Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο «Μάξιμος Σαράφης»; Ποιος ή ποια κρύβεται πίσω από την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»;
Για πόσα ακόμα χρόνια οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις των οποίων διαβιβάστηκε η δικογραφία της Novartis για δέκα πολιτικά πρόσωπα θα διατηρούν την ανωνυμία τους, παρά το γεγονός ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν όλα όσα κατέθεσαν ενόρκως δεν αποδείχθηκαν, με αποτέλεσμα η ίδια η Δικαιοσύνη να έχει αρχειοθετήσει τον έναν μετά τον άλλον τους φακέλους για τα πρόσωπα αυτά;
Οκτώ χρόνια μετά, από τότε που άνοιξε ο κύκλος της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, προκαλώντας αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς στην πολιτική σκηνή και στο «σκάφος» της Δικαιοσύνης, το ακανθώδες ζήτημα των δύο προστατευομένων μαρτύρων επανέρχεται στο προσκήνιο.
Η αξιοπιστία τους είχε αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή από τα καταγγελλόμενα πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους είχαν καταμηνύσει τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» κατηγορώντας τους ως ψευδομάρτυρες.
Ταυτότητες στο σκοτάδι
Σε όλη αυτή τη χρονική διαδρομή η ταυτότητα των μαρτύρων – αν και πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί – παραμένει ακόμα στο… σκοτάδι. Η Δικαιοσύνη όμως, και συγκεκριμένα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς καλούνται επί της ουσίας να αποφασίσουν για τη διατήρηση ή μη του καθεστώτος της ανωνυμίας των δύο μαρτύρων, απαντώντας στις σχετικές αιτήσεις που έχουν καταθέσει πολιτικά πρόσωπα ζητώντας να αποκαλυφθούν τα πλήρη στοιχεία τους.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν να επιλύσουν ένα «σύνθετο πρόβλημα» και να εξετάσουν ενδελεχώς με βάση τον νόμο όλα τα νέα στοιχεία. Και στο τέλος είναι εκείνοι που αιτιολογημένα θα κρίνουν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να παραμείνουν στη σφαίρα της ανωνυμίας ή αν θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους δίνοντας το δικαίωμα στα πολιτικά πρόσωπα, που άδικα – σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης – βρέθηκαν στη θέση του ελεγχόμενου να κάνουν χρήση όλων των νόμιμων μέσων ώστε να πληροφορηθούν, έστω και μετά από τόσα χρόνια, ποιοι ήταν αυτοί που τους κατηγόρησαν, καθώς και αν πίσω από αυτούς υπάρχουν ενδεχομένως και άλλοι «ηθικοί αυτουργοί», που τους ώθησαν να πουν όσα κατέθεσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς αυτοτελώς, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, θα εξετάσουν το διπλό καθεστώς «ασυλίας» των μαρτύρων (έχουν τον μανδύα και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και του προστατευόμενου μάρτυρα), ενώ θα αναμένουν και τη σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητάς τους ως προστατευόμενων μαρτύρων.
Τα νέα δεδομένα που καλούνται να συνεκτιμήσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι οι αιτήσεις των πολιτικών προσώπων που ζητούν να βγουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες της Novartis, οι αποκαλύψεις για τα χρήματα που φέρονται να εισέπραξαν από τις Αρχές των ΗΠΑ παρέχοντας στοιχεία για την αυτοτελή έρευνα που διενεργήθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και η νέα διάταξη που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2024 με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ανοίγει ο δρόμος για ηθική δικαίωση
Δεν είναι τυχαίο ότι νομικοί εδώ και καιρό λαμβάνοντας υπόψη τους το όλα τα στοιχεία μιλούν για τη «μάχη της κουκούλας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αλλαγές στο ποινικό οικοδόμημα: «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί, με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».
Δικαστικές πηγές είχαν επισημάνει στο «Βήμα της Κυριακής» από τον περασμένο Μάιο ότι με αυτή τη ρύθμιση ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ηθική δικαίωση των πολιτικών, σημειώνοντας βέβαια ότι αυτονόητη αναγκαία προϋπόθεση για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είναι η έγκριση του αρμοδίου εισαγγελέα. Αυτή είναι που θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις εκ μέρους των πολιτικών στη «σκακιέρα» της Δικαιοσύνης.