Τις 120 φτάνουν οι νεοπροτεσταντικές, παραχριστιανικές και παραθρησκευτικές ομάδες που βρίσκονται καταγεγραμμένες στον κατάλογο των αιρέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ανάμεσά τους όμως δεν περιλαμβάνονται οι «παλαιοχριστιανοί», γεγονός που κατά τη διοίκηση της Εκκλησίας πιστοποιεί την ανυπαρξία τέτοιων ομάδων.
«Πρόκειται για μια ζηλωτική παράλογη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Το ζήτημα της Κορίνθου άπτεται και άλλων επιστημών εκτός της Θεολογίας» τονίζει δηκτικά στο «Βήμα» ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Τσουρός, κάτι που καταδεικνύει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει ως μεμονωμένο φαινόμενο την περίπτωση του αυτοχαρακτηριζόμενου ως «παλαιοχριστιανού» της Κορίνθου.
Ξεκάθαρος ως προς την ανυπαρξία ομάδων με θεολογικό υπόβαθρο είναι και ο καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Θεόδωρος Γιάγκου. Οπως επισημαίνει, «στην Ορθόδοξη Ανατολή δεν μαρτυρείται περίπτωση κάποιου κινήματος με τον όρο «παλαιοχριστιανισμός», δηλαδή μια φιλόδοξη επαναφορά δήθεν μιας αναβίωσης της ανόθευτης πίστης. Ο Επιφάνιος Κύπρου (404) περιγράφει κάποια εξωεκκλησιαστικά κινήματα με ενθουσιαστικό χαρακτήρα, τα οποία η Εκκλησία σε θεσμικό πλαίσιο τα καταδίκασε απερίφραστα. Παρόμοια κινήματα εμφανίζονται κατά καιρούς σε προτεσταντικές ομολογίες, τα οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει απόλυτα και αποστασιοποιείται από αυτά».
Ο κατάλογος των αιρέσεων άρχισε να διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για πρώτη φορά στην 7η Πανορθόδοξη Συνάντηση που έγινε στη Βοιωτία και αρχικά περιελάμβανε 422 ομάδες ασύμβατες, όπως χαρακτηρίστηκαν, με τη χριστιανική πίστη και το Ορθόδοξο Δόγμα
Από καθηρημένους κληρικούς
Στην περιοχή της Κορίνθου ωστόσο φαίνεται να έχει πέσει ο θρησκευτικός σπόρος μιας «βαθιάς» Ελλάδας με ισχυρές μοναστικές αδελφότητες και κυρίως έντονη δραστηριότητα παλαιοημερολογιτικών ομάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή δραστηριοποιούνται εκτός από τις πέντε επίσημες ομάδες των παλαιοημερολογιτών άλλες τρεις κοινότητες που προέρχονται από αποσχηματισμένους ή καθηρημένους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ή όσων ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.
«Εκατό χρόνια τώρα η Εκκλησία μας χρεώνεται ό,τι περίεργο και παραβατικό κυκλοφορεί στη γη και δηλώνει «ορθόδοξος», «παραδοσιακός» και «παλαιοημερολογίτης». Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να απολογηθούμε και για αυτούς που παρανομούν και κάτω από τη γη» δηλώνει στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος των Γνήσιων Χριστιανών Ορθοδόξων (ΓΟΧ), κ. Γερόντιος, της παλαιότερης και πληθυσμιακά ισχυρότερης ομάδας παλαιοημερολογιτών. «Το μόνο που μπορώ να σας πω», προσθέτει, «είναι ότι οι αποδιδόμενες στη συγκεκριμένη οικογένεια δοξασίες ουδεμία σχέση έχουν με την Εκκλησία μας. Εν τέλει, αν υπάρχει κάποια επιστήμη που πρέπει να ασχοληθεί με αυτές τις περιπτώσεις, αυτή δεν είναι η Θεολογία».
Αντιδράσεις για τη γιόγκα
Ο κατάλογος των αιρέσεων άρχισε να διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για πρώτη φορά στην 7η Πανορθόδοξη Συνάντηση που έγινε στη Βοιωτία και αρχικά περιελάμβανε 422 ομάδες ασύμβατες, όπως χαρακτηρίστηκαν, με τη χριστιανική πίστη και το Ορθόδοξο Δόγμα – ορισμένες από αυτές έχουν διαλυθεί, άλλες έχουν αλλάξει ονομασίες. Αυτή η λίστα ωστόσο έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς σε αυτήν περιελήφθηκε ακόμη και η… γιόγκα. Στο μεταξύ, δεν φαίνεται να έχουν «χαρτογραφηθεί» από την Εκκλησία οργανώσεις θρησκευτικού ή παραθρησκευτικού χαρακτήρα στην υπόλοιπη επικράτεια. «Δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τίποτε και δεν έχουμε ενημερωθεί για αντίστοιχες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της χώρας» σημειώνει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Τσουρός.
Αντίστοιχη είναι και η θέση του Μητροπολίτη Αρτης, κ. Καλλινίκου, στο ενδεχόμενο να υπάρχουν και στην περιοχή που διαποιμαίνει – και είχε μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών – ομάδες «παλαιοχριστιανών». «Οι κοινωνίες εδώ είναι μικρές. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα. Τώρα αν κάποιοι ζουν μόνοι τους σε κάποιο βουνό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ομως μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός όλο και κάτι θα ακουγόταν» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Καλλίνικος.