«Ενας υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων που συγκεντρώνει 10.000 μόρια και δεν εισάγεται στη Νοσηλευτική του Διδυμοτείχου δεν είναι ούτε αδιάφορος ούτε αδιάβαστος ούτε ανίκανος να αποπερατώσει με επιτυχία τις σπουδές του» λέει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των βαθμολογικών στοιχείων των βάσεων κ. Γιώργος Χατζητέγας. «Με μία απλή προσομοίωση οι εμπνευστές του νέου εξεταστικού συστήματος και των συντελεστών του θα διαπίστωναν ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα επαναλάμβανε το θαύμα της απόρριψης του 1/3 των μαθητών των Γενικών Λυκείων ακόμα και αν οι επιδόσεις τους ήταν εξαιρετικές» συνεχίζει.

Με κανέναν εισακτέο

Πάντως εφέτος είδαμε τμήματα της «πρώτης γραμμής» όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης με… 0 εισακτέους! Τουλάχιστον από τη γενική και μεγαλύτερη κατηγορία των τελειόφοιτων Λυκείου, γιατί στο ίδιο Τμήμα εισάγονται τελικά μόνο 7 πρωτοετείς φοιτητές των ειδικών κατηγορίες εισαχθέντων (Ελληνες εξωτερικού, διακριθέντες σε Ολυμπιάδες, μουσουλμάνοι κ.λπ.). Κανέναν εισακτέο από τη γενική σειρά δεν παίρνει και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας, ενώ έναν εισακτέο παίρνουν η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο και το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες. Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να έχουν και άλλα Τμήματα, όπως το Μαθηματικό της Σάμου που φαίνεται ότι «χτυπήθηκε» περισσότερο από όλα τα Τμήματα της κατηγορίας του και είχε λιγότερους από δέκα εισακτέους, ή άλλα Φυσικά Τμήματα.

Με κανέναν εισακτέο στην πλειονότητά τους μένουν οι ανώτατες εκκλησιαστικές Σχολές, με δύο μόνο από αυτές να έχουν 1 και 2 πρωτοετείς φοιτητές.

Τρελή «κούρσα»

Στα άλλα παράδοξα του συστήματος ήταν η τρελή «κούρσα» προς τα πάνω των βάσεων εισαγωγής πολλών Τμημάτων που ξεπέρασαν και τα 10.000 μόρια σε μια χρονιά με γενικό πρόσημο ανόδου. Και συγκεκριμένα:

l Στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που πέρυσι είχε των περίφημη βάση των 625 μορίων, όπως ήταν φυσικό εφέτος τα δεδομένα ανατράπηκαν πλήρως. Η βάση του  ανέβηκε στα 11.406 (+10.781) και ο μοναδικός ένας φοιτητής που θα έχει θα είναι ταυτόχρονα πρώτος και τελευταίος!

l Συνολικά σε 348 Τμήματα είχαμε άνοδο βάσεων και σε 99 πτώση, ενώ η άνοδος σε Ιατρικές Σχολές έφτασε στα 759 μόρια στην επαρχία, Πολυτεχνικές στα 770 μόρια, με τις Νομικές Σχολές σε πτώση βάσεων έως και 200 μόρια στην επαρχία, ενώ αντίθετα άνοδο έως 100 μόρια είχαν στην Αθήνα. Οι Πολυτεχνικές Σχολές ανέβηκαν συνολικά από 500 έως 700 μόρια, μια κίνηση που φάνηκε κυρίως στην επαρχία. Αύξηση είχαν τα Οικονομικά Τμήματα (έως και 700 μόρια επάνω), με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να έχει αύξηση 749 μορίων.

Ανοδος των βάσεων

Οπως ανακοίνωσε μάλιστα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την εφετινή χρονιά υπάρχει άνοδος των βάσεων στα 7 από τα 8 Τμήματά του και τα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων ΑΕΙ. Τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κατατάσσονται στην 1η θέση σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων ΑΕΙ. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί την κορυφαία επιλογή στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο ξεπερνώντας το όριο των 18.000 μονάδων (18.422). Τα Τμήματα Πληροφορικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση (695 και 617 μονάδες αντίστοιχα) συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.

Κάτι για το οποίο ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, δήλωσε ότι «είμαστε περήφανοι για αυτή την αναγνώριση και, παράλληλα, αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη της αποστολής του Ιδρύματος, η οποία είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας».