Με τα ψευδή στοιχεία «Γιάννης Παπαδάκης», επιχειρηματίας, άγνωστων… λοιπών δραστηριοτήτων, είχε ταξιδέψει – σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής» – στις αρχές του 2020 με μεταγωγικό C-130 στο Ισραήλ, πρωταγωνιστής του «σκανδάλου Predator». Στο πλαίσιο επίσημου ταξιδιού που είχε πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκεί.
Το γεγονός συνιστά δείγμα των διάφορων κρίσιμων διασυνδέσεων που είχαν διαχειριστές του παράνομου λογισμικού. Αλλιώς, πώς εξηγείται ότι κατάφεραν και «εισχώρησαν» στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία και μάλιστα κάνοντας χρήση ψευδωνύμου;
Οταν μάλιστα προορισμός ήταν μια χώρα από την οποία προέρχεται το παράνομο λογισμικό (σ.σ.: μέσω της ύποπτης δράσης πρώην πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών της). Εδώ να διευκρινιστεί ότι δεν διαπιστώνεται από πουθενά οποιαδήποτε συμμετοχή του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην εν λόγω υπόθεση.
Να σημειωθεί επίσης ότι πρόσωπα που συμμετείχαν σε εκείνη την επίσημη αποστολή με το στρατιωτικό αεροσκάφος παραδέχονται την παρουσία του συγκεκριμένου κεντρικού προσώπου του σκανδάλου των υποκλοπών και συμπληρώνουν ότι «ο «Παπαδάκης» στο Ισραήλ κινήθηκε ιδιωτικά».
Τα παράδοξα
Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που σιγά-σιγά συμπληρώνεται, μετά την αποκάλυψη στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας σχετικά με τη συμμετοχή του πρωταγωνιστή της υπόθεσης Predator σε ταξίδι κυβερνητικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων στη Μέση Ανατολή. Για την ιστορία, και όχι μόνο, να αναφερθεί εδώ ότι το επίμαχο ταξίδι πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου 2020 και στελεχωνόταν από αντιπροσωπεία του Πενταγώνου. Οπως επισημαινόταν σε σχετικές επίσημες ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί, αφορούσε τη «στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και τους τρόπους ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και εμβάθυνσή της».
Τα παράδοξα, όμως, με εκείνη την αποστολή δεν σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί (κατόπιν;) φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να εξαϋλωθούν τα «ίχνη» του επιχειρηματία που συμμετείχε με το ψευδώνυμο και έχει συσχετισθεί με το Predator. Τι συνέβη; Ο «Παπαδάκης», που αναφέρεται στη σχετική λίστα επιβατών, «εξαφανίστηκε» από τις φωτογραφίες εκείνες που δημοσιοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη επίσημη επίσκεψη και εμφανιζόταν σε δεύτερο πλάνο. Δείγμα του σημαντικού παρασκηνίου και της απόλυτης μυστικότητας που κάλυψε εκείνη την παρουσία, για την οποία υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά
Η έρευνα
Την ίδια ώρα, για την υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται να έχει ξεκινήσει έρευνα όχι μόνο των δικαστικών αρχών, αλλά και της ΑΔΑΕ. Αντικείμενό της, τυχόν ύποπτα αιτήματα άρσης απορρήτου την περίοδο 2020/2022 – αυτή τη φορά όχι από την ΕΥΠ, αλλά (και) από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., που διευκόλυναν το ίδιο παράνομο κέντρο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν η ΑΔΑΕ να πραγματοποιήσει έκτακτο έλεγχο στα γραφεία τής εν λόγω υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές πρώην αξιωματικών – στελεχών της ΔΙΔΑΠ υπήρχε προσπάθεια και προ πενταετίας των ίδιων πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών να «παρεισφρήσουν» στη λειτουργία της εν λόγω ειδικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτοί οι μετέπειτα «διαχειριστές του Predator» ήταν που είχαν εισηγηθεί για τη στέγασή της σε κτίριο που ανήκε σε εταιρεία φίλων τους! Και όλα αυτά ενώ παρατηρείται αργοπορία στην προσπάθεια σύγκρισης της λίστας των 100 πολιτικών, υπηρεσιακών στελεχών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων με αυτή των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ. Πρόκειται όμως για διαδικασία ζωτικής σημασίας προκειμένου να αναδειχθούν οι κοινές μεθοδεύσεις των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και του «κυκλώματος Predator».
Ομως, ενώ υπήρξε απόφαση προ τριών εβδομάδων αυτή η σύγκριση να πραγματοποιηθεί από την ΑΔΑΕ (στην οποία αποστέλλονται τα αιτήματα άρσης απορρήτου της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.), φαίνεται να προέκυψε ένα απροσδόκητο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η ΑΔΑΕ είχε… επιστρέψει στις δικαστικές αρχές λίγο νωρίτερα το έγγραφο με τους 100 παγιδευμένους του παράνομου λογισμικού, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή τώρα η σύγκριση. Με επίκληση του κινδύνου διαρροής του εγγράφου με τους 100 «στόχους» του Predator.
Η μήνυση σε Δημητριάδη – Κοντολέων
Σημαντικό, τέλος, θεωρείται και το περιεχόμενο μήνυσης που κατέθεσε προσφάτως γυναίκα στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία στρέφεται ονομαστικά κατά του πρώην συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος για την παγίδευση, όπως αναφέρει στο κείμενο, του τηλεφώνου της από το Predator.
Προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου επιβεβαιώνεται ότι το κινητό της είχε γίνει στόχος του εν λόγω παράνομου λογισμικού στις 23 Νοεμβρίου 2021, με παγίδα SMS που ανέφερε τη φράση «κοριτσάκι μου, θυμάσαι» και πλαστό ιστότοπο, υποτίθεται του YouTube.
Η μηνύτρια συνδέει την παγίδευσή της με τις δικαστικές ενέργειές της εκείνη την περίοδο σε βάρος της διοίκησης της ΕΥΠ για «δυσμενή μετακίνησή» της. Στη μήνυσή της παρατίθεται πλήθος στοιχείων και περιπτώσεων που σύμφωνα με την άποψή της καταδεικνύουν ότι υπήρξε ενιαίο κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator. Το κείμενο της μήνυσης βρίσκεται σε γνώση του «Βήματος της Κυριακής».