Το τρομοκρατικό «δίκτυο» ενόπλων οι οποίοι στρατολογούνται στην πόλη Κομ του Ιράν και το οποίο φαίνεται πλέον να στοχεύει και τη χώρα μας αποτελεί τον νέο «εφιάλτη» των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Πρόκειται για την ένοπλη συνέχεια της δημιουργίας ιρανών πολιτοφυλακών από μισθοφόρους Πακιστανούς και Αφγανούς, με στόχο τη βοήθεια στο καθεστώς Ασαντ κατά τον πόλεμο της Συρίας την περίοδο κυρίως από το 2012 ως το 2018. Με τη δημιουργία αρχικά ενός πρώτου «πυρήνα» αλλοδαπών από τη Μέση Ανατολή που διαμένουν στο Ιράν και οι οποίοι στρατολογούν «αχαρτογράφητους» ομοεθνείς τους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με στόχο των πραγματοποίηση τυφλών, εκδικητικών επιθέσεων.
Αντίπαλοι των τζιχαντιστών
Οι παραπάνω συνδέονται με ένα σύνθετο πλέγμα πολλαπλών «επαφών» και διασυνδέσεων, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Χωρίς η εξάρθρωση ή η αδρανοποίηση μιας ομάδας κρούσης να περιορίζει ή να εξαλείφει τον κίνδυνο της δράσης της, αφού μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί μια άλλη στη θέση της. Πάντως, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το νέο αυτό σύστημα διεθνούς τρομοκρατίας τελικά είναι… εχθρικό προς τους «τζιχαντιστές» και τον ISIS που αιματοκύλισαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες την προηγούμενη οκταετία. Με τους «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους να αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν κάποιο οδυνηρό τυφλό πλήγμα στη χώρα μας, την οποία φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν μόνο ως χώρο διαμονής ή διέλευσης. Ωστόσο, οι «αντίπαλοί» τους στη Μέση Ανατολή το έχουν επιχειρήσει ήδη μία φορά!
Διαμορφώνεται έτσι μια επικίνδυνη κατάσταση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την ασφάλεια των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των πολεμικών μετώπων και της σύγκρουσης συμφερόντων στη Μέση Ανατολή αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός του δικτύου
Αυτοί είναι οι φόβοι και οι σκέψεις που κάνουν σήμερα μέλη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ύστερα από τη σύλληψη δύο νεαρών Πακιστανών που δούλευαν σε περιστασιακές δουλειές για προετοιμασία τυφλών χτυπημάτων στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Οπως διαπιστώνεται, δε, από τις αναφορές ισραηλινών αξιωματούχων, αρχηγός του δικτύου που επιχείρησε να προκαλέσει αιματοχυσία στην Ελλάδα ήταν ο 65χρονος Μουχαμάντ Μοσέν Ραζά που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Θρησκευτικών Σπουδών Αλ Μουσταφά στην ιερή πόλη Κομ του Ιράν.Το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα, που βρισκόταν ήδη στο «στόχαστρο» ξένων υπηρεσιών ασφαλείας, ιδρύθηκε το 2007 από τον σημερινό ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Στις πολιτοφυλακές του Ιράν
Σύμφωνα με κατηγορηματικές αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών, τον Δεκέμβριο του 2020 νέοι σπουδαστές από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, υπό τις εντολές της επονομαζόμενης «Δύναμης Quds» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, έφτασαν στη Συρία για να πολεμήσουν υποστηρικτικά στο καθεστώς Ασαντ, υπολογίζοντας στους εχθρούς τους και τον ISIS. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν πακιστανοί φοιτητές του Αλ Μουσταφά που εντάχθηκαν στην ιρανική οργάνωση Liwa Zainebiyoun. Ακόμα, αφγανοί κυρίως σπουδαστές από το ίδιο πανεπιστήμιο φέρεται να συμμετείχαν στη Μεραρχία Fatemiyoun πάλι στον πόλεμο της Συρίας ή και του Ιράκ, με πολλούς από αυτούς να έχουν σκοτωθεί εκεί. Σημειώνεται ότι για αυτή τη συμμετοχή πακιστανών και αφγανών σιιτών στις προαναφερόμενες πολιτοφυλακές του Ιράν υπήρξαν πολλές ανταποδοτικές βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στις χώρες τους με πολλές εκατοντάδες θυμάτων.
Ο δεύτερος σύνδεσμος και η στρατολόγηση
Ο προαναφερόμενος λοιπόν 65χρονος «στρατολόγος» με το ψευδώνυμο «Κάρι» ήλθε σε επαφή με τον 30χρονο ομοεθνή του Σαΐντ Φαχάρ Αμπάς, ο οποίος παλαιότερα καταζητούνταν από τις πακιστανικές αρχές επειδή είχε διαπράξει στη χώρα του μια δολοφονία και επίσης εγκαταστάθηκε στην πόλη Κομ αλλά και σε άλλες περιοχές του Ιράν. Ο 30χρονος σε αναρτήσεις του σε κοινωνικά δίκτυα έχει συμπεριλάβει βίντεο από τη σύλληψή του στο Πακιστάν όπου μεταφέρεται αλυσοδεμένος, από συναντήσεις του με ενόπλους σε χώρους θρησκευτικής λατρείας αλλά και από διάφορες «τουριστικού» τύπου περιηγήσεις του με κιθάρα. Ετσι, φαίνεται να γυρίζει και μουσικό… βιντεοκλίπ με φανταχτερά ρούχα, δείγμα της οικονομικής άνεσής του στο Ιράν.
Ο 30χρονος φέρεται να στρατολόγησε τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν στη χώρα μας προ δύο εβδομάδων. Σημειώνεται ότι παρόμοιο ιρανικό δίκτυο εξαρθρώθηκε τον Νοέμβριο του 2002 στη Γεωργία, όταν επιχείρησε να σκοτώσει τον 62χρονο Ισραηλινό Ιτζικ Μόσε, που ίδρυσε το «Σπίτι του Ισραήλ», το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας αυτής στην Ανατολική Ευρώπη. Ακόμα, τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε επίθεση με πυροβολισμούς σε εβραϊκή συναγωγή στο Εσεν της Γερμανίας, όπου δράστης φέρεται να ήταν μέλος της συμμορίας μοτοσικλετιστών «Hell Angels» που διέφυγε από τη Γερμανία στο Ιράν το 2021, αφού θεωρήθηκε ύποπτος για τη δολοφονία ενός συναδέλφου του. Σύμφωνα με αναφορές ξένων υπηρεσιών, και αυτός θεωρείται ότι συνεργάζεται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
«Εγώ τον κρατάω τον λόγο μου»
Οι νέοι διάλογοι και η «υπακοή» στις εντολές
«Σάνι, όποιον πεις θα τον γ…….ε. Κι εμείς στο παρελθόν έχουμε κάνει τέτοιες δουλειές. Εδώ που κάθομαι και στην Αθήνα δεν γίνονται αυτές οι δουλειές. Αυτά γίνονται μακριά από τον κόσμο, σε απομονωμένη περιοχή, που να κάνουμε στην άκρη και να γίνει η δουλειά. Ποιος θα καταλάβει ποιος τον σκότωσε. Να ξέρεις ότι είναι μεγάλο ρίσκο, γιατί εδώ είναι Ευρώπη κι αν μας πιάσουν δεν βγαίνουμε έξω μετά».
Σε αυτή την αναφορά για επικείμενα χτυπήματα στην Ελλάδα, με χαρακτηριστική «υπακοή» στις εντολές του καθοδηγητή τους στο Ιράν, είχε προχωρήσει – σύμφωνα με νέους διαλόγους που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – ένας από τους Πακιστανούς που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Υάκινθος». Στις ίδιες συνομιλίες, ο 30χρονος ομοεθνής στρατολόγος τους ακούγεται να του λέει: «Φίλε, μη σκέφτεσαι πολλά για αυτό το οικονομικό. Μην έχεις έννοια. Το ξέρεις πως ό,τι λέω εγώ τον κρατάω τον λόγο μου. Εγώ τα ξέρω όλα. Τα έχω υπολογίσει. Ολα θα πάνε καλά κι όπου νόμιζες ότι θα είστε κι εσείς ασφαλείς, το έχω αφήσει σε εσένα, όπως νομίζεις εσύ ότι είναι καλύτερα. Να υπολογίζεις σε όλα το… best. Αφού είναι και εκεί τα όπλα και είναι και παλιά πόλη, εκεί είναι καλύτερο». Για να συμπληρώσει ακολούθως: «Οταν είχαμε φύγει από το Πακιστάν δεν είχαμε ούτε ένα ρούπι. Τώρα όλα είναι καλά. Δεν χρειάζεται να σ’ το πω. Μην αγχώνεσαι για τα λεφτά, μετά τη δουλειά». Κάτι που σύμφωνα με τους επιτελείς των αρχών ασφαλείας καταδεικνύει τις διασυνδέσεις του 30χρονου στο Ιράν και την οικονομική υποστήριξη που έχει για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στη χώρα μας.