«Είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας και μου αρέσει όλα αυτά να τα συνδυάζω για την υπηρεσία του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και προς τον Θεό. Θέλω να φέρω τους ανθρώπους κοντά στην ύπαρξη του Θεού γιατί πιστεύω πως έτσι θα ζήσουν πραγματικά…».
Τα παραπάνω λέει στο «Βήμα» ο αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ενεργός στα social media, με καθημερινή παρουσία σε αυτά, διαδικτυακές… υποχρεώσεις και ένα κοινό πολλών χιλιάδων ακολούθων. Ο ίδιος μετράει χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι του στο YouTube (46,3 χιλιάδες), αλλά και στο TikTok (8,2 χιλιάδες).
Ομως οι ιερείς δεν περιορίζονται μόνο σε εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, ο περίφημος μάγειρας πατέρας Παρθένιος διατηρεί κανάλι «Μοναστηριακής μεσογειακής παραδοσιακής γαστρονομίας» στο YouTube, το οποίο μετράει 158 χιλιάδες subscribers.
Διαδικτυακές πλατφόρμες
Τα κοινωνικά δίκτυα άλλωστε, παρά τις κατά καιρούς κρίσεις στην ηγεσία ή τους χρήστες τους, σε μεγάλο βαθμό αποτελούν σήμερα σχεδόν την αποκλειστική οδό ενημέρωσης των νέων ανθρώπων. Οι πολιτικοί το κατάλαβαν, οι επιχειρηματίες το ίδιο, οι εκπρόσωποι των μεγάλων μουσικοκινηματογραφικών δικτύων πολύ νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας μας δεν θα μπορούσαν να απέχουν από τις επιταγές των καιρών.
«Γνωρίστηκα και συνεργάστηκα με μεγάλους δασκάλους της βυζαντινής μουσικής μετά τις σπουδές μου και όταν έφυγαν από τη ζωή ξεκίνησα να κάνω μαθήματα. Κάποια στιγμή μού ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα κανάλι στο YouTube από κόσμο που ήθελε να συμμετέχει στις λατρείες και στις εκδηλώσεις αλλά και να κρατάει έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί μου και έτσι το έκανα» λέει από την πλευρά της, για το ξεκίνημά της στο δημοφιλές μέσο, η ηγουμένη Μαριάμ Σκορδά της Ιεράς Μονής Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα.
Δασκάλα μουσικής και υμνωδός
Οπως όλοι οι content creators που κατακλύζουν τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, χρειαζόταν περιεχόμενο για το κανάλι της και αυτό δεν ήταν άλλο από την αγαπημένη της βυζαντινή μουσική. Για το χάρισμά της σε αυτήν, δασκάλα μουσικής σήμερα και υμνωδός, είναι γνωστή στην περιοχή της, καθώς ξεκίνησε να μελετά νότες σε ηλικία 5 ετών. Η ίδια βρίσκεται εδώ και 3,5 χρόνια στην Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας. Πλέον, βρίσκει χρόνο μόνο αργά το βράδυ για να απαντήσει στα δεκάδες μηνύματα που δέχεται στα social media.
«Η μουσική είναι ένα είδος που έχει πολλά οφέλη για τον άνθρωπο, και αυτό είναι που με άγγιξε» λέει η ίδια στο «Βήμα». «Με αυτή τη μουσική οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τη σύγχυση του κόσμου, τις ανησυχίες τους για το αύριο. Είναι ένα φάρμακο για την αποκατάσταση του εσωτερικού τους κόσμου, και αυτό είναι κάτι που το ζω καθημερινά» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Το θέμα της βυζαντινής μουσικής εμπνέει και τον πατέρα Νικόδημο καθώς αποτελεί τη βασική του «οδό» στα social media: «Νομίζω ότι η βυζαντινή μουσική χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στην τεχνολογία. Αποτελεί μια αρχαία παράδοση που επεκτείνεται στον αιώνα, επεκτείνεται στο σήμερα» λέει και συμπληρώνει ότι «όπως την προωθούμε και όπως βγαίνει προς τα έξω, δυναμώνει. Αποκτά δύναμη, ένταση, ενέργεια».
Ποιες αλλαγές έχει φέρει η τεχνολογία στον τρόπο ζωής μας; Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος λέει ότι είναι υπέροχο το γεγονός ότι σήμερα μπορείς να δεις διαδικτυακά «αντί για μια ταινία, μια λειτουργία και να προσευχηθείς. Κάποτε ο κόσμος για να ακούσει βυζαντινή μουσική έπρεπε να πάει στην εκκλησία. Πλέον, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσει και να κοιμηθεί μαζί της, ακόμα και να αθληθεί ακούγοντάς την».
Ο ίδιος και κατά παρότρυνση του ποιμνίου του, ξεκίνησε τις ζωντανές μεταδόσεις λειτουργιών μέσω του YouTube κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού που ήταν κλειστές οι εκκλησίες. «Ο κόσμος ζητούσε να συμμετέχει» λέει σήμερα για την εμπειρία της καραντίνας. «Την περίοδο εκείνη οργανώσαμε τηλεοπτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ζωντανές μεταδόσεις στο YouTube, τις οποίες παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Αυτό τους οδηγεί κοντά στον Θεό, κοντά στο φως, κοντά στη ζωή».
Μάλιστα, το κανάλι του Ιερού Ναού Ανάληψης Κυρίου Νέου Κόσμου έχει λάβει και το λεγόμενο Play Button, το βραβείο δηλαδή που δίνει το YouTube σε ένα κανάλι με αρκετούς εγγεγραμμένους χρήστες.
«Το TikTok είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας»
Από την πλευρά της, η ηγουμένη Μαριάμ περιγράφει την ανάγκη της Εκκλησίας να πλησιάσει τους νέους, εκεί ακριβώς που «συχνάζουν»: «Η Εκκλησία πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο, με την καλή έννοια πάντα, ώστε και να αγκαλιάσει τους νέους και να τους δώσει αυτό που θα τους βοηθήσει στην ψυχή τους» λέει στο «Βήμα». «Αυτό είναι όχι μια απλή διέξοδος αλλά κάτι πολύ πιο πνευματικό. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσεγγίζουν διαφορετικά τον Θεό και η νεολαία έχει αρχίσει και προσεγγίζει την Εκκλησία μέσω του TikTok».
Η ίδια δεν έχει ακόμη λογαριασμό εκεί, όμως ήδη σχεδιάζει την δημιουργία του. «Θα ήθελα να ασχοληθώ και με το TikTok. Είναι για μένα μια προσπάθεια να προσεγγίσω και τη νεολαία. Τους νέους πρέπει να τους αγκαλιάσεις». Η ίδια επισημαίνει πως δεν έχει κάποιο άγχος με την έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για τον π. Νικόδημο η παρουσία στα social media αποτελεί ένα είδος προσευχής. «Είναι ένας τρόπος να μιλάω στις ψυχές τον ανθρώπων και να μιλάω με τον Θεό. Και αυτό που βγαίνει προς τα έξω το αγαπάει ο Θεός, το αγαπάνε οι άνθρωποι και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όλο αυτό». Στο επίκεντρο για τον ίδιο, βρίσκεται η προσφορά. «Αν προσφέρω κάτι και το παρακολουθούν 100 χιλιάδες άνθρωποι, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει κάποιος φόβος, κάποια αλλαγή για εμένα. Είναι το ίδιο έργο που επειδή επιδρά σε περισσότερο κόσμο, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και περισσότερη δύναμη». Οσον αφορά το TikTok, δηλώνει εντυπωσιασμένος με τη δυναμική που έχει: «Το TikTok είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Παίρνεις ένα βιντεάκι, το κόβεις, το μικραίνεις και ξαφνικά μέσα σε μία μέρα μπορεί να ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες προβολές. Είναι εντυπωσιακό».