Με… συγγνώμες και εκφράσεις θλίψης που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (!) αντιμετωπίζουν σήμερα δεκάδες διαρρήκτες τα θύματά τους όταν συλληφθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν στη φυλακή. Η προσφυγή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δε γίνεται υπέρ μερικής αποζημίωσης των θυμάτων τους, ώστε να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια οι συλληφθέντες διαρρήκτες τη νέα ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του νόμου και να απελευθερωθούν εάν συναινέσουν τα θύματά τους να αποζημιωθούν.

Οι ίδιοι διαρρήκτες δε, όπως αποκάλυψε πρόσφατα «Το Βήμα», αφού εξασφαλίσουν το «ακαταδίωκτο», δεν αργούν να επανέλθουν στην ενεργό δράση! Η μέθοδος της κατάθεσης αποζημιώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιλέγεται ώστε να παρουσιαστούν τα παραστατικά από τις καταθέσεις σε αυτό ως δείγμα της μεταμέλειάς τους, ακόμη κι αν το θύμα της κλοπής δεν επιθυμεί να τους δώσει «συγχωροχάρτι» και αρνείται τα λεφτά της αποζημίωσής του. Ακόμη, οι επιτήδειοι διαρρήκτες χρησιμοποιούν βεβαιώσεις και μέσω του gov.gr που τους αποστέλλουν τα θύματα τους, αν δεχτούν τον οικονομικό συμβιβασμό.

Εισηγήσεις για αλλαγές

Επιπλέον οι έρευνες των Αρχών για το θέμα διαπιστώνουν ότι οι δράστες των εν λόγω κλοπών και διαρρήξεων δέχονται και συμβουλές από συνεργούς τους ή άλλα πρόσωπα να μην επιλέγουν ως θύματα τους μοναχικούς υπερήλικες που έχουν κινητικά προβλήματα ή μείωση των νοητικών τους λειτουργιών. Κι αυτό, όχι εξαιτίας ευαισθησίας ή φόβου των ποινικών για την υγεία των άτυχων γερόντων που ληστεύουν, αλλά επειδή είναι δύσκολη στη συνέχεια η επικοινωνία και η συνεννόηση μαζί τους, αν οι διαρρήκτες συλληφθούν…

Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που ανασύρει για θέμα «Το Βήμα», η απελευθέρωση χιλιάδων διαρρηκτών είναι πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αίρει το αξιόποινο, αν υπάρξει αποζημίωση του θύματος από τον δράστη (οι σχετικές διατάξεις συνδέονται με την προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών).

Πάντως μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη προχωρούν σε νέες εισηγήσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος (άρθρο 381 του Ποινικού Κώδικα – Νόμος 4619/2019) που ουσιαστικά εξουδετερώνει και «αναιρεί» τις αστυνομικές έρευνες για τις συλλήψεις 13.000 δραστών περίπου 75.000 κλοπών και διαρρήξεων που καταγράφονται ετησίως. Και τελικά αφήνει το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών σε ιδιωτικές συνεννοήσεις με τους… κλέφτες.

Οι ίδιοι στέλνουν λεφτά

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο «Βήμα», όπως κι άλλα άτομα που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν με τις επικοινωνίες των δραστών με τα θύματά τους (σ.σ. μερικές φορές με την παρεμβολή συγγενών, νομικών, ιδιωτών κ.λπ.) αναφέρουν ότι «για να πειστεί το εξοργισμένο, τρομαγμένο θύμα της κλοπής να δεχθεί τη «συγγνώμη» και την αποζημίωση ασκείται μεγάλη πίεση και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις».

Κι αυτό γιατί αρχικά, όπως είναι φυσικό, τηρείται αρνητική στάση και τα τηλέφωνα κλείνονται… κατάμουτρα. Ωστόσο, μετά αρχίζουν οι παρακλήσεις, οι μεγαλύτερες… συγγνώμες και οι προσπάθειες συμβιβασμού έως ότου πεισθούν αρχικά κάποιοι να λάβουν κάποιο μικρότερο ποσό από τη ζημιά που έχουν υποστεί. Κι έτσι να στείλουν τη σχετική βεβαίωση που θα οδηγήσει τους διαρρήκτες εκτός φυλακής. Θεωρούν μάλιστα ότι αν λάβουν τέτοιου είδους δηλώσεις από το 40%-50% των θυμάτων τους η μη προφυλάκισή τους είναι βέβαιη.

Ετσι, σε περίπτωση που το θύμα είναι διστακτικό κι αρνητικό, λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων μέχρι την απολογία των διαρρηκτών, οι ίδιοι στέλνουν λεφτά υπέρ τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να επιδείξει μονομερώς την… καλή τους πρόθεση.