Ισως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, τούτες τις ημέρες της τραγωδίας, αλλά ένα γερό συνδικαλιστικό κάστρο έπεσε. Ενα κάστρο που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κατεβάσει τους διακόπτες και να βυθίσει την Ελλάδα στο σκότος. Αυτό το blackout, όταν και όποτε ερχόταν, το έτρεμε η κάθε κυβέρνηση, γιατί οι κυβερνώντες γνώριζαν πολύ καλά το πολιτικό κόστος που μπορούσε να προκαλέσει.
Επιπλέον ένας συνδικαλιστής, ο Νίκος Φωτόπουλος, που επί δεκαετίες ήταν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ουσιαστικά ο «άρχοντας», όπως τον έλεγαν οι δεξιοί συνδικαλιστές, του διακόπτη της ΔΕΗ, αλλά και του συνδικαλιστικού του κινήματος, πέρασε (ίσως οριστικά) σε δεύτερη μοίρα. Μετά από 40 χρόνια σημειώθηκε (και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο) μια τεράστια αλλαγή στα συνδικαλιστικά πράγματα της χώρας. Η αλλαγή αυτή επήλθε με τη νίκη της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με 61%. Το «κάστρο» της (Κεντρο)αριστεράς έπεσε για πρώτη φορά αλλάζοντας τελείως τις ισορροπίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Και τούτο, λένε οι συνδικαλιστές, έγινε παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε την τεράστια απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά στο συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας, αφού η λέξη «ιδιωτικοποίηση» όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε από τους εργαζομένους της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αλλά όπως φάνηκε κέρδισε και τις εκλογές των εργαζομένων.
Από την εποχή του Ανδρέα
Από τη δεκαετία του ’70 με την τότε ενεργειακή κρίση και κυρίως από το 1981 με την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία, η ΔΕΗ φημιζόταν περισσότερο σαν το απόρθητο φρούριο του κομματικού συνδικαλισμού (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τότε κυβερνήσεις που στο άκουσμα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των απειλών της για απεργία αποσυντονίζονταν). Και ποιος δεν θυμάται το 1999, όταν προκειμένου να αποδεχτεί το σωματείο τους την εισαγωγή της ΔΕΗ ΑΕ στο χρηματιστήριο συμφώνησαν να καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός 600 εκατ. κάθε χρόνο στο ΤΑΠ-ΔΕΗ για την αποζημίωση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων και συνταξιούχων μέσα στην περιουσία του ομίλου ΔΕΗ.
Μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναδείχθηκε ο Αντώνης Καρράς, που είχε στηριχθεί από τη ΝΔ (ΔΑΚΕ). Ωστόσο αυτή η κομματική στήριξη δεν έφτανε για να κερδίσει τις εκλογές σε μια εκλογική μάχη την οποία κέρδιζε (με μεγάλη διαφορά) επί σειρά ετών η (κεντρο)αριστερή παράταξη. Απλώς, κατά τους συνδικαλιστές, ο κ. Καρράς πιστώνεται από το γεγονός ότι «όλα αυτά τα χρόνια είχε μια συνεπή πορεία στην εκπροσώπηση των εργαζομένων».
Αποχώρηση Αδαμίδη
Μεγάλος χαμένος των εκλογών ο Γιώργος Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης (πρώην πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος») αποχωρεί τώρα από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πληγωμένος, όχι μόνο επειδή έχασε την Ομοσπονδία, αλλά γιατί δεν τον στήριξε το ίδιο του το κόμμα. Εδωσε όμως μάχη αξιοποιώντας την ενεργειακή κρίση. Ποιος δεν θυμάται άραγε την κριτική που άσκησε προς την… Κομισιόν λέγοντας ότι οι αποφάσεις της για την ενέργεια με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 5%-10% ήταν ουσιαστικά «δελτίο» στο ρεύμα; Ή τις προειδοποιήσεις του πως «αν δεν πάμε στη μείωση της κατανάλωσης, τότε θα έχουμε προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος, προκειμένου να μην πέσει το σύστημα, δηλαδή να μην έχουμε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας»; Ή ακόμα όταν επεσήμανε τον κίνδυνο για αύξηση των θανάτων από φωτιές που σχετίζονται με την αδυναμία των νοικοκυριών να θερμανθούν επαρκώς; Ή τέλος όταν εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση εναντίον των παρόχων ενέργειας που αγοράζουν όπως έλεγε 454 ευρώ και πουλάνε με 790; Ολα αυτά τα οποία ειπώθηκαν στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τον κίνδυνο του μπλακάουτ να επικρέμαται ως σπάθη στα κεφάλια των κυβερνώντων δεν έπεισαν όπως φάνηκε στις εκλογές τους εργαζομένους και έχασε τις εκλογές.
Τι είχε συμβεί; Η κυριότερη αιτία (πάντα κατά τους συνδικαλιστές) είναι ότι τον κ. Αδαμίδη (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) δεν τον στήριξε επαρκώς το ίδιο του το κόμμα. Και αυτό εξηγείται ως έναν βαθμό από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφραστεί ενιαία. Οι αναταράξεις στις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται και στις διαφωνίες που είχε ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την Κουμουνδούρου. Λίγο καιρό πριν από τις εκλογές είχε δημοσίως εκφράσει τις ενστάσεις του για τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη.
Τα αποτελέσματα
Η παράταξη Γιώργου Αδαμίδη, τέως προέδρου της ΓΕΝΟΠ (ΣΥΡΙΖΑ), έλαβε μόλις 3 έδρες (από 14 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Η ΔΑΚΕ της ΝΔ με επικεφαλής τον Αντώνη Καρρά (πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ) για πρώτη φορά κέρδισε πλειοψηφία εδρών 19 από τις συνολικά 32. Ο άλλοτε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 6 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ 2 έδρες και το ΚΚΕ 1.
Ο ρόλος των νέων στην αυτοδυναμία
O Αντώνης Καρράς, που υποστηρίχθηκε από τη ΔΑΚΕ και πήρε τον έλεγχο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εξασφάλισε τις 19 από τις 31 έδρες και παίρνει… αυτοδυναμία. Η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη κατάφερε να πάρει 8 επιπλέον έδρες από τις εκλογές του 2017. Αν ρωτήσει κάποιος συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πολλοί από αυτούς θα πουν ότι ρόλο στην αλλαγή στο τιμόνι της ισχυρότατης αυτής παράταξης έπαιξαν οι νέοι εργαζόμενοι, οι μισθολογικές αυξήσεις στη ΔΕΗ, αλλά και οι αποχωρήσεις πολλών παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα προγράμματα εθελουσίας της Επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση λένε ότι περίμεναν τη νίκη της ΔΑΚΕ.
Η «αλλαγή γενιάς» και η ρήξη Αδαμίδη – Φωτόπουλου
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αρκούν οι εσωτερικές έριδες στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν τέτοια (ιστορική) ανατροπή. Οπως αναφέρουν γνώστες του συνδικαλιστικού χώρου, η εξέλιξη για ανατροπή ήταν θέμα χρόνου. Και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «αλλαγή γενιάς» στο προσωπικό της ΔΕΗ. Οι νέοι δεν φαίνεται να είναι και τόσο κοντά στις απόψεις των παλαιών στελεχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να υποχρεώσει τον Αδαμίδη να κατέβει στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ μαζί με την παράταξη του Φωτόπουλου, με αντάλλαγμα τη στήριξη του κόμματος ώστε να κατέβει για βουλευτής στην περιοχή. Οπως λένε όμως η ρήξη Αδαμίδη – Φωτόπουλου ήταν μεγάλη, με τις διαφωνίες τους να εστιάζουν στον τρόπο διοίκησης της ΓΕΝΟΠ, στο μέλλον του συνδικάτου κ.λπ. Ετσι, ούτε σε κοινό ψηφοδέλτιο μπήκαν και ο Αδαμίδης απέσυρε το ενδιαφέρον του να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή στις εκλογές του 2017, υπήρξε συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων του Νίκου Φωτόπουλου και του Γιώργου Αδαμίδη, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος.