Εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια γιατρών, έρευνες για αποφυλακίσεις μεγαλεμπόρων ναρκωτικών από τις φυλακές Λάρισας και Ναυπλίου, αναζητήσεις στοιχείων για δύο αποφυλακισμένους νονούς της νύχτας από την Πάτρα και τη Λαμία, αλλά και για τον τρόπο που αφέθηκαν ελεύθεροι δράστες διαφόρων δολοφονιών, σε όλη την Ελλάδα, με κρίσιμες «μικροαλλαγές» σε ιατρικές γνωματεύσεις. Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα δεδομένα – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – που περιλαμβάνει ο φάκελος που σχηματίζουν η Εισαγγελία Διαφθοράς και άλλες δικαστικές αρχές για τις μαζικές αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, με επίκληση ψυχολογικά προβλήματα και προσθέσεις ποσοστών αναπηρίας για αμφιλεγόμενες ασθένειες. Με αφορμή την αποφυλάκιση προ μερικών μηνών του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο Energa Αρη Φλώρου.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015-2018 ήταν 341 (εξ αυτών οι 323 είναι με τον νόμο Παρασκευόπουλου), όταν την πενταετία 2009-2014 ήταν μόλις 57. Και είναι χαρακτηριστικό ότι εγκρίθηκε το 85% των αιτήσεων παρότι οι περισσότερες εξ αυτών βασίστηκαν σε αμφισβητούμενες ιατρικές γνωματεύσεις ή πλαστά στοιχεία. Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79 και ανάμεσα σ’ αυτές ήταν του επιχειρηματία της υπόθεσης Energa. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση αυτή έχει ήδη υπάρξει έφοδος, ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι γιατρού-αξιωματικού της Αστυνομίας που είχε εκδώσει σχετική γνωμάτευση.
«Ελεύθερος» με 20.000-70.000 ευρώ
Οι δικαστικές αρχές έχουν εντοπίσει ένα πλέγμα ιατρών, δικηγόρων και ποινικών που ανά περιστάσεις και περιοχές βρίσκουν «πελάτες» στις φυλακές και τους πωλούν… αποφυλακίσεις με ποσά της τάξης των 20.000-70.000 ευρώ. Με δικτυώσεις μέσω πιθανόν και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με νοσοκομεία κρατουμένων ή ψυχιατρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν προ μερικών ημερών από τις δικαστικές αρχές, «η έρευνα έχει εστιαστεί σε περίπτωση βαρυποινίτη που έχει εμπλακεί σε υποθέσεις εκβιάσεων και ανθρωποκτονιών και αφέθηκε ελεύθερος με το τρικ της πρόσθεσης αναπηριών – ο οποίος στη συνέχεια οργάνωσε ο ίδιος κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών». Ετσι σκιαγραφήθηκε αρχικά η περίπτωση ενός 54χρονου κακοποιού που είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία ενός 36χρονου σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, αλλά και συμμετοχή στο επονομαζόμενο «συνδικάτο εκτελεστών» που έδρασε την περίοδο 1990-1993, ενώ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέφυγε στον Καναδά. Ωστόσο, από την περαιτέρω διερεύνηση προέκυψε ότι ο εν λόγω ποινικός αποφυλακίστηκε προ τριών ετών, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δεκαοκτώ ετών φυλάκισης.
Ομως στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρέθηκε η περίπτωση 38χρονου συγγενούς του που κατηγορείται ότι σκότωσε με μαχαίρι, το 2001, έναν νεαρό σε κέντρο διασκέδασης στην Ελευσίνα. Καθώς και ότι τον Μάιο του 2002 πυροβόλησε και σκότωσε έναν ιδιώτη στο πλαίσιο της δράσης της «μαφίας του Ιπποδρόμου». Ο εν λόγω κρατούμενος φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος, προ μερικών μηνών, μέσω γνωματεύσεων κρατικών υπηρεσιών στη Λαμία. Και αυτή η αποφυλάκιση βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών κι έχει ήδη κληθεί για να καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς νομικός εκπρόσωπός του από την περιοχή της Φθιώτιδας που χειρίστηκε το αίτημά του. Με την πλευρά του να αναφέρει ότι «η αποφυλάκισή του ήταν απόλυτα νόμιμη και δεν αφέθηκε ελεύθερος αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Αθήνα. Επιπλέον δεν δημιούργησε ποτέ σύστημα παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών. Πολύ δε περισσότερο ότι ανάμεσα σε αυτούς που προσπάθησαν να αποφυλακισθούν με τέτοιου είδους γνωματεύσεις ήταν ποινικοί με τους οποίους είχε πολύχρονη εχθρότητα».
«Ανοιχτές πόρτες» για έμπορο κοκαΐνης
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς εξετάζει και τις συνθήκες αποφυλάκισης με πιστοποιητικά για ψυχική νόσο, προ μερικών μηνών, ενός 34χρονου από την Πάτρα που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία φιλάθλου αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περιοχή της Ηλείας. Ο 34χρονος θεωρούνταν στενός συνεργάτης επιχειρηματία που δολοφονήθηκε στις αρχές το 2018, ενώ και η δική του πλευρά αρνείται ότι συμμετείχε σε παράνομες ενέργειες.
Ακόμη ερευνάται αναλυτικά η απόφαση αποφυλάκισης από τις φυλακές Ναυπλίου, τον περασμένο Ιούνιο, με ποσοστό αναπηρίας 67% ενός 32χρονου Αλβανού, βασικού εμπλεκομένου σε μια μεγάλη υπόθεση εισαγωγής κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην εγκληματική αυτή οργάνωση συμμετείχαν τουλάχιστον 25 άτομα από Αλβανία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Βουλγαρία, Ρωσία, Ελλάδα και η εξάρθρωσή της αναφέρθηκε ως ένα «καίριο πλήγμα στα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών». Με βάση τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα προχώρησε σε περίπου 230 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν στις περιοχές Επισκοπή Ρεθύμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα τρεις χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω κρατούμενος για την εμπλοκή στο μεγάλο καρτέλ κοκαΐνης ήταν ελεύθερος πριν περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη σύλληψή του.
Αποφυλακίστηκε και… εξαφανίστηκε
Επιπλέον στο στόχαστρο των Αρχών είναι η αποφυλάκιση από τη Λάρισα ενός 50χρονου Γεωργιανού που είχε κατηγορηθεί το 2013 ως ηγετικό μέλος ενός κυκλώματος – με 58 συνεργούς – εισαγωγής ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική. Στους λογαριασμούς του είχαν βρεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν ερευνηθεί τότε από την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Ομως οι δικαστικές αρχές ερευνούν και άλλες περιπτώσεις αποφυλάκισης κρατουμένων τους τελευταίους μήνες με αμφισβητούμενες και ύποπτες γνωματεύσεις. Η πλέον ενδεικτική είναι η αποφυλάκιση προ μερικών μηνών ενός 58χρονου που είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία στην Τρίπολη – το απόγευμα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2014 – ενός 42χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Ο 58χρονος δράστης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ενδύματα στην Τρίπολη, συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ομολόγησε και «δικαιολόγησε» την πράξη του που την απέδωσε σε πολύχρονες μικροδιενέξεις με τον δολοφονηθέντα.
Ομως οι δικαστικές αρχές ερευνούν και άλλες περιπτώσεις αποφυλάκισης κρατουμένων τους τελευταίους μήνες με αμφισβητούμενες και ύποπτες γνωματεύσεις. Η πλέον ενδεικτική είναι η αποφυλάκιση προ μερικών μηνών ενός 58χρονου που είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία στην Τρίπολη – το απόγευμα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2014 – ενός 42χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Ο 58χρονος δράστης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ενδύματα στην Τρίπολη, συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ομολόγησε και «δικαιολόγησε» την πράξη του που την απέδωσε σε πολύχρονες μικροδιενέξεις με τον δολοφονηθέντα.
Τον Μάιο του 2016 ο 58χρονος καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης σε 14 χρόνια κάθειρξη. Ομως αποφυλακίστηκε προσφάτως με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο Ναύπλιο, με επίκληση ότι έχει αποκτήσει ποσοστό αναπηρίας άνω του 70%, ενώ πάσχει από «σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας». Με πιστοποιητικά που φαίνεται να έχουν δοθεί και από ψυχιάτρους της Αθήνας και η σχετική γνωμάτευση να έχει εγκριθεί από το ΚΕΠΑ Τρίπολης. Ο 58χρονος μετά την αποφυλάκισή του εξαφανίστηκε. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι αναφορές γιατρών ότι εκείνοι είχαν αναγράψει αρχικά ότι ο 58χρονος έπασχε από μια «συναισθηματική διαταραχή», που παράγει μικρά ποσοστά αναπηρίας και θεωρείται συνήθης ψυχική νόσος. Ομως άγνωστοι φέρεται να προσέθεσαν μερικά γράμματα και τη μετέτρεψαν σε «σχιζοσυναισθηματική διαταραχή», που είναι δηλαδή πάθηση στα όρια της σχιζοφρένειας και… εξασφαλίζει μεγάλα ποσοστά αναπηρίας.