«Το 70%-80% των συλληφθέντων για κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες αφήνονται τελικά ελεύθεροι, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύμηνες έρευνες ή αστυνομικές επιχειρήσεις για να συλληφθούν». Η σοκαριστική αυτή δήλωση ανήκει σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που αναλαμβάνει να εξηγήσει στο «Βήμα» τις παθογένειες και του νομικού μας συστήματος και τα προβλήματα που μεταφέρονται εξ αυτών στην κοινωνία.

«Αφού λοιπόν αφεθούν οι συλληφθέντες ελεύθεροι, αρκετοί απο αυτούς επανέρχονται ακόμη και την επόμενη ημέρα της αποφυλάκισής τους στις επιδρομές σε σπίτια ή άλλες ιδιοκτησίες» συνεχίζει ο ίδιος.

Και εξηγεί: «Αμέσως μετά τις συλλήψεις των περισσοτέρων από 12.700 περίπου δραστών ετησίως για τέτοιου είδους αδικήματα, ζητείται προθεσμία μερικών ημερών για την απολογία των συλληφθέντων.

Στο διάστημα αυτό προσεγγίζουν τα θύματα (με βάση τα στοιχεία διευθύνσεων και επικοινωνίας που περιέχονται σε έγγραφα της δικογραφίας) και επιχειρείται η εν μέρει αποζημίωσή τους ή η επιστροφή των κλοπιμαίων. Και αυτό με στόχο τα θύματα να δίνουν βεβαιώσεις ή καταθέσεις για την επιστροφή των χρημάτων τους.

Αυτό, βάσει της νέας νομοθεσίας που ψηφίστηκε με στόχο και την αποσυμφόρηση των φυλακών, θεωρείται πράξη «μεταμέλειας» των δραστών και τελικά οι ίδιοι τυχαίνουν ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης, αίρεται το αξιόποινο της πράξης τους και βεβαίως δεν προφυλακίζονται».

«Aνακύκλωση» των κακοποιών

Ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μιλάει στο «Βήμα» αναφέρεται έτσι στην «ανακύκλωση» των κακοποιών και τον διαρκή κύκλο της σύλληψης αλλά τελικά άμεσης επιστροφής τους στην εγκληματική δράση τους. Για να συμπληρώσει τις φράσεις: «Η τακτική αυτή έχει πια εξελιχθεί σε μια «φάμπρικα» με χιλιάδες δράστες (σημαντικό ποσοστό εξ αυτών είναι δυστυχώς Ρομά που έχουν στραφεί σε ποινικές δραστηριότητες) που προχωρούν σε εφόδους στα σπίτια, καταστήματα κ.λπ. όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Επειδή δε έχουν δεχτεί σχετικές συμβουλές, αποφεύγουν να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματά τους, να προχωρούν σε βίαιες ενέργειες ή να χρησιμοποιούν όπλα για να μην αλλάξει προς το χειρότερο η ποινική τους μεταχείριση.

Χρησιμοποιούν επίσης συχνά και το κόλπο των «ψευτοτεχνικών» της ΔΕΗ για να ξεγελούν τους ηλικιωμένους και να μπαίνουν στα σπίτια τους. Κι αν ακόμη συλληφθούν, στο 20%-30% αυτών των περιπτώσεων κατορθώνουν να ενεργοποιήσουν τη μέθοδο των αποζημιώσεων, ενώ με τηλεφωνήματα και παρακλήσεις ζητούν από τα θύματά τους να δεχθούν τον… οικονομικό συμβιβασμό».

Και συνεχίζει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας: «Ετσι, ακολουθώντας ένα διαρκές «φροντιστήριο» στοχευμένης εγκληματικής δράσης που οδηγεί στο αποτέλεσμα δεκάδες συλληφθέντες για αντίστοιχα αδικήματα να μένουν τελικά ατιμώρητοι, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς ως εκπρόσωποι των Αρχών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Με τον ισολογισμό λείας-αποζημιώσεων να είναι πάντα υπέρ των κακοποιών, αφού για το 70%-80% από τις επιδρομές που κάνουν τελικώς δεν συλλαμβάνονται ή όταν αυτό συμβαίνει, συχνά καταλογίζονται σε συγκεκριμένα άτομα πολύ λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις από αυτές που έχουν γίνει.

Μάλιστα όταν αποζημιώνουν κάποιον για να τον ικανοποιήσουν μετά από κλοπή και να επωφεληθούν ξεκινούν να προσεγγίζουν τα άτομα στα οποία έχουν κλέψει τα μικρότερα ποσά. Ετσι ώστε τα χρήματα που θα καταβάλουν να είναι λιγότερα. Κι είναι ακόμη ενδεικτικό ότι μερικά από τα θύματα που έχουν χάσει σημαντικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενά τους δεν δέχονται αυτή τη διευθέτηση αλλά ακολουθεί βροχή τηλεφώνων μέχρι έως ότου μεταπεισθούν και πάρουν χρήματα με το… ζόρι»!

Να αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς

Τα παραπάνω, όπως είναι προφανές, έχουν ως αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται τελικά οι κακοποιοί και να απογοητεύονται οι αρμόδιοι αστυνομικοί. Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι προχωρούν σε πολύμηνες παρακολουθήσεις, αναλύσεις καμερών, άρσεις απορρήτου επικοινωνιών, εντοπισμό οχημάτων των δραστών, λήψεις δεκάδων καταθέσεων για να εντοπίσουν τους κακοποιούς, οι οποίοι λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή τους έχουν και πάλι ελευθερία κινήσεων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει από το 2023 σε εισηγήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί ως σήμερα, ενώ συζητείται τώρα επαναφορά του ίδιου θέματος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε να μη γίνεται καταχρηση αυτών των ωφελημάτων του νόμου.

Πάντως αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «η κατάσταση είναι απογοητευτική για όλους μας με αυτή την εγκληματική συστηματοποίηση που γίνεται, ενώ όλα αυτά αποτελούν πλήγμα για τη δημόσια ασφάλεια και πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Κι αυτό γιατί το θέμα ασφάλειας και δημόσιας τάξης δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να αλλοιώνεται καθημερινά από τις συμφωνίες κακοποιών με θύματα. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογισθούν και οι συνεχείς μη προφυλακίσεις χιλιάδων υπότροπων μικροκακοποιών – κυρίως αλλοδαπών – που κλέβουν αλυσίδες, πορτοφόλια κ.λπ. στο κέντρο της Αθήνας. Με την ατιμωρησία τους να αποτελεί τελικά «πόλο έλξης» και για άλλους παρανόμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2023 σημειώθηκαν περίπου 73.000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη τη χώρα, με ποσοστό περίπου 60% εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική. Συνολικά για αυτά τα αδικήματα συνελήφθησαν 12.675 άτομα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα τον περασμένο χρόνο εξαρθρώθηκαν 117 συμμορίες που είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές-διαρρήξεις με συνολική λεία περίπου 17.000.000 ευρώ.

Οπως σημειώνεται σε αυτήν «από αυτές τις συμμορίες οι 84 ήταν εγχώριες ομάδες, ενώ υπήρχαν 25  συμμορίες που αποτελούνταν από αλλοδαπούς και οι υπόλοιπες ήταν μεικτές. Στις ελληνικές ομάδες κυρίαρχες είναι οι ομάδες με μέλη κατά συντριπτική πλειοψηφία Ρομά σε ποσοστό 86% επί των εγχώριων ομάδων».

Η προβληματική αυτή κατάσταση, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δημιουργείται από την καταχρηστική εφαρμογή του άρθρου 381 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2019) όπου και αναφέρεται ότι «το αξιόποινο των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372 έως 378 (σ.σ.: αφορούν κλοπές κ.λπ.) εξαλείφεται αν ο υπαίτιος, με δική του θέληση και πριν από την πρώτη εξέτασή του ως υπόπτου ή κατηγορουμένου για την πράξη, αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μέρος».

Ξανά στη… δράση μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι!

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ολίγων εβδομάδων, μερικές ώρες μετά την απόφαση περί μη προφυλάκισης σπείρας διαρρηκτών στο Μαρούσι, τα ίδια ακριβώς άτομα προσήχθησαν για ύποπτες κινήσεις έξω από κατοικίες στο Παλαιό Φάληρο.

Αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2024 τέσσερις Ρομά συνελήφθησαν γιατί κατέκλεψαν σπίτια στην Εκάλη, στη Νέα Ερυθραία και στη συνέχεια κινήθηκαν ανάποδα σε κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς, συγκρούστηκαν με διερχόμενο όχημα και χτύπησαν σε σταθμευμένα οχήματα. Ομως οι εν λόγω ποινικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού οι δικηγόροι τους ήρθαν σε συμβιβασμό με τα θύματά τους επιστρέφοντας τα κλοπιμαία και πληρώνοντας αποζημιώσεις για τις φθορές που προκάλεσαν σε σπίτια και αυτοκίνητα.