Στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στον Αλιμο, στον Αγιο Παντελεήμονα, στις Αχαρνές, στη Φυλή και στα Καμίνια εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι περισσότεροι ανήλικοι δράστες εγκληματικών ενεργειών, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της ΕΛ.ΑΣ. για την επονομαζόμενη «άγουρη βία» σε κάθε γειτονιά της Αττικής.
Πρόκειται μάλιστα για την πλέον σημαντική και ολοκληρωμένη ανάλυση των αρχών ασφαλείας για τη δράση συμμοριών που απαρτίζονται από νέους ηλικίας 11 έως 18 ετών.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ταξινόμηση, 30% των ανήλικων συλληφθέντων για διάφορα αδικήματα δρουν στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, 25% στη Δυτική Αττική και 20% στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου.
Επιπλέον, στην Αττική σημειώνεται το 18% των συλλήψεων ανηλίκων όλης της χώρας έναντι 19% στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, 10% στην Κρήτη, 9% στην Πελοπόννησο και 8% στη Θεσσαλονίκη, παρότι υπάρχουν διαφορετικά πληθυσμιακά δεδομένα σε αυτές τις περιοχές.
Η αστυνόμευση
Ολα αυτά ενώ έχουν ήδη αρχίσει περιπολίες 7-8 αστυνομικών (ανδρών και γυναικών) κάθε Σαββατοκύριακο σε 35 περιοχές της Αττικής και ειδικά κοντά σε εμπορικά κέντρα, νυχτερινά κέντρα και άλλα σημεία στα οποία δίνουν μαζικά το «παρών» ανήλικοι. Η εμφανής αυτή αστυνόμευση έχει επεκταθεί όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες συγκεντρώνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ το τηλεφωνικό κέντρο – με τετραψήφιο αριθμό κλήσης – για τις καταγγελίες που αφορούν βιαιότητες ανηλίκων.
Στο κέντρο αυτό θα υπηρετούν σε πρώτη φάση 10-12 αστυνομικοί οι οποίοι έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις γνώσεις τους σε παιδαγωγικά θέματα, έχουν σπουδές σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες ή έχουν σχετική εμπειρία ως προανακριτικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, συνεχίζεται η προεργασία για την ενεργοποίηση του αποκαλούμενου «κουμπιού πανικού» σε κινητά τηλέφωνα –παρόμοιου με εκείνο που αφορά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας – για περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων σε βάρος ανηλίκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», μελετάται η πιθανότητα όταν ενεργοποιηθεί η εφαρμογή αυτή να συνοδεύεται από συμβουλές για τις αντιδράσεις των παιδιών-θυμάτων. Τέλος, ήδη έχει ξεκινήσει και η χαρτογράφηση με ειδικές δράσεις για τον εντοπισμό ανηλίκων που εμπλέκονται και σε περιστατικά αθλητικής βίας.
Οι ανήλικοι δράστες
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία, 10.776 ανήλικοι δράστες – από τους οποίους οι 1.100 είναι μέχρι 11 ετών και οι 1.400 από 12 έως 14 χρόνων – προχώρησαν σε παράνομες ενέργειες το 2023 σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με την κατανομή ανήλικων παραβατών στην Αττική, από τους 1.887 δράστες που συνελήφθησαν το 2023 οι 561 είχαν εντοπιστεί στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Η περιοχή που φαίνεται να έχει τους περισσότερους ανήλικους συλληφθέντες στην πρωτεύουσα είναι ο Αγιος Παντελεήμονας με 87 παραβάτες, ενώ ακολουθεί η περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού με 82, η Κυψέλη με 54 και ο Κολωνός με 42. Ακολουθούν η Καλλιθέα όπου έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 40 νεαροί κάτω των 18 ετών, ο Αγιος Δημήτριος με 38 συλλήψεις ανηλίκων, η περιοχή του Συντάγματος με 35 εντοπισμούς νεαρών δραστών με πεδίο δράσης το Κολωνάκι και τα πέριξ και στη συνέχεια οι Αμπελόκηποι όπου πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω 26 ανήλικοι. Οι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας με τον μικρότερο αριθμό ανήλικων παραβατών (με 3-7 συλλήψεις) είναι το Γαλάτσι, η Καισαριανή και του Ζωγράφου.
Περιπολίες… γονέων
Στη Βορειοανατολική Αττική, όπου το 2023 είχαν συλληφθεί 391 νεαρά άτομα κάτω των 18 ετών για διάφορες παράνομες ενέργειες, ο αριθμός ρεκόρ – για ολόκληρη την Αττική –των 93 συλλήψεων έχει υπάρξει στο Μαρούσι. Ακολουθεί η Κηφισιά με 55 εντοπισμούς ανήλικων παραβατών (σ.σ.: έχουν σημειωθεί επεισόδια και μεταξύ συμμοριών ανήλικων κοριτσιών, ενώ έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και περιπολίες… γονέων στην περιοχή).
Επονται η Νέα Ιωνία και η Μεταμόρφωση με 36 η καθεμία σχετικές ενέργειες των αστυνομικών, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα με 31 συλλήψεις νεαρών, η Παλλήνη με 20, το Χαλάνδρι με 18 και η περιοχή των Σπάτων και της Λούτσας όπως και του Νέου Ηρακλείου με την καταγραφή 14 ανήλικων παραβατών σε καθεμία από αυτές. Μικρός αριθμός (από 1-7 άτομα) συλληφθέντων μαθητών και άλλων ανηλίκων έχει υπάρξει στην Παιανία, στην Πεύκη και στη Λυκόβρυση, στην Αγία Παρασκευή καθώς και στον Μαραθώνα αλλά και στα Βριλήσσια.
Τα δεδομένα
Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα της εγκληματικότητας ανηλίκων στη Δυτική Αττική όπου το 2023 είχαν συλληφθεί 479 παραβάτες, από τους οποίους οι περισσότεροι (72) στη Φυλή, ενώ στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών έχουν εντοπιστεί το 2023 63 ανήλικοι δράστες διαφόρων αδικημάτων.
Ομως άξιο παρατήρησης και προβληματισμού είναι ότι σημαντικό πρόβλημα με παρανομίες νεαρών 11-18 ετών έχουν οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Ετσι, 51 ανήλικοι δράστες εντοπίστηκαν το 2023 στο Περιστέρι αλλά και στην Πετρούπολη, 4 στο Ιλιον, 42 στα Μέγαρα, 37 στο Αιγάλεω, 31 στο Χαϊδάρι και 26 στον Ασπρόπυργο.
Στα μόνα δυτικά προάστια που δεν παρατηρείται έξαρση της βίας των νεαρών της συγκεκριμένης ηλικίας, με 4-5 συλληφθέντες, είναι οι Αγιοι Ανάργυροι και η Μάνδρα.
Στον Πειραιά
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου έχει συλληφθεί αισθητά μικρότερος αριθμός ανήλικων δραστών (295 συνολικά), 39 έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Καμινίων – Νέου Φαλήρου και 38 στην περιοχή του Πόρου και ευρύτερα της Τροιζηνίας. Εντυπωσιάζει ωστόσο η σύλληψη τον περασμένο χρόνο 21 ανηλίκων στις Σπέτσες, ενώ 14 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας εντοπίστηκαν στο Πέραμα, που είναι αναλογικά η πιο «ήρεμη» περιοχή από πλευράς εγκληματικότητας ανηλίκων στην ευρύτερη περιοχή του επινείου.
Το μικρότερο σχετικά πρόβλημα εμφανίζεται στα νότια προάστια της Αττικής (σ.σ.: προφανώς ο αριθμός των συλλήψεων σχετίζεται και με την ενεργοποίηση των αστυνομικών υπηρεσιών), όπου ο αριθμός των συλλήψεων ανηλίκων έφτασε τις 161, από τους οποίους οι 35 στον Αλιμο και οι 31 στην Ηλιούπολη. Ακολουθεί η Γλυφάδα με 22 νεαρούς να οδηγούνται το 2023 στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, το Κορωπί με 14 ανήλικους δράστες και η Βάρη – Βουλιαγμένη με 13.