«Ο κ. Φλώρος δεν έχει κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα…»

«Στην παρούσα φάση και ύστερα από ενδελεχή έλεγχο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της νοσηλείας του κρατουμένου Αριστείδη (Αρη) Φλώρου στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού».

«Στην παρούσα φάση και ύστερα από ενδελεχή έλεγχο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της νοσηλείας του κρατουμένου Αριστείδη (Αρη) Φλώρου στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού».
Η γνωμάτευση αυτή που έχει συνταχθεί στις 26 Ιανουαρίου 2018 από τον ιατρό του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού κ. Απόστολο Τσιάμη και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» αναδεικνύει τις αμφιλεγόμενες έως ύποπτες επιλογές κρατικών λειτουργών και ιδιωτών για την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση της Energa, η οποία ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Λίγα 24ωρα μετά τη συγκεκριμένη γνωμάτευση υπήρξε νεότερη από κρατικό λειτουργό και στέλεχος του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού που ανέφερε τα ακριβώς αντίθετα και η οποία, σε δεύτερη φάση, «άνοιξε» την πόρτα για την αποφυλάκιση του Φλώρου με την άθροιση επιμέρους ποσοστών αναπηριών. Μάλιστα, λίγους μήνες πιο μετά υπήρξε υποβοηθητική γνωμάτευση, με αναφορές «για κατάθλιψη με παρανοητικότητα και επικίνδυνες αυτοκαταστροφικές τάσεις».
Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία προκύπτουν από την κατάθεση του ιατρού του Ευαγγελισμού που αλλοίωσε τα δεδομένα για την εξέταση υπνικής άπνοιας του Φλώρου και ο οποίος έχει αναφέρει ότι του «ζητήθηκε βοήθεια –χωρίς χρηματισμό –από στενό φίλο της οικογένειας του επιχειρηματία».
Παράλληλα φαίνεται να αποκαλύπτεται η δράση κυκλώματος υπαλλήλων νοσοκομείων και ιατρών για την παραγωγή πλαστών πιστοποιητικών νοσηλείας, ακόμη και με αλλοίωση δεδομένων στις ηλεκτρονικές καταγραφές, με ημερομηνίες και αριθμούς πρωτοκόλλου για να εμφανίζονται ετεροχρονισμένες εξετάσεις και νοσηλείες!

Το ιστορικό των «ασθενειών»

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τον άγνωστο φάκελο Φλώρου και το παρασκήνιο των ερευνών στις οποίες συμμετέχει και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για κατ’ οίκον ελέγχους σε διάφορα πρόσωπα. Επιπλέον, από τις φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας έχουν ζητηθεί όλα τα στοιχεία για τις επισκέψεις που δεχόταν ο Φλώρος, από τα οποία δημιουργείται ένας νέος κύκλος ερωτηματικών.
Ο Φλώρος, λοιπόν, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης της εταιρείας Energa και υπήρξε τότε άμεση εισαγωγή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό συνέβη με βάση γνωματεύσεις που είχε παρουσιάσει ο ίδιος για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε –από την ιατρό του Ευαγγελισμού, κυρία Παγώνα Καράμπαλη και τον ιδιώτη κ. Ιωάννη Δασούκη.
Στη διάρκεια της παραμονής του, από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, την παρακολούθησή του είχε αναλάβει ο ψυχίατρος κ. Τσιάμης –είναι και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Τσιάμης είχε καταθέσει αρχικά θετικά ως μάρτυρας σε αίτημα που είχε υποβάλει ο Φλώρος (το καλοκαίρι του 2017) για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του με επίκληση των συγκεκριμένων «ψυχιατρικών προβλημάτων». Η αίτηση αυτή δεν είχε γίνει δεκτή.
Σύμφωνα με αναφορές από ιατρούς, «ο κ. Φλώρος μετά το καλοκαίρι του 2017, εν όψει της δίκης του για την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν, με τις απειλές αλβανών κρατουμένων αλλά και τη δολοφονία του νομικού εκπροσώπου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, έδειχνε στοιχεία ζωτικότητας και να έχει καλή ψυχολογική κατάσταση. Κι αυτό οδήγησε τον κ. Τσιάμη να μην υποστηρίξει το δεύτερο αίτημα αναστολής του που υπέβαλε στο δικαστικό συμβούλιο, στα τέλη του 2017. Εκεί ο κ. Φλώρος παρουσίασε γνωμάτευση του προσωπικού ιατρού του κ. Δημήτρη Καραΐσκου. Ωστόσο, πλέον, από το φθινόπωρο του 2017 ο κ. Φλώρος έδειχνε να ενδιαφέρεται για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Τότε είχαν συζητηθεί τα θέματα υπνικής άπνοιας και κρίσεων επιληψίας, για τα οποία όμως δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις».
Τελικώς ο ιατρός που τον παρακολουθούσε στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού προχώρησε στα τέλη Ιανουαρίου στην προαναφερθείσα γνωμάτευση με τη συμπλήρωση ότι «έχουν εν μέρει υφεθεί τα βασικά συμπτώματα της ψυχιατρικής νόσου του (και ανάμεσα σε αυτά ευχές θανάτου, βάθος καταθλιπτικού συναισθήματος κ.λπ.)». Ετσι αποφασίσθηκε η επιστροφή του στις φυλακές Χαλκίδας όπου ήταν ο προσδιορισθείς χώρος κράτησής του.
Ομως εντυπωσιακό είναι ότι λίγα 24ωρα αργότερα έδωσε το «παρών» στις φυλακές Χαλκίδας ο διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν κ. Αθανάσιος Δουζένης, που είχε τους τελευταίους μήνες –έπειτα από κυβερνητική επιλογή –ρόλο γενικού υπευθύνου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο κ. Δουζένης φέρεται να πήγε στη Χαλκίδα ως ιδιώτης ιατρός, όμως παραμένει άγνωστο ποια σχετικά παραστατικά θα παρουσιάσει (για αμοιβές του κ.λπ.). Με βαση την εισήγησή του για «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή», ο 39χρονος επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018 (δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες μετά το εξιτήριο και τη διάγνωση ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα) στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και παρέμεινε μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2018.

Οι ψεύτικοι φάκελοι

Ο κ. Δουζένης συνέταξε νέα γνωμάτευση για την «καταθλιπτική διαταραχή» που παρουσίαζε ο Φλώρος, η οποία ήταν και η βάση του εισηγητικού του φακέλου προς τα ΚΕΠΑ για να λάβει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και να αποφυλακιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερο έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο εν λόγω ιατρός τού έδωσε στις 17 Ιουλίου 2018 εξιτήριο από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού για να επιστρέψει στις φυλακές Χαλκίδας, προκειμένου να υποβάλει εκεί το αίτημα αποφυλάκισής του μέσω ΚΕΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό συνέβη γιατί ίσως εκτιμήθηκε ότι τα δικαστικά συμβούλια εκτός Αθήνας και Πειραιά είναι πιο «ανεκτά» σε αιτήματα αποφυλάκισης με επίκληση «προστιθέμενων προβλημάτων υγείας». Εντυπωσιάζει λοιπόν ότι στο εν λόγω εξιτήριο από το ψυχιατρείο ζητείται «ο κ. Φλώρος να επιστρέψει στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού το αργότερο σε τρεις εβδομάδες λόγω των επικίνδυνων αυτοκαταστροφικών τάσεων που έχει». Με τον ίδιο τον κ. Δουζένη να αναφέρει ότι πρόκειται για απολύτως τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις.
Κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τυχόν «σπουδή επιστροφής του κ. Φλώρου στο ψυχιατρείο, σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτό το αίτημά του για την αποφυλάκισή του».
Ακόμη ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο Φλώρος δεχόταν στο ψυχιατρείο τους τελευταίους μήνες επισκέψεις από δικηγόρους που είχαν εκπροσωπήσει νομικά στελέχη της κυβέρνησης και φαίνεται να είχαν γνωριμίες στον κρατικό μηχανισμό. Ενας εξ αυτών είχε εκπροσωπήσει νομικά άλλον κατηγορούμενο για την υπόθεση Energa, ο οποίος όμως είχε αποφυλακιστεί πριν από ενάμισι χρονο.
Και άλλες, όμως, πτυχές της εν λόγω υπόθεσης προκαλούν νέα ερωτήματα. Πρώτον, το ζήτημα της γνωμάτευσης του ιατρού του Ευαγγελισμού από το Εργαστήριο Υπνου, ο οποίος εξέτασε τον Φλώρο και φαίνεται να ενέταξε στον σχετικό φάκελο σπιρομέτρηση με άνω των 60 απνοιών. Η γνωμάτευση ήταν ηλικιωμένου ασθενούς με το ίδιο όνομα και επώνυμο που νοσηλευόταν σε κλινική του Πειραιά. Ο εντοπισμός του ασθενούς αυτού που είχε παρόμοιο πρόβλημα με τον 39χρονο κατηγορούμενο για την υπόθεση Energa φέρεται να έγινε μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί. Ο ίδιος στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς ομολόγησε την πλαστογραφία και ανέφερε ότι προχώρησε σε αυτή την «υποβοήθηση» του Φλώρου ύστερα από παρέμβαση οικογενειακού φίλου του, επιχειρηματία.

Τι αναφέρει η πλευρά Φλώρου

«Το Βήμα» επικοινώνησε με συνεργάτες του κ. Φλώρου που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου «συνδέσμου» με τον ιατρό του Ευαγγελισμού. Συμπλήρωσαν δε ότι «ουδέποτε ζητήθηκε από τον ιατρό να πλαστογραφήσει τις εξετάσεις. Επιπλέον, δεν χρειάζονταν στο αίτημα του κ. Φλώρου αυτές οι εξετάσεις του ασθενούς με τις πολλαπλάσιες άπνοιες. Ακόμη, από το σύνολο του φακέλου προκύπτουν ερωτηματικά για το παρασκήνιο των εξετάσεων στον Ευαγγελισμό και αν πρόκειται για πλαστογράφηση υπογραφών ή προσπάθειες απόσεισης ευθυνών». Οσον αφορά τις υπόλοιπες εξετάσεις σημείωσαν ότι «η γνωμάτευση του κ. Δουζένη ήταν η ορθή. Η αποχώρηση του κ. Φλώρου από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στις αρχές του 2018 υπήρξε μετά από πιέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οσον αφορά τυχόν βοήθεια που μπορεί να υπήρξε από κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν ευσταθεί. Πράγματι υπήρξαν επισκέψεις από άλλους δικηγόρους, λόγω όμως προσωπικών γνωριμιών και φιλικών σχέσεων. Εξάλλου πρέπει να γίνει γνωστό ότι στα μέσα Ιουλίου ο Αρης Φλώρος είχε υποβάλει σε δικαστικό συμβούλιο νέο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του (σ.σ..: πέρα από το αίτημα μέσω ΚΕΠΑ) με επίκληση νεότερα στοιχεία για την υπόθεση Energa και όχι για τα ψυχιατρικά προβλήματα. Ομως αυτό δεν έγινε δεκτό…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.