Νέες έρευνες μετά το αλαλούμ με το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού για τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά δυστυχήματα (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) προστέθηκαν στο ήδη ευρύ πεδίο δικαστικών διερευνήσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Οι καταγγελίες συγγενών θυμάτων για ελλείψεις τυπικών προσόντων σε τεχνικούς συμβούλους (πραγματογνώμονες) που έχουν τοποθετηθεί για την πυρόσφαιρα που ακολούθησε τη σφοδρή και μοιραία σύγκρουση των τρένων, οδήγησαν τον εφέτη ανακριτή, ύστερα από δύο χρόνια, να ελέγξει τις πιστοποιήσεις των πραγματογνωμόνων, προσθέτοντας μία ακόμα έρευνα που θα μπορούσε – και ίσως θα έπρεπε – να είχε γίνει εξαρχής.
Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη παραγγέλλοντας μία ακόμα έρευνα, με αντικείμενο το παρασκήνιο, τι έγινε και τι δεν έγινε, σχετικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (με επικεφαλής τον παραιτηθέντα πλέον Χρήστο Παπαδημητρίου) σε ό,τι αφορά το κεφάλαιό του για την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων.
Ηδη η έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία της Αθήνας, ενώ νομικές πηγές σχολίαζαν ότι η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για διενέργεια έρευνας μετά τις πρώτες δηλώσεις του παραιτηθέντος Παπαδημητρίου ενδεχομένως να έχει πλέον καταστήσει την παρέμβασή της άνευ αντικειμένου με όσα ακολούθησαν (παραίτηση Παπαδημητρίου και λοιπά), καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθούν αδικήματα μετά τις παλινωδίες του πρώην επικεφαλής του κρατικού αυτού οργανισμού, που υποτίθεται θα φώτιζε κάθε πτυχή του τραγικού δυστυχήματος.
Ωστόσο η παραγγελία έχει δοθεί και ήδη διερευνάται στην κατεύθυνση τι έγινε με τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας που εξέφρασαν διαφορετικές το καθένα επιφυλάξεις για τη μη συμμετοχή τους στο συμπέρασμα του πορίσματος ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα και ποιος ευθύνεται για αυτό. Οι νέες έρευνες που έρχονται να προστεθούν σε ένα βαρύ περιβάλλον ερωτημάτων, συγχύσεων και μεταβολών που καθορίζουν πλέον τις προσλαμβάνουσες για την τραγωδία των Τεμπών, πέραν όλων των άλλων, συμβάλλουν, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, στην παράταση του χρόνου της ανάκρισης, με αποτέλεσμα όλο και πιο πολύ να απομακρύνονται ο χρόνος του τέλους της ανακριτικής διαδικασίας και η έναρξη της πολυπόθητης δίκης.
Και ενώ το πεδίο των ερευνών για τα Τέμπη δημιουργεί την εντύπωση μιας ρωσικής κούκλας (μπάμπουσκα, η μία μέσα στην άλλη), η κίνηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας να κινήσει εκ νέου ποινικές διαδικασίες για κεφάλαια της πολυσυζητημένης σύμβασης 717 φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να φθάσει να επιληφθεί η Βουλή για ευθύνες του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Προς το παρόν, αποδίδονται κατηγορίες σε 16 μη πολιτικά πρόσωπα από την ΕΡΓΟΣΕ και την Κοινοπραξία που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης, σημαντικότατης για την ασφάλεια των τρένων, που καλούνται σε εξηγήσεις ως ύποπτοι για κακουργήματα, μεταξύ των οποίων εκείνο της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα 2,7 εκατ. ευρώ για έργο που δεν έγινε
Πώς όμως συνδέεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών με την κίνηση αυτής της ποινικής διαδικασίας; Στα κατηγορητήρια για τους 16, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία για την εμπλοκή Καραμανλή στη διερευνώμενη υπόθεση. Πρόκειται για καταβολή ποσού 2,7 εκατ. ευρώ που δόθηκε με υπογραφή του (με ηθικούς αυτουργούς ή συνεργούς τους 16) στην Κοινοπραξία για έργο που δεν είχε κάνει.
Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές δήλωναν πως παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στα κατηγορητήρια για τους 16 αναφέρεται ρητώς, εντούτοις δεν μπορεί το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας να στείλει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή για τον πρώην υπουργό με το εξής σκεπτικό: Το είχε κάνει πέρυσι, κοινοβουλευτικές διαδικασίες για έρευνες δεν ξεκίνησαν τότε με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πλέον δεν μπορεί να ξεκινήσουν τώρα για δεύτερη φορά.
Ωστόσο, η εκδοχή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επιδέχεται από άλλους νομικούς αντίλογο, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κίνηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το θέμα μπορεί να εκδηλωθεί και από την αντιπολίτευση. Το θέμα πάντως θα απασχολήσει αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς οι 16 έχουν κληθεί για εξηγήσεις στις 2 Μαΐου…