλος, υπάρχουν επτά κριτήρια εντοπισμού υπόπτων με βάση τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει πριν εντοπιστούν στα σύνορα ή αλλού από τις ελληνικές αρχές. Εκτός των άλλων εφιστάται η προσοχή «αν από τον ύποπτο ακολουθήθηκε μια κυκλική διαδρομή προκειμένου να παραπλανήσει τις Αρχές σε σχέση με τον πραγματικό προορισμό του. Όπως και γιατί επέλεξε ένα δρομολόγιο με ενδιάμεσες πτήσεις, όταν υπάρχουν απευθείας που είναι συντομότερες και οικονομικές».
Διεθνές σχέδιο για αποτροπή επιθέσεων σε εκκλησίες
Σχέδιο αποτροπής επιθέσεων σε θρησκευτικούς χώρους – ανάμεσα σε αυτούς και εκκλησίες – και στην Ελλάδα για την αποτροπή πολύνεκρων αιματηρών επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές μελετούν οι αρχές ασφαλείας σε συνεργασία με ξένες διωκτικές υπηρεσίες, ινστιτούτα αλλά και εκκλησιαστικές αρχές. Μάλιστα ήδη έχει αποφασιστεί η πειραματική τοποθέτηση καμερών σε εκκλησίες στην περιοχή της Ηπείρου.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό – που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – ο οποίος είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή με την επίθεση της Χαμάς και τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο τώρα αποκτά εξαιρετικά μεγαλύτερη σημασία λόγω του διάχυτου φόβου για ανταποδοτικές επιθέσεις κατά δυτικών «στόχων», και ανάμεσα σε αυτούς και θρησκευτικούς, είτε από «μοναχικούς λύκους» είτε από οργανωμένες ομάδες ενόπλων που δρουν εν ονόματι του Ισλαμικού Κράτους ή για την υποστήριξη της Χαμάς.
Οι φορείς που συμμετέχουν
Στο εν λόγω πρόγραμμα με τον κωδικό «PROSPERES – Protection System for large gatherings of People in Religious Sites» (δηλαδή «σύστημα προστασίας για μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων σε θρησκευτικούς χώρους») συμμετέχουν η ΕΛ.ΑΣ. και το Ελληνικό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Επιπλέον υπάρχει συμμετοχή μητρόπολης στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και διαφόρων φορέων από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Κύπρο, την Πολωνία τη Σλοβακία και άλλες χώρες. Και ανάμεσα σε αυτές η Αρχιεπισκοπή της πόλης Λοτζ αλλά και η εβραϊκή θρησκευτική κοινότητα της Βαρσοβίας. Οπως επισημαίνεται στα σχετικά έγγραφα που είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, «οι χώροι λατρείας θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις λόγω της προσβασιμότητάς τους και του γεγονότος ότι υπάρχουν ή εφαρμόζονται συνήθως περιορισμένα μέτρα ασφαλείας, καθώς τα τελευταία χρόνια οι χώροι λατρείας διαφορετικών θρησκειών αποτέλεσαν στόχους εξτρεμιστών.
Η εμπειρία από θρησκευτικά ιδρύματα και δημόσιες αρχές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υποδεικνύει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των εν λόγω χώρων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του ζητούμενου επιπέδου ασφαλείας και της ανοικτής φύσης των θρησκευτικών χώρων».
Τοποθέτηση καμερών
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν αποβλέπει μόνο στην αύξηση της προστασίας από βομβιστικές επιθέσεις ή εισβολή ενόπλων αλλά και από χρήση βιοχημικών όπλων (δηλητηριωδών αερίων κ.λπ.) εντός των εκκλησιών κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα μνημονεύονται στον εν λόγω προγραμματισμό προσπάθειας θωράκισης θρησκευτικών χώρων είναι απόκτηση συστημάτων καμερών και άλλου εξοπλισμού για στοιχειώδη εποπτεία τους, εκπόνηση σχεδίων «τρωτότητας» αλλά και πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αστυνομία και άλλες δημόσιες αρχές. Είναι ακόμα ενδεικτικό ότι προβλέπει «τη σχεδίαση και πραγματοποίηση ενός αρθρωτού προγράμματος με χρήση ηλεκτρονικής μάθησης, σε συνδυασμό με εικονική πραγματικότητα που θα εστιάζει σε διαφόρους τύπους εκπαίδευσης σε θρησκευτικές δομές και τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας».