Εικονικοί γάμοι με γυναίκες αστυνομικούς που μετατρέπονται, όπως λένε στις τάξεις τους, σε «Ελίζαμπεθ Τέιλορ» με διαδοχικούς γάμους προκειμένου να διευκολύνουν, με το αζημίωτο, συναδέλφους τους σε μεταθέσεις. Ψευδοδιαζύγια και παραπλανητικές δικαστικές διαμάχες σε οικογένειες αστυνομικών προκειμένου οι άνδρες ένστολοι να αναλαμβάνουν, έπειτα από μια μάλλον ασυνήθιστη επιμονή των συζύγων τους, εκείνοι την επιμέλεια των παιδιών τους και να φεύγουν από την «καταραμένη Αττική». Μαζικές δηλώσεις σοβαρών ασθενειών των γονιών των αστυνομικών προκειμένου να κινούνται οι διαδικασίες «δικαστικής συμπαράστασης» και να μετακινούνται σε επαρχιακές πόλεις για τη φροντίδα τους, χωρίς ουσιαστικό πολλές φορές λόγο.
Εκατοντάδες αστυνομικοί που τοποθετούνται σε υπηρεσίες γραφείου λόγω κάποιας πρόσκαιρης νόσου και οι οποίοι μένουν για πάντα εκεί γιατί ποτέ δεν επανεξετάζονται. Ρουσφέτια σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να οδεύουν χωρίς λόγο και ουσιαστικό αντικείμενο σε υπηρεσίες της επαρχίας και ενώ η αστυνόμευση στην Αττική εξαφανίζεται. Γυναίκες αστυνομικοί που διεκδικούνται ως «περιζήτητες» από γραφεία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση των γραμματειών τους και αφαιρούνται από υπηρεσίες όπως το κέντρο της Αμεσης Δράσης «100», τις περιπολίες και άλλες υπηρεσίες ακόμη.
Αυτός είναι – όπως παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» – ο φαύλος κύκλος των «τρικ», των ωφελιμιστικών επιλογών και των παθογενειών στην ΕΛ.ΑΣ. που έχει οδηγήσει στη δραματική αποδυνάμωση των υπηρεσιών της πρωτεύουσας και τον οποίο έχει «στοχεύσει» ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Με τουλάχιστον 250-300 αστυνομικούς ετησίως να χρησιμοποιούν αυτά τα ωφελήματα και ευεργετήματα της νομοθεσίας για μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ. στην επαρχία και από τους οποίους υπολογίζεται ότι περίπου 70%-85% εμπαίζουν τις υπηρεσίες με μεθοδευμένα κόλπα. Ακόμη προβληματισμό στο επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη προκαλούν οι ξαφνικές «φιλοδοξίες» των ενστόλων και η εκλογή εκατοντάδων αστυνομικών ως δημοτικών συμβούλων στις πρόσφατες εκλογές (σ.σ.: στις προηγούμενες υπολογίζονται περισσότεροι από 400-500) που θα μετακινούνται στον τόπο εκλογής τους, με βάση τον νόμο 4071/2012, όσο διαρκεί η θητεία τους στους δήμους και στις κοινότητες. Με επιτελείς της Κατεχάκη να θεωρούν την καριέρα πολλών από αυτούς τους αστυνομικούς στους ΟΤΑ ως μέσο για να διαμένουν στους τόπους καταγωγής τους.
Το σχέδιο για το «ελληνικό FBI»
Και έτσι παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο ότι στην Αττική όπου καταγράφεται το 50%-60% της εγκληματικότητας να υπηρετεί τελικά το 35% των αστυνομικών (δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς που θα έπρεπε για την πλήρη αστυνόμευση στην πρωτεύουσα). Με τον κ. Χρυσοχοΐδη να ετοιμάζει σειρά σαρωτικών αλλαγών, παρεμβάσεων στην ΕΛ.ΑΣ. και νέων νομοθετημάτων προκειμένου να γυρίσουν εκατοντάδες αστυνομικοί στις μάχιμες υπηρεσίες κυρίως της πρωτεύουσας.
Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης μελετά την επαναπροώθηση του σχεδίου για το επονομαζόμενο «ελληνικό FBI» με τη δημιουργία μιας υπηρεσίας για την ολική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όπου θα ενταχθούν υπηρεσίες για την εξιχνίαση «συμβολαίων θανάτου», για τον ρόλο των συμμοριών εκβιαστών, για οικονομικούς ελέγχους, για σχέσεις κυκλωμάτων λαθρεμπόρων καυσίμων, «νονών της νύκτας», κυκλωμάτων σωματεμπορίας, διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ. σε ένα ολικό πλέγμα εποπτείας του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι αποσπασματικού όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από διαφορετικές «αυτόνομες» υπηρεσίες με προβληματική συνεργασία.
Ενίσχυση της Αμεσης Δράσης
Τα τελευταία 24ωρα λοιπόν ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη, για τον οποίο να σημειωθεί πως δεν έχει καμιά επαφή με νυν ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που θα αποστρατευθούν, έχει βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της Αμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, των οποίων η δύναμη είχε μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 70%-80% ή αναλώνονται σε στατικές φυλάξεις ενώ δεν ήταν αυτός ο στόχος τους. Με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Αθήνας να μην έχουν καμιά περιπολία εποχούμενων αστυνομικών, ενώ ενδεικτική είναι η μείωση των διαθέσιμων περιπολικών από 150 που ήταν παλαιότερα σε 25-30 και των αστυνομικών της ομάδας «Ζήτα» από 65 σε 5 έως 7.
Ετσι λοιπόν ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την άμεση επιστροφή περίπου 135 αστυνομικών της Αμεσης Δράσης που είχαν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες της Αθήνας και κυρίως στην προστασία VIP προσώπων. Ακόμη ζήτησε την επαναφορά 40-50 τηλεφωνητών και τηλεφωνητριών του «100», το οποίο… δεν απαντούσε στις κλήσεις των πολιτών. Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει στόχο να επανεκκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης περίπου 2.000 αστυνομικών από φρουρήσεις VIP και να σταματήσει τις παρελκυστικές τακτικές αστυνομικών για να παραμείνουν στις θέσεις αυτές.
Οι μετακινήσεις στην επαρχία
Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν ωστόσο «ότι θα πρέπει να μην υπάρχει αυτή η ανακύκληση των περίπου 5.000 αστυνομικών από τα αστυνομικά τμήματα, την Αμεση Δράση, τη ΔΙΑΣ, τα ΜΑΤ κ.λπ., όπου ενισχύεται η μια και αποδυναμώνεται η άλλη υπηρεσία». Οι ίδιοι σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξει «άντληση» ενστόλων και από γραφεία της Κατεχάκη, από κεντρικές υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και άλλες όπου έχουν υπεράριθμο προσωπικό.
Ομως ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι έχει κύριο στόχο να μεταβάλει τα νομοθετήματα αλλά και να εντείνει τον έλεγχο για τις εκατοντάδες ετησίως μετακινήσεις ενστόλων στην επαρχία με τα κόλπα των γάμων, των διαζυγίων, των επιμελειών τέκνων και των παθήσεων οικείων που παρακάμπτουν την επετηρίδα. Πρόκειται κυρίως για άρθρα του Προεδρικού Διατάγματος 100/2003 που αφορούν εκτός των άλλων μεταθέσεις και αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού με κοινωνικά κριτήρια, ορισμένα από τα οποία επιχειρήθηκε λίγο να μεταβληθούν με πιο πρόσφατα νομοθετήματα.
Ενα από αυτά (άρθρο 19) προβλέπει «απόσπαση σε αστυνομικούς που έχουν μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με ειδικές ανάγκες. Οπως και οι τελούντες σε διάζευξη, στους οποίους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους». Και έτσι παρατηρείται αστυνομικοί να εκδίδουν αμφιλεγόμενα πιστοποιητικά για «βαριά νοσήματα». Χωρίς η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί να διατυπώσει αντιρρήσεις αφού καταγράφει μόνο τα έγγραφα που της παρουσιάζονται.
Εικονικοί γάμοι και διαζύγια
Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί επιδιώκουν μετακινήσεις στην επαρχία με διαζύγια που παίρνουν τυπικά. Με υποτιθέμενες συγκρούσεις του ζευγαριού να συνοδεύονται με αναλήψεις από τους αστυνομικούς της φροντίδας των παιδιών τους, που ζητούν περιέργως επιτακτικά οι σύζυγοι των ενστόλων. Κάτι που βεβαίως συμβαίνει σπανίως στον γενικότερο πληθυσμό.
Επιπλέον εκατοντάδες μεταθέσεις αστυνομικών γίνονταν στην επαρχία με βάση τα ίδια νομοθετήματα όταν οι αστυνομικοί νυμφεύονται γυναίκες αστυνομικούς, λιμενικούς, δικαστικούς κ.λπ. (σ.σ.: με το σκεπτικό της συνυπηρέτησης). Με πολλούς από αυτούς τους γάμους να γίνονται εικονικά. Μάλιστα υπήρχε καταγεγραμμένη περίπτωση γυναίκας αστυνομικού σε πόλη της Δυτικής Ελλάδας που είχε παντρευτεί τουλάχιστον πέντε συναδέλφους της από την Αθήνα σε διάστημα δύο ετών και βγάζοντας ισάριθμα «ταχύρρυθμα» διαζύγια.
Ομως ο στόχος μετάθεσης των πρόσκαιρων «γαμπρών» στη συγκεκριμένη περιοχή είχε επιτευχθεί. Με πιο πρόσφατο νόμο επιχειρήθηκε να διορθωθεί εν μέρει αυτή η «μαύρη τρύπα» από την οποία χάνονταν εκατοντάδες αστυνομικοί της πρωτεύουσας. Θέτοντας την προϋπόθεση των συνυπηρετούντων συζύγων να μην εκδώσουν διαζύγιο εντός πενταετίας γιατί αλλιώς η απόσπασή τους θα τερματίζεται.